Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Λαθροχειρία στη δημοσκόπηση της GPO-Επιχείρηση να μειωθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις φωτιές

Λαθροχειρία στη δημοσκόπηση της GPO-Επιχείρηση να μειωθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις φωτιές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ο eretikos.gr επανειλημμένα έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την ορθότητα και την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων. Και δικαιώθηκε από το Ευρωβαρόμετρο το οποίο στις έρευνές του είχε αποκαλύψει τη μεγάλη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για παράδειγμα ενώ οι Ελληνες δημοσκόποι αποθεώνουν τον…Μωυσή το Ευρωβαρόμετρο έδειξε ότι το 71% δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το 63% δήλωνε δυσαρεστημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα. Το πως συμβιβάζονται η τεράστια δυσαρέσκεια που εντοπίζει το Ευρωβαρόμετρο με την αποθέωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μόνο Ελληνες δημοσκόποι μπορούν να μας το πουν, αλλά δεν πείθουν.

Μερικές φορές, όμως, πιάνονται με τη δημοσκοπική…γίδα στην πλάτη και εκτίθενται. Οπως για παράδειγμα στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO. Οι δημοσκόποι ήθελαν να δείξουν πως ναι μεν οι πολίτες αποδίδουν σε κάποιο ποσοστό τις ευθύνες για την  πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στους χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά δεν είναι και τεράστιο αυτό το ποσοστό. Ετσι έδωσαν ένα 31,1% (το μεγαλύτερο ποσοστό). Ομως, εκτέθηκαν. Γιατί; Διότι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας του 2019 σε ποσοστό 46,8% αποδίδουν την ευθύνη στους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης. Το ποσοστό αυτό είναι για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ 54,2%. Παραδόξως, όμως, το ποσοστό για το σύνολο των πολιτών είναι μόλις 31,1%. Αν το κοιτάξετε προσεκτικά θα δείτε πως αυτό το ποσοστό δεν μπορεί να υπάρξει ακόμα και αν το ποσοστό των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων ήταν μηδέν.

Αλλά αν βάλουμε κάτω τη λογική μάλλον μεγαλύτερο από το ποσοστό των ψηφοφόρων θα πρέπει να είναι, που σημαίνει ότι πάνω από το 46,8% των πολιτών θεωρούν η εξάπλωση των πρόσφατων πυρκαγιών οφείλεται σε κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης. Αρα η μομφή για την κυβέρνηση και η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που δείχνει το “μαγειρεμένο” 31,1%.

Κοιτάζοντας του αριθμούς οι δημοσκόποι φούσκωσαν λίγο το ποσοστό των εμπρησμών και πολύ εκείνο των διαχρονικών ελλείψεων (που θα μπορούσε να ρίξει ευθύνες και στο ΣΥΡΙΖΑ) και έβγαλαν αυτό το 31,1% που συνιστά βιασμό των μαθηματικών και της λογικής.

Το μεγάλο χτύπημα πάντως φαίνεται στις απαντήσεις για την κλιματική αλλαγή. Δείχνουν ότι το επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι για τις πυρκαγιές ευθύνεται η κλιματική αλλαγή δεν πείθει τους πολίτες και όπως γίνεται αντιληπτό η ζημιά στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι μεγαλύτερη από αυτή που θέλουν να δείξουν.

Δημοσκόπηση σοκ! Η Δημοκρατία στο απόσπασμα-Οι Ελληνες δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X