Κοινωνία

Κορονοϊός-Εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα για 60-64 και 75-79 ετών

Κορονοϊός-Εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα για 60-64 και 75-79 ετών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Aνοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα εμβόλια για τις ηλικιακές ομάδες 60 έως 64 καθώς και 75 έως 79 ετών, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη σημερινή ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης από το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα ανοίγει για την ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 στις 10 Φεβρουαρίου και ενώ για την ηλικιακή ομάδα 75 έως 79 ετών ανοίγει στις 12 Φεβρουαρίου. Οι εμβολιασμοί για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες ξεκινούν στις 15 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι έχουμε ξεπεράσει τις 410.000 εμβολιασμούς (3,9% ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης) και ανέφερε ότι την Κυριακή 7/2 παραλάβαμε τις πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Μιλώντας για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους το χαρακτήρισε «εξαιρετικής αποτελεσματικότητας», αποδίδοντας το λόγο για το γεγονός ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως και αυτές άλλων χωρών της ΕΕ, αποφάσισαν να διενεργήσουν εμβολιασμούς σε ηλικίες κάτω των 65 ετών, στο ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

«Χιλιάδες πολίτες άνω των 65 έλαβαν το εμβόλιο στη Μ. Βρετανία και με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από τις μελέτες στον πληθυσμό αυτό, ενδεχομένως η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να αλλάξει και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ηλικίες», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όσον αφορά την επιλογή του διαστήματος των 12 εβδομάδων ανάμεσα στις δύο δόσεις επεσήμανε ότι αυτό έγινε γιατί εκεί παρατηρήθηκε ότι επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι με το εμβόλιο της AstraZeneca θα λειτουργούν επιχειρησιακά δύο παράλληλα συστήματα: το ένα θα είναι από 80 ετών και άνω, ενώ το δεύτερο θα είναι από 60-64 ετών.

Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται, τόνισε ο ΓΓ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έτσι οι πολίτες 60-64 ετών θα κλείνουν ραντεβού σε κέντρα που θα γίνονται αποκλειστικά εμβόλια της AstraZeneca, ενώ οι 75 ετών και άνω θα κλείνουν ραντεβού σε κέντρα που γίνονται αποκλειστικά εμβόλια της Pfizer/BioNTech.

Εκτίμηση για αύξηση έως και 200% του ιικού φορτίου στην Αττική αυτή την εβδομάδα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X