Media

Λάκης Λαζόπουλος: προσοχή… ο ιδιοκτήτης βήχει

Λάκης Λαζόπουλος: προσοχή… ο ιδιοκτήτης βήχει
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την πανδημία του κοροναϊού Covid 19 ( πρέπει λέει να γράφουμε και την επιστημονική ονομασία διότι κοροναϊοί είναι πολλοί- ευτυχώς δεν κάνουν παρέα μεταξύ τους, μάλλον) ο Λάκης Λαζόπουλος έγραψε άρθρο στο altsantiri.

Πρόκειται για το κύριο άρθρο της ιστοσελίδας στο οποίο ο δημοφιλής καλλιτέχνης (και ιδιοκτήτης του σάιτ) εκφράζει τον προβληματισμό του για αυτό που μάς βρήκε, την καταλυτική επίδραση που έχει στις ζωές μας και παράλληλα καταθέτει την άποψή του για την «επόμενη ημέρα», την  μετά τον κοροναϊό Covid 19 εποχή.

Γράφει ο Λάκης Λαζόπουλος:

Πώς άλλαξε ο κόσμος έτσι απότομα; Περπάταγες και έβλεπες έξω απ’ τα σπίτια «προσοχή ο σκύλος δαγκώνει!» και απομακρυνόσουν και τώρα ο σκύλος σου φαίνεται τόσο φιλικός και το αφεντικό από μέσα επικίνδυνο. Προσοχή ο ιδιοκτήτης βήχει! Φαντάζεσαι να περνάμε έξω από σπίτια και να διαβάζουμε.

Προσοχή η γριά φταρνίζεται!
Προσοχή ο παππούς έχει πυρετό!

Έβλεπα τον Αυτιά στον ΣΚΑΪ με άσπρα διαφανή γάντια σαν έτοιμος να ζυμώσει και παλεύανε τα συναισθήματά πιο απ’ όλα θα έρθει να καθίσει στο μυαλό.

Γίνανε όλοι οι δημοσιογράφοι Master Chef. Με άσπρα γάντια καθαρίζουν τα νέα όπως καθαρίζουν οι γυναίκες τα αυγά στα σπίτια τους. Δεν έχω δει πιο αστεία εικόνα από τον Αυτιά με γάντια σαν μαία παλιάς εποχής σε μαιευτήριο επαρχίας. Η κυρά μας η μαμή. Βρε ίδια. Ίδια!

Έπιασα τον εαυτό μου, περπάταγα νύχτα κάνοντας βόλτα με τον σκύλο και άκουσα έναν βήχα από διαμέρισμα και ασυναίσθητα τραβήχτηκα ένα μέτρο μακριά.

Μη με πετύχει το σταγονίδιο πενήντα μέτρα μακριά.

Ακούμε σταγονίδιο στην τηλεόραση και έχεις την αίσθηση ότι είναι χιονόμπαλα κι έρχεται καταπάνω σου.

Έβλεπα στην τηλεόραση αυτά τα δύο χωριά, τα αποκλεισμένα, στην Κοζάνη, όπου όλο το χωριό κόλλησε τον ιό από ένα μνημόσυνο, όπου βρεθήκανε συγγενείς και φίλοι από Θεσσαλονίκη ήρθανε, ε και μνημόσυνο είχανε, τι να κάνουν οι άνθρωποι; Να μην πιαστούν, να μην αγκαλιαστούν; Να πάρουν δυο μέτρα απόσταση ο ένας απ’ τον άλλο και να φωνάζουν τι συμφορά σε βρήκε Μαριάνθη μου;

Πήγανε να θυμηθούνε τον συχωρεμένο και τώρα κινδυνεύουν όλοι μαζί να πάνε να τον βρούνε.

Έρχονται τα δραματικά γεγονότα καβάλα επάνω σε σουρεαλιστικές καταστάσεις, άγνωστες για το νου και άμαθο το μυαλό στη ζωή που παραλογίζεται δεν ξέρει πώς πρέπει ν’ αντιδράσει. Να γελάσει ή να κλάψει. Το κλάμα φέρνει τον φόβο, το γέλιο διώχνει τον φόβο.

Θυμάμαι πάντα την ταινία «το όνομα του Ρόδου» από το ομώνυμο βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο, όπου δολοφονούνται οι μοναχοί και στο τέλος αποκαλύπτεται ότι πηγαίνανε κρυφά και διαβάζανε βιβλία του Αριστοφάνη και γελούσανε κι αυτός ήταν ένας σοβαρός λόγος να δολοφονηθείς. Διότι από την ώρα που το γέλιο διώχνει τον φόβο αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Σε όλες τις εποχές. Γι’ αυτό και το πρώτο που εξορίζουν οι δικτάτορες είναι πάντα το γέλιο και η σάτιρα.

Αν κάποιος θέλει να καταλάβει ότι είναι δικτάτορας στην περίπτωση που δεν το αντιλαμβάνεται δεν έχει παρά να ρωτήσει τον εαυτό του αν αντέχει να σατιρίζεται. Έχει ήδη την απάντηση.

Ο κόσμος άλλαξε. Η διάθεση μας παλεύει να βρει έναν δρόμο και ξαφνικά μια απόγνωση έχει πιάσει όλους, τι θα κάνουμε τώρα μέσα στο σπίτι. Πιάστε τα πλεκτά. Εγώ θυμάμαι την μάνα μου ώρες μέσα στο σπίτι μ’ ένα κέντημα. Έφυγε απ’ τη ζωή, μου άφησε κληρονομιά 280 κεντητά με παπάκια, λιμνούλες και βατράχια που μετά βίας χωρούσαν στα σεμέν γιατί δεν ξέρω πώς τα πετύχαινε πάντα και τα έκανε χοντρά.

Νομίζω ότι μας δόθηκε ο χρόνος για περισυλλογή. Να δούμε ο καθένας που βρίσκεται. Να πάμε να βρούμε την πυξίδα των παιδικών μας χρόνων και να δούμε σε ποιον δρόμο μας έφερε η ζωή ή μάλλον σε ποιον δρόμο πήραμε τη ζωή μας και την πήγαμε.

Είναι δύσκολες οι ώρες, γίνεται εκρηκτικό το μέλλον. Δοκιμάζεται η συνοχή και το μέλλον της Ευρώπης. Αν με ψίχουλα πάνε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της πανδημίας θα βρεθούν ενώπιον μιας πρωτοφανούς εξέγερσης της συνείδησης που τώρα μετράει το μπόι της κλεισμένη σπίτι.

Πανδημία σημαίνει σταματάει η ζωή.
Και όταν ξανά αρχίζει η ζωή πρέπει να ξεκινά από ‘κει που την άφησες.

Το πλήρες άρθρο γνώμης του ηθοποιού στο λινκ που ακολουθεί:

https://www.altsantiri.gr/editorial/846337/o-lakis-lazopoylos-grafei-prosochi-o-idioktitis-vichei/?utm_medium=notification&utm_source=signal&utm_campaign=signal&utm_content=post

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X