Κοινωνία

Τρίτη δόση εμβολίου: Αυτές είναι οι πιθανές παρενέργειες – Τι είπε η Θεοδωρίδου

Τρίτη δόση εμβολίου: Αυτές είναι οι πιθανές παρενέργειες – Τι είπε η Θεοδωρίδου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όπως εξήγησε η κα.Θεοδωρίδου, το θέμα των παρενεργειών είναι ένας παράγοντας που αναστέλλει πολλούς για τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση, αλλά υπενθύμισε ότι οι συχνότερες είναι απλές, «δηλαδή αυτές που έχουν ζήσει όλοι με τον εμβολιασμό των παιδιών τους».

Έπειτα κατονόμασε τις εξής παρενέργειες:

Πόνος στο σημείο της ένεσης,

κόπωση,

κεφαλαλγία,

μυϊκός πόνος,

σπανιότερα αρθραλγίες που διαρκούν μία έως δύο μέρες και αντιμετωπίζονται εύκολα με ένα αντιπυρετικό αναλγητικό φάρμακο,

μικρή πιθανότητα εμφάνισης διόγκωσης των μασχαλιαίων λεμφαδένων από 1-4 εβδομάδες, που υποχωρεί χωρίς ειδική θεραπεία.

Η κα Θεοδωρίδου τόνισε επίσης πως «Η τρίτη δόση στοχεύει στην ενίσχυση και τη μεγαλύτερη διάρκεια της ανοσίας (…). Αναμένεται, σύμφωνα με ανοσολόγους, η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων. Διαμορφώνοντας έτσι ένα, πιθανώς τελικό, σχήμα με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική».

Μάλιστα, γνωστοποίησε πως η Εθνική Επιτροπή επεξεργάζεται τις οδηγίες για εμβολιασμό με αναμνηστική δόση και όσων νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της, υπογράμμισε ότι ο ιός «θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης. Θα είναι δηλαδή ακόμα άλλος ένας ενδημικός ιός. Όμως, τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στη βασική προϋπόθεση που είναι η πρόληψη της εργαστηριακά τεκμηριωμένης λοίμωξης».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X