Κοινωνία

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Πάσχα

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Πάσχα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στο καθιερωμένο μήνυμά του στους πιστούς για το Πάσχα, κάνει αναφορές στις πανδημίες ως «σύμπτωμα της ανθρώπινης θνητότητας, που εισήλθε στην ιστορία όταν διακόψαμε τη σχέση μας με τον Θεό και κάναμε κέντρο της ζωής μας τον εαυτό μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος επισημαίνει -μεταξύ άλλων- πως «ακόμη και εάν αυτός ο ιός νικηθεί, αργότερα άλλος θα εμφανισθεί, όπως συμβαίνει πάντοτε στην ανθρώπινη ιστορία».

«Πέρα από αυτό, υπάρχει ο μόνιμος “ιός”, ο “έσχατος εχθρός”, ο θάνατος. Η αιτία των ανθρωπίνων προβλημάτων είναι πνευματική: είναι η ανθρώπινη φιλαυτία”».

Στο μήνυμά του τονίζει ότι η «Ανάσταση του Θεανθρώπου μας βρίσκει για δεύτερη χρονιά τραυματισμένους» ενώ αναφέρει ότι ολόκληρη η οικουμένη εμφανίζεται «ταπεινωμένη σε έναν αόρατο εχθρό» και «αναγκάζεται σε απομόνωση των κοινωνιών», φέρνοντας στη μνήμη τους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους μέσα έναν χρόνο.

Μάλιστα, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μιλά ότι υπάρχουν ακόμα ορισμένοι που «αρνούνται την ύπαρξη του ιού και άλλοι την συνδέουν με σενάρια συνωμοσίας».

Επίσης, δεν παραλείπει να ευχαριστήσει προσωπικά «όλους τους ιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό για την καθημερινή τους αυτοθυσία».

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορονοϊού, τονίζει ότι η «τωρινή πανδημία ρυθμίζει ψηφιακά τη ζωή μας με τρόπο σχεδόν καθολικό».

«Όλα γίνονται από μακριά: τηλεκπαίδευση, τηλεδιάσκεψη, τηλεργασία. Βιώνουμε την κορύφωση της τραγωδίας κατά την φοβερά ώρα του θανάτου. Δεν είναι εφικτό να δούμε, ούτε να αγγίξουμε για τελευταία φορά τους αγαπημένους μας νεκρούς».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μιλά για την αποξένωση που προκαλεί η ψηφιακή τεχνολογία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πολλές από τις νέες αυτές αλλαγές ήρθαν φιλοδοξώντας να μείνουν μόνιμα και χαρακτηρίζονται από μία παραδοξότητα: το νέο, που προβάλλει ως λύση, ταυτόχρονα μας υποδουλώνει».

Καταλήγοντας, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, τονίζει στο μήνυμά του ότι «η πανδημία μας έφερε για άλλη μια φορά ενώπιον των ορίων μας».

«Έφερε στο προσκήνιο τον θάνατο που απωθούμε στο παρασκήνιο. Τον αφύσικο θάνατο που ο Θεάνθρωπος νίκησε με την Ανάστασή Του…Εύχομαι η χαρά της λαμπροφόρου Αναστάσεως να καταυγάζει τη ζωή μας. Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X