Πολιτική

Novartis: Πλήρωσε πρόστιμο στις ΗΠΑ-Προσοχή στον προπαγανδιστικό ορυμαγδό

Novartis: Πλήρωσε πρόστιμο στις ΗΠΑ-Προσοχή στον προπαγανδιστικό ορυμαγδό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η εταιρεία Novartis σύμφωνα με το Reuters θα πληρώσει το ποσό των 346 εκατομμυρίων δολαρίων για να διευθετήσει τις ποινικές και αστικές υποσέσεις που αφορούσαν κατηγορίες για δωροδοκίες γιατρών, νοσοκομείων και κλινικών προκειμένου να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά της και να χρησιμοποιήσουν τα χειρουργικά της προϊόντα. Τα 310.000.000 δολάρια αφορούν τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis Hellas.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η υπόθεση στις ΗΠΑ έκλεισε με εξωδικαστικό συμβιβασμό, με την εταιρεία να συμφωνεί να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό.

Παράλληλα η Alcon Pte, μια πρώην μονάδα της Novartis που είναι πλέον μέλος της Alcon AG, θα πληρώσει ποινική ποινή 8,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Novartis θα πληρώσει επίσης 112,8 εκατομμύρια δολάρια για την εξόφληση σχετικών αστικών χρεώσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Με το κλείσιμο της υπόθεσης στις ΗΠΑ άρχισε και ο επικοινωνιακός ορυμαγδός στην Ελλάδα για μην ανάμιξη πολιτικών προσώπων. Η αλήθεια, όμως δεν είναι αυτή. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δεν έκανε αναφορά σε πολιτικά ή μη πρόσωπα που να σχετίζονται με την Ελλάδα, καθώς δεν έχει καμία αρμοδιότητα για αυτά και ότι στοιχεία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας παραδόθηκαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές. Η έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ δεν αφορούσε την εμπλοκή πολιτικών ή άλλων προσώπων στην Ελλάδα. Τόσο απλά είναι τα πράγματα, αλλά τώρα ετοιμαστείτε να ακούσετε οτιδήποτε άλλο πέρα από την αλήθεια για το θέμα της έρευνας στις ΗΠΑ. Τα ΜΜΕ θα μοιράσουν αθωωτικές ή απαλλακτικές αποφάσεις ακόμα και για πρόσωπα που παραπέμφθηκαν ή συνεχίζεται η έρευνα από την εισαγγελία Διαφθοράς.

Και για όσους υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πολιτική διάσταση του θέματος στην Ελλάδα παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Προσοχή ιδιαίτερα στις υπογραμμισμένες λέξεις.

NOVARTIS HELLAS S.A.C.I.
together with Novartis Hellas Employee 1, Novartis Hellas Employee 2, and
others known and unknown, knowingly and willfully did combine, conspire,
confederate, and agree together and with each other to commit an offense against
the United States, that is: while in the territory of the United States, through its
employees and agents, did corruptly commit acts in furtherance of an offer,
payment, promise to pay, and authorization of the giving of anything of value to a
foreign official and to any person, while knowing that all or a portion of such
money and thing of value would be and had been offered, given, and promised to
a foreign official for purposes of: (i) influencing acts and decisions of such foreign
official in his or her official capacity; (ii) inducing such foreign official to do and
omit to do acts in violation of the lawful duty of such official; (iii) securing any
improper advantage; and (iv) inducing such foreign official to use his or her
influence with a foreign government and agencies and instrumentalities thereof
to affect and influence acts and decisions of such government and agencies and
instrumentalities, in order to assist NOVARTIS HELLAS in obtaining and
16
retaining business for and with, and directing business to, NOVARTIS HELLAS,
contrary to 15 U.S.C. § 78dd-3.

Μετάφραση:

