Κοινωνία

Παπαευαγγέλου: Επείγει ο εμβολιασμός των άνω των 40 ετών

Παπαευαγγέλου: Επείγει ο εμβολιασμός των άνω των 40 ετών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, εξέφρασε τον προβληματισμό της και έκανε λόγο για διπλασιασμό των κρουσμάτων.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν στο 12% στην Περιφέρεια. Όπως είπε ωστόσο, τα κρούσματα εντοπίζονται σε νεαρές ηλικίες, γεγονός που δεν επιβαρύνει το ΕΣΥ, μιας και οι περισσότεροι περνούν τη νόσο με κατ’ οίκον περιορισμό.

Επίσης, υποστήριξε πως η νυχτερινή διασκέδαση αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία διασποράς όπως φαίνεται από τα στοιχεία.

Επιπλέον, είπε πως ο δείκτης θετικότητας των self tests έχει υπερ-δεκαπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα και πως υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 40-60 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι σήμερα τα 26 έτη, ενώ έχει αυξηθεί το ποσοστό των κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 40 ετών, είπε χαρακτηριστικά.

Για το λόγο αυτό κάλεσε τους πολίτες άνω των 40 ετών να σπεύσουν άμεσα να εμβολιαστούν, μιας και οι νέοι επιστρέφουν από τις διακοπές με τον κορονοϊό και τον μεταδίδουν ταχύτατα στους μεγαλύτερους και ανεμβολίαστους.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αύξηση των εισαγωγών κατά 70% ενώ κάθε μέρα γινόταν περίπου 129 εισαγωγές τη μέρα. Συνολικά σε όλη την επικράτεια νοσηλεύονται πάνω από 1.000 άτομα, είπε.

Με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε αύξηση των νοσηλειών και επιβάρυνση του ΕΣΥ. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αναβολή του εμβολιασμού από Σεπτέμβρη για τους ενηλίκους, είπε η κ. Παπαευαγγέλου τονίζοντας πως μόνο έτσι θα αποφύγουμε νέα πίεση στου ΕΣΥ.

Ένας στους τρεις από την ομάδα των 40 έως 60 ετών κινδυνεύει να νοσήσει. Το 99% των διασωληνωμένων αφορά είτε ανεμβολίαστους είτε μερικώς εμβολιασμένους.

Αναφερόμενη στη μετάλλαξη Δέλτα, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως είναι 44 φορές πιο μεταδοτική από την βρετανική.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X