Κοινωνία

Κορονοϊός: Επιτέλους αισιόδοξη πρόβλεψη! Ελπίδες για τείχος ανοσίας την Άνοιξη του 2022

Κορονοϊός: Επιτέλους αισιόδοξη πρόβλεψη! Ελπίδες για τείχος ανοσίας την Άνοιξη του 2022
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μια αισιόδοξη πρόβλεψη για τείχος ανοσίας στον κορονοϊό, στο 80% με 85%, την Άνοιξη του 2022, έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως προέβλεψε, την Άνοιξη του 2022 το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80%-85% και η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία, όπως είναι η γρίπη. «Η πανδημία πάντα ακολουθεί μια κυματωηδή μορφή. Αν δεν ακολουθήσουμε σωστή εμβολιαστική γραμμή, θα έχουμε μια επιπλέον έξαρση αργότερα, μπορεί στον ένα μήνα από τη στιγμή που θα έχουμε την πτώση, μπορεί στις 20 μέρες. Μέσα στον χειμώνα ο ιός θα εμβολιάσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κα πιστεύω ότι ακόμα και με αυτούς τους ρυθμούς να πάμε εμβολιαστικά, θα έχουμε 1 εκατ. επιπλέον εμβολιασμένων, επομένως θα έχουμε 2 εκατ. άνοσων ανθρώπων που θα προστεθούν καλώς εχόντων των στο υπάρχον ποσοστό του 60%-65% και θα φτάσουμε το 80%-85% και θα αρχίσει πλέον η ενδημία της νόσου την άνοιξη του 2022», κατέληξε.

«Κορύφωση» με 650 διασωληνωμένους και 100 νεκρούς

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας το καλό σενάριο, με βάση τα μοντέλα, δείχνει ότι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, θα κινηθεί στις τιμές που είμαστε σήμερα, γύρω στα 7.000 κρούσματα, αν και κάποιες μέρες θα διαμορφωθούν και 8.000 ή λίγο παραπάνω. Ωστόσο, οι σκληροί δείκτες των διασωληνώσεων και των θανάτων θα κορυφωθούν 2-3 εβδομάδες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και μέσα στα Χριστούγεννα θα σταθεροποιηθούν.

«Υπάρχει και μιας μειωμένης πιθανότητας εξέλιξη να πάμε λίγο καλύτερα, να δούμε δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα την κορύφωση στα κρούσματα και να είμαστε κάτω από 7.000 κρούσματα, γύρω στα 6.600-6.700», σημείωσε ο καθηγητής τονίζοντας ότι είμαστε σε μια σταθεροποιημένη κορύφωση στα κρούσματα.

Σχετικά με τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, ανέφερε ότι δε θα δούμε αρνητικά ρεκόρ ως προς τα προηγούμενα κύματα, αλλά ένα σενάριο που θέλει τους διασωληνωμένους να προσεγγίζουν τους 650 είναι πιθανό, ενώ εκτίμησε ότι οι στους θανάτους δε θα υπάρξει μέρα που θα υπερβούν  τους 100.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X