«Συνωμοσία για να παραβιαστούν οι κανονισμοί κατά της δωροδοκίας του νόμου FCPA (Νόμος κατά της διαφθοράς στο εξωτερικό) 42. Μεταξύ του 2012 ή περίπου του 2012 και μεταξύ του ή περίπου του 2015, εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και αλλού, η κατηγορούμενη NOVARTIS HELLAS S.A.C.I. μαζί με το «Novartis Hellas Στέλεχος 1», το «Novartis Hellas Στέλεχος 2», και άλλους γνωστούς και αγνώστους, οι οποίοι συνειδητά και εσκεμμένα συνενώθηκαν, συνωμότησαν, συνασπίστηκανκαι συμφώνησαν μαζί και μεταξύ τους να διαπράξουν αδίκημα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, ως εξής: ευρισκόμενοι στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω των εργαζομένων και των πρακτόρων της, διέπραξαν διεφθαρμένες πράξεις σε συνέχεια μιας προσφοράς, πληρωμής, υπόσχεσης για πληρωμή και εξουσιοδότηση για την παροχή ό,τιδήποτε αξίας σε αλλοδαπό αξιωματούχο και σε οποιοδήποτε πρόσωπο, γνωρίζοντας ότι όλα ή ένα μέρος αυτών των χρημάτων και πραγμάτων αξίας θα ήταν, όπως και είχαν προσφερθεί, δοθεί και υποσχεθεί σε αλλοδαπό αξιωματούχο με σκοπό να: (i) επηρεάσουν πράξεις και αποφάσεις του ως άνω αλλοδαπού αξιωματούχου υπό την επίσημη ιδιότητά του (ii) να παρακινήσουν τον ως άνω αλλοδαπό αξιωματούχο να πράξει ή παραλείψει να πράξει ενέργειες κατά παράβαση του νόμιμου καθήκοντος αυτού του αξιωματούχου (iii) να εξασφαλίσουν οποιοδήποτε παράνομο πλεονέκτημα και (iv) να παρακινήσουν τον ως άνω ξένο αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του/της εντός μιας ξένης κυβέρνησης, ως εκ τούτου να τροποποιήσουν και να επηρεάσουν ενέργειες και αποφάσεις της ως άνω κυβερνήσεως και οργανισμών και οργάνων της, προκειμένου να βοηθήσουν τη NOVARTIS HELLAS στην απόκτηση και τη διατήρηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για αυτή και με αυτή ή να κατευθύνουν επιχειρηματική δραστηριότητα προς τη NOVARTIS HELLAS, σε αντίθεση με το 15 U.S.C. § 78dd-3», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο συμβιβασμό που επήλθε στις ΗΠΑ αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Η Novartis έχει καταλήξει σε εξωδικαστική συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για την επίλυση όλων των εκκρεμών υποθέσεων της εταιρίας και θυγατρικών της που σχετίζονται με τη νομοθεσία περί Πρακτικών Διαφθοράς Εξωτερικού (FCPA). Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Novartis και ορισμένες από τις τρέχουσες και πρώην θυγατρικές της θα καταβάλουν 233.9 εκ. δολάρια στο DOJ και 112.8 εκ. δολάρια στην SEC.

Για την περαίωση της έρευνας του DOJ, η Novartis Hellas έχει συνάψει μια συμφωνία αναβολής δίωξης (“Novartis DPA”) για τις πρακτικές που έχουν αμφισβητηθεί και αφορούν την παροχή ανάρμοστων οικονομικών οφελών σε Έλληνες επαγγελματίες υγείας μεταξύ των ετών 2012 και 2015 σχετιζόμενων με το οφθαλμολογικό προϊόν ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis), παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων για το ίδιο προϊόν κατά τους όρους του δικαίου των ΗΠΑ καθώς και για μία επιδημιολογική μελέτη του 2009.

Με τη σημερινή συμφωνία όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για τη Novartis έχουν πλέον κλείσει.

Η Alcon Pte Ltd, πρώην θυγατρική της Novartis, έχει συνάψει χωριστή συμφωνία αναβολής δίωξης με το DOJ (“Alcon DPA”) για ανάρμοστα οικονομικά οφέλη που παρέχονταν σε επαγγελματίες υγείας στο Βιετνάμ, καθώς επίσης για παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων από το 2011 έως το 2014, σχετικά με ένα συμβουλευτικό πρόγραμμα από έναν προμηθευτή στο Βιετνάμ.

Για την περαίωση της έρευνας της SEC, η Novartis AG κατέληξε σε συμφωνία που επικεντρώνεται σε θέματα εσωτερικού ελέγχου, παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων, σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, στην Ελλάδα, στο Βιετνάμ και στη Νότια Κορέα. Οι πρακτικές στην Ελλάδα σχετίζονται με το ανωτέρω οφθαλμολογικό προϊόν και καλύπτονται από τη Novartis DPA καθώς και ζητήματα ελέγχου με δύο μετεγκριτικές μελέτες της Novartis Hellas, τα οποία εντοπίστηκαν από εσωτερικό έλεγχο το 2012 και επιλύθηκαν έως το 2013.

