Αναλύσεις

Ο Βαρουφάκης, οι δημοσιογράφοι και ο Τσίπρας για το 2015

Ο Βαρουφάκης, οι δημοσιογράφοι και ο Τσίπρας για το 2015
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάσης Λυρτσογιάννη

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας είπε «όλοι θέλουν να γράψουν κι ένα βιβλίο για την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015. Iσως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής, εγώ, να αισθανθώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις» έδειξε δύο τουλάχιστον πράγματα.

Πρώτον ενοχλήθηκε από τη φιλολογία και την παραφιλολογία (σίγουρα όχι την ιστορία) για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και δεύτερον ότι προς το παρόν δεν πρόκειται να μιλήσει, αλλά μπορεί και να το κάνει, όταν ο ίδιος κρίνει για λόγους, εθνικούς, πολιτικούς, ιστορικούς, αλλά και προσωπικούς.

Το μήνυμα είχε αποδέκτες στο εσωτερικό, αλλά κυρίως έξω από το ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι με τα βιβλία τους δεν γίνονται ιστορικοί. Μία υποκειμενική καταγραφή και προσωπική κρίση των γεγονότων κάνουν και ως εκ τούτου μόνο ουδέτερη και αντικειμενική δεν είναι η προσέγγιση. Ιδίως η προσέγγιση των δημοσιογράφων. Οταν κάποιος διαβάσει προσεκτικά το βιβλίο αντιλαμβάνεται την ιδεολογικοπολιτική του τοποθέτηση (και θα το πω καθαρά ότι το βιβλίο είναι τοποθετημένο απέναντι από την τότε κυβέρνηση). Είναι μία ματιά από την κλειδαρότρυπα στο χώρο που εξελίσσεται το δράμα της ιστορίας και η αντίληψη των γεγονότων είναι εκείνη που επιτρέπει η κλειδαρότρυπα. Δεν είναι καν του θεατή ή του παρατηρητή.

Με αγιογραφίες και υποκειμενικές καταγραφές λοιπόν κάποιοι φιλοδοξούν να καταγράψουν ιστορικά γεγονότα (προσοχή όχι να γράψουν ιστορία. Και συγγνώμη κύριε Στουρνάρα, μάλλον θα πρέπει να διαβάσετε κάποιο εγχειρίδιο για τη ιστορική επιστήμη για να μην επαναλάβετε στο μέλλον την άποψη ότι ένα βιβλίο δύο δημοσιογράφων «θα μείνει στην Ιστορία επειδή γράφει την Ιστορία». Μόνο ιστορία δεν γράφει. Γεγονότα ιστορικά ίσως να καταγράφει) και κυρίως να αποδώσουν ευθύνες ή  να αθωώσουν  πρωταγωνιστές, κυβερνήσεις, θεσμούς και οργανώσεις. Επιχειρούν επίσης, χωρίς να το ομολογούν να καθαγιάσουν ιδεολογίες και ιδέες και να ρίξουν άλλες στο πυρ το εξώτερο.

Στο πεδίο αυτό, όπως επιχειρείται να δημιουργηθεί, κυρίως για πολιτική αξιοποίηση, είναι δικαιολογημένο να οργίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας και να προειδοποιεί ότι θα μιλήσει με ονόματα και διευθύνσεις (ούτε αυτός θα γράψει ιστορία όταν μιλήσει ή γράψει βιβλίο), ώστε να προβάλει και τη δική του θέαση της ιστορίας.

Και όπως αντιληφθήκαμε και από τη χτεσινή εκδήλωση ο στόχος είναι να βάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα στο εδώλιο του κατηγορουμένου με πρόσχημα την ιστορία…Καθαρές κουβέντες. Τα υπόλοιπα είναι περί διαγραμμάτων…

Θανάσης Λυρτσογιάννης

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X