Κοινωνία

Ψάχνει… τυράκια η κυβέρνηση για να «ξυπνήσει» η οικονομία

Ψάχνει… τυράκια η κυβέρνηση για να «ξυπνήσει» η οικονομία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση θέλει να δρομολογήσει πολιτικές που θα απελευθερώνουν δημοσιονομικό χώρο και θα δίνουν τη δυνατότητα μείωσης φόρων και αύξησης επενδυτικών δαπανών. Αυτή η… επιθυμία σχετίζεται άμεσα με την στόχευση της να αυξήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να βελτιώσει το οικονομικό κλίμα.

Η κυβέρνηση θέλει… αφύπνιση

Ειδικά μετά από τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία που έδειξαν επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, το οικονομικό επιτελείο διαπίστωσε πως το θετικό μομέντουμ που δημιούργησε η κυβερνητική αλλαγή τον Ιούλιο και το φορολογικό πακέτο του Νοεμβρίου, έχουν πλέον ξεθωριάσει και χρειάζεται νέα δυναμική στο δημοσιονομικό πεδίο, προκειμένου να τονωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο καταγράφηκε επιδείνωση των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος, αλλά και για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές 12μηνο υποχώρησε τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις +9,4 (από +15,3) μονάδες. Το 22% των καταναλωτών (από 18%) προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 29% το οποίο αναμένει σταθερότητα.

Αναστροφή της ψυχολογίας

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στηρίζει την αναστροφή της ψυχολογίας σε τρεις συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Η πρώτη είναι η αναπροσαρμογή (μείωση) των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο του 2%-2,2% του ΑΕΠ ετησίως από το 2021 και μετά. Η δεύτερη είναι η αξιοποίηση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, των γνωστών ως ANFAs και SMPs, σε επενδυτικές πρωτοβουλίες. Και η τρίτη παρέμβαση είναι η μεταφορά υπερπλεονασμάτων σε επόμενες χρονιές ως απόθεμα δημοσιονομικής σταθερότητας.

Μισθός: Κι όμως το… μέγεθος μετράει για τις επιχειρήσεις!

Ωστόσο και οι τρεις αυτές παρεμβάσεις θα πρέπει να λάβουν την υποστήριξη του Eurogroup προκειμένου να προχωρήσουν κάτι που θα κριθεί τον Μαΐου ή το αργότερο τον Ιούνιο και αφού πρώτα οι θεσμοί δώσουν μια θετική αξιολόγηση μετά από τον έκτο έλεγχο μεταμνημονιακής εποπτείας.

Έως τότε δεν θα πρέπει να προκύψουν αρνητικές εκπλήξεις στο μέτωπο της οικονομίας, όπως δικαστικές αποφάσεις που θα δημιουργούν νέα δημοσιονομικά βάρη ή εξωγενείς κρίσεις που θα επιβραδύνουν την ελληνική οικονομία. Αυτό διότι η ευρωζώνη έχει δείξει πως επιθυμεί την ταχύτερη δυνατή μείωση του ελληνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, κάτι που εάν δενεπιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης τότε θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω των υψηλών πλεονασμάτων.

Σ’ αυτή την περίπτωση το κυβερνητικό αφήγημα για μεγάλη μείωση φόρων μέσα στο 2021 ενδεχομένως να μην μετουσιωθεί σε πράξη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X