Οικονομία

Ανάπτυξη 2,1% το γ΄ τρίμηνο – Μέτριες επιδόσεις σε εξαγωγές, κατανάλωση αλλά άλμα στις εισαγωγές

Ανάπτυξη κατέγραψε και το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς η ελληνική οικονομία,  σημειώνοντας ωστόσο μέτριες επιδόσεις σε εξαγωγές και κατανάλωση. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του 2023 είχε άνοδο 2,1%, ενώ σε τριμηνιαία βάση (σε σχέση με το β’ τρίμηνο) καταγράφηκε οριακή αύξηση μόλις κατά 0,2%.

Το α’ τρίμηνο εφέτος είχε καταγραφεί άνοδος του ΑΕΠ κατά 1,9% σε ετήσια σύγκριση και κατά 0,1% σε τριμηνιαία σύγκριση, και το β’ τρίμηνο είχε σημειωθεί αύξηση κατά 2,6% και 1,1%, αντίστοιχα.

 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε ετήσια βάση οι επιδόσεις που κατέγραψαν κομβικοί τομείς της οικονομίας όπως είναι οι εξαγωγές και η κατανάλωση, δεν ξεπέρασαν τη μετριότητα. Εντούτοις είχαν θετικό πρόσημο και συνέβαλαν στη συνολική άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,1% σε σχέση με το 2022.

Ειδικότερα η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2022. Επίσης οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ μεγαλύτερη άνοδο (2,9%) κατέγραψαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Σε τριμηνιαίο επίπεδο

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,7% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023.
  • Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,8%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2023.
  • Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,1%.

Οπως βλέπετε το τρίτο τρίμηνο το οποίο είναι συνήθως το πιο ισχυρό λόγω του τουρισμού βλέπουμε πως είναι χειρότερο του δεύτερου το οποίο μάλιστα ήταν και προεκλογικό.

Ολες οι Ειδήσεις