Ο Προβοκάτορας

Είμαστε πρωταθλητές στην…τιμή του ρεύματος

Είμαστε πρωταθλητές στην…τιμή του ρεύματος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τόλμησε να συνταχτεί με την Ισπανία και την Πορτογαλία στην εξαίρεση από το ευρωπαϊκό σύστημα καθορισμού της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Τις συνέπειες και τις διαφορές τις βλέπουμε στον πίνακα με τις χοντρικές τιμές στην Ευρώπη.

Ενδεικτικά, σύμφωνα και με τη ΡΑΕ, στις 2 Σεπτεμβρίου η μέση ημερήσια τιμή (€/μεγαβατώρα) της χονδρεμπορικής Αγοράς Επόμενης Ημέρας, σε Ισπανία και Πορτογαλία είναι 152,14 ευρώ. Ενδεικτικά, για να γίνει κατανοητή η διαφορά, στην Ελλάδα η αντίστοιχη τιμή ανέρχεται σε 543,37 ενώ στην Ιταλία σε 524,34 ενώ στη Φινλανδία σε 281,82, με την ανάλογη διαφορά στους μισθούς φυσικά.

Τώρα κάποιοι…κακεντρεχείς θα πουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έκανε για να κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια το καρτέλ των ηλεκτροπαραγωγών. Αδικο θα έχουν; Τί λέτε εσείς;

Αλλιώς θα κέρδιζαν οι πολίτες διπλά. Αφενός θα πλήρωναν πιο φθηνά το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ και οι επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό θα ήταν μικρότερες και θα υπήρχε συνεπώς μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος, που λέει και ο Σταϊκούρας, για μεγαλύτερη ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Κοιτάζοντας το χάρτη βλέπω ότι έχουμε την υψηλότερη τιμή. Ποιος τη χάρη μας. Είμαστε πια πρωταθλητές…

Ο Προβοκάτορας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X