Θέμα

Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς… αλλιώς και ποδαρικό στο 2022 με νέα μέτρα για τον κορονοϊό

Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς… αλλιώς και ποδαρικό στο 2022 με νέα μέτρα για τον κορονοϊό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παραμονή της Πρωτοχρονιάς βγαίνει στους δρόμους μεγάλη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για «σαφάρι» ελέγχων. Στο επίκεντρο μπαίνουν κυρίως τυχόν πάρτι σε μισθωμένους ή άλλους χώρους (airbnb, γκαράζ κ.α.) αλλά και τυχόν παράνομη λειτουργία κέντρων διασκέδασης και μπαρ.

Αν επιλέξουμε να γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου σε κάποιο κέντρο διασκέδασης πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:

-Η λειτουργία των καταστημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2021) είναι έως τις 02:00.

-Απαγορεύεται η μουσική.

-Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, από το προσωπικό του καταστήματος, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.

-Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Νέα μέτρα το 2022

Η αποτύπωση της κινητικότητας των γιορτών θα αξιολογηθεί την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, οπότε και θα εξεταστούν επιπλέον μέτρα για την αναχαίτιση του νέου, ραγδαίου κύματος της πανδημίας.

Η λήξη ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους επτά μήνες για όλο τον πληθυσμό που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση , ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει ήδη αποφασιστεί και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στην αυγή του νέου έτους.

Οι πολίτες που δεν θα προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση θα χάνουν κάθε «προνόμιο» που είχαν ως εμβολιασμένοι και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα προωθείται και η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, με ηλικιακά κριτήρια. Ο πήχης αναμένεται να κατέβει από τα 60 χρόνια που είναι σήμερα τουλάχιστον στα 50 έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισηγήσεις είναι το μέτρο να εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σε εστίαση και διασκέδαση και ακολούθως στους δημοσίους υπαλλήλους, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.

Όμως, στις αρχές του πρώτου μήνα του νέου έτους, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι και νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν πρόσβαση στο μέλλον ούτε στους εξωτερικούς, ανοιχτούς χώρους των καφέ, εστιατορίων κ.α., μέτρο που έχει συζητηθεί εδώ και καιρό με τους ειδικούς.

Μέχρι την Τετάρτη οι αποφάσεις για τα σχολεία

Το αργότερο ως την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τα σχολεία. Ως τότε εκτιμάται ότι οι ειδικοί θα έχουν στα χέρια τους όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για να κάνουν την τελική εισήγηση τους στην κυβέρνηση.

Ο σχεδιασμός παραμένει σταθερά η επιστροφή στα θρανία να γίνει κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, με τους μαθητές να προσκομίζουν αρνητικό rapid test αντί για self test, όπως ίσχυε ως τώρα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X