Θέμα

Λοιμωξιολόγοι κατά κυβέρνησης: Απέτυχε το lockdown-Αφήστε του πολίτες να βγουν στις πλατείες

Λοιμωξιολόγοι κατά κυβέρνησης: Απέτυχε το lockdown-Αφήστε του πολίτες να βγουν στις πλατείες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Αθηνά Λινού καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος  επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος και ο Νίκος Τζανάκης διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας είναι τρεις επιστήμονες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το lockdown απέτυχε και οι πολίτες θα πρέπει να βγουν από τα σπίτια τους ελεύθεροι.

Οι ίδιοι μπορεί να μην το λένε ανοιχτά, αλλά οι θέσεις που εκφράζουν είναι αντίθετες με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και προπαντός με την απαγόρευση να βγαίνουν οι πολίτες έξω από το σπίτι τους σε πλατείες, παραλίες, πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους και με την απαγόρευση της κυκλοφορίας από ένα δήμο σε άλλον.

Η Αθηνά Λινού είναι σαφής και κατηγορηματική: «Δεν συμφωνώ με τα νέα μέτρα. Δεν έχει καμία λογική ο κόσμος να κλείνετε την ημέρα στο σπίτι του». Η καθηγήτρια Ιατρικής κάνει λόγο επίσης για «επίταξη ανοιχτών χώρων» ώστε να μπορεί να πηγαίνει ο κόσμος, να αθλείται και να ξεσκάει. «Είναι τρελό να είναι τα πάρκα κλειστά» τονίζει χαρακτηριστικά.

Και τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση: «Αυτό που θα πρέπει να αποφεύγουμε είναι οι επισκέψεις στα σπίτια και καλό θα είναι να μην δεχόμαστε καλεσμένους και να παραμένουμε με τον στενό οικογενειακό κύκλο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ο οποίος χωρίς περιστροφές επισημαίνει ότι «Το να είναι ο κόσμος έξω και με τη σωστή απόσταση, δεν είναι πρόβλημα. Ο κύριος στόχος των μέτρων πρέπει να είναι οι εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι χώροι εργασίας, τα μέσα μεταφοράς και τα κορονοπάρτι και όχι η βόλτα των ανθρώπων έξω.»

Καραυνούς κατά των κυβερνητικών μέτρων εξαπολύει και ο Νίκος Τζανάκης. «Ο κόσμος κουράστηκε από τα μέτρα, βρίσκει τρόπους και δεν τα τηρεί, είναι πια αναποτελεσματικά», τόνισε ο Νίκος Τζανάκης και υπογράμμισε πως «χρειάζεται νέο μείγμα μέτρων. Ο καιρός πια ανοίγει, ο ιός δεν μεταδίδεται έξω, ο κόσμος πρέπει να βγαίνει έξω να αθλείται ελεύθερα, να εκτονώνεται. Δεν προσθέτει τίποτα στην πανδημία αν κάποιος πάρει το αυτοκίνητό του και πάει για περίπατο σε άλλη γειτονιά. Δεν είναι καλύτερο να συνωστίζεται σε πάρκα της περιοχής του», λέει χαρακτηριστικά και τινάζει στον αέρα το ανόητο μέτρο της απαγόρευσης της μετακίνησης από δήμο σε δήμο.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, ο κ. Τζανάκης τόνισε  πως «τα καταστήματα πρέπει να ανοίξουν με προσοχή, αλλά πρέπει να ανοίξουν. Όχι με ραντεβού. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι εργαζόμενοι και οι καταστηματάρχες να κάνουν τουλάχιστον ένα rapdid test την εβδομάδα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X