Τα ζητήματα στο Βιετνάμ σχετίζονται με τις δραστηριότητες διανομέων της Alcon και αποτελούν αντικείμενο της Alcon DPA. Για τις πρακτικές στη Νότια Κορέα η Novartis έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επίλυσής τους με τις τοπικές αρχές. Τέλος, η συμφωνία SEC εξετάζει ορισμένα ζητήματα εσωτερικού ελέγχου και παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων σχετικά με την τοποθέτηση χειρουργικών συσκευών από την Alcon στην Κίνα.

Όπως αναγνωρίζεται από τo DOJ και την SEC, η Novartis και οι θυγατρικές της, τρέχουσες και πρώην, συνεργάστηκαν πλήρως με τις αρχές για αυτές τις έρευνες και έχουν ήδη λάβει τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα.

H Shannon Thyme Klinger, General Counsel της Novartis, δήλωσε:

«Είμαστε ικανοποιημένοι που όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για την εταιρεία έχουν πλέον κλείσει. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ορόσημο στη δέσμευσή μας να επιλύσουμε παρελθοντικά ζητήματα συμμόρφωσης και να παραμείνουμε συνεπείς στις αξίες μας. Έχουμε εφαρμόσει και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούμε με υψηλές ηθικές αξίες παγκοσμίως, και παραμένουμε επικεντρωμένοι στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.»

Από τη χρονική περίοδο των εν λόγω υποθέσεων, η Novartis έχει πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές για να ενισχύσει την προσέγγισή της στα θέματα επαγγελματικής δεοντολογίας, διαχείρισης κινδύνων και συμμόρφωσης. Συγκεκριμένα, η εταιρία έχει υιοθετήσει πολιτικές συμμόρφωσης βάσει κατευθυντήριων αρχών και ισχυροποίησε τη διαδικασία αναφοράς γεγονότων για πιθανές ανάρμοστες πρακτικές. Τέλος ενοποίησε τα τμήματα Risk Management & Compliance για να καταστήσει πιο αποτελεσματική τη διαδικασία διαχείρισης και μετριασμού των κινδύνων.

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της SEC έχει ως εξής:

SEC Charges Novartis AG with FCPA Violations
FOR IMMEDIATE RELEASE
2020-144

Washington D.C., June 25, 2020 —
The Securities and Exchange Commission today announced that Novartis AG, a global pharmaceutical and healthcare company headquartered in Basel, Switzerland, has agreed to pay over $112 million to settle charges that it violated the books and records and internal accounting controls provisions of the Foreign Corrupt Practices Act (FCPA).

The SEC’s order finds that local subsidiaries or affiliates of Novartis or its former subsidiary Alcon Inc. engaged in schemes to make improper payments or to provide benefits to public and private healthcare providers in South Korea, Vietnam, and Greece in exchange for prescribing or using Novartis or Alcon products. According to the order, these schemes took place between 2012 and 2016 and were known among certain managers of the local subsidiaries or affiliates. The order also finds that Novartis lacked sufficient internal accounting controls within its former Alcon business in China from 2013 to 2015, which used forged contracts as part of local financing arrangements that generated large losses and resulted in Novartis and Alcon writing off more than $50 million in bad debt.

“Poor control environments are fertile soil for malfeasance,” said Charles Cain, Chief of the SEC Enforcement Division’s FCPA Unit. “As illustrated by Novartis’ misconduct, weaknesses in one part of the business can often serve as a harbinger of larger unaddressed problems.”

Novartis consented to the entry of an order requiring the company to cease and desist from committing violations of the books and records and internal accounting controls provisions of the FCPA. Novartis agreed to pay disgorgement of $92.3 million and $20.5 million in prejudgment interest and to comply with a three-year undertaking to self-report on the status of its remediation and implementation of compliance measures. In addition, subsidiaries of Novartis and Alcon entered into deferred prosecution agreements with the U.S. Department of Justice and have agreed to pay more than $233 million in criminal fines.

The SEC’s investigation was conducted by Sonali Singh and Regina Barrett and supervised by Tracy L. Price. The SEC appreciates the assistance of the U.S. Department of Justice Criminal Division’s Fraud Section, the U.S. Attorney’s Office for the District of New Jersey, the Federal Bureau of Investigation, the Swiss Financial Market Supervisory Authority, and the United Kingdom Financial Conduct Authority.

 

Δείτε ακόμη:

Μητσοτάκης- Μακρόν συντονίζουν ενέργειες απέναντι στην Τουρκία

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X