Κοινωνία

«Υπαρκτός ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης αν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία»

«Υπαρκτός ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης αν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αν ο πόλεμος συνεχιστεί επί μακρόν ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης – εφόσον δεν ληφθούν έκτακτα  μέτρα – είναι υπαρκτός, προειδοποίησε ο Θάνος Αγγελάκης, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας.

Μιλώντας Στο Κόκκινο, τόνισε πως δεν είναι μόνον η εκτόξευση των τιμών του ρεύματος αλλά και των δημητριακών που αυξάνει κατακόρυφα τις τιμές των τελικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκης η  έλλειψη ζωοτροφών (άρα και πτηνοτροφών) που βασίζονται κυρίως στο καλαμπόκι οδηγεί σε μείωση της παραγωγής και κατά συνέπεια και της προσφοράς. Αν συνεχιστεί η έλλειψη αυτή – που οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία – ο κίνδυνος μεγάλων ελλείψεων σε προϊόντα του κλάδου δηλαδή κοτόπουλα και αυγά είναι προφανής επισήμανε.

Διευκρίνισε ότι οι Έλληνες πτηνοτρόφοι στρέφονται στη Λατινική Αμερική προκειμένου να εξασφαλίσουν τα αναγκαία φορτία καλαμποκιού κυρίως ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία με ζωοτροφές των επιχειρήσεων του κλάδου, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει και τον τριπλασιασμό της δαπάνης για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Στον τελικό καταναλωτή πάντως, διευκρίνισε, το κοτόπουλο φτάνει πλέον κατά 25-30%  ακριβότερο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X