Οικονομία

Ανεβάζει το πετρέλαιο η κρίση στην Συρία! Ξεπέρασε τα 72 δολάρια

Νέα άνοδο καταγράφουν σήμερα, Πέμπτη 12.04.2018 οι τιμές στις οποίες κινείται το πετρέλαιο στις ασιατικές αγορές. Κι όλα αυτά, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Συρία.

Τα… νούμερα για το πετρέλαιο

Ειδικότερα, οι τιμές των συμβολαίων του πετρελαίου τύπου Brent, ενισχύονται στα 72,25 δολάρια το βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι καταγράφουν άνοδο 0,3%, έναντι του κλεισίματος της προηγούμενης ημέρας. Σε εβδομαδιαία βάση (σ.σ. μέχρι την Πέμπτη) το πετρέλαιο τύπου Brent σημειώνει άνοδο 7%. Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα σημειώνει κέρδη 7,5%.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το ράλι της τιμής του πετρελαίου οφείλεται και σε άλλους παράγοντες. Δηλαδή εκτός τoυ γεωπολιτικού ρίσκου. Σύμφωνα με τον Nick Cunningham, αναλυτή του Oilprice.com, ο οποίος επικαλείται πρόσφατη έρευνα του Oxford Institute for Energy Studies (OIES), η άνοδος των τιμών σχετίζεται με την υψηλότερη ζήτηση και όχι τόσο με άλλες παραμέτρους συμπεριλαμβανομένης και της περικοπής στην παραγωγή που συμφώνησαν χώρες εντός και εκτός του ΟΠΕΚ.

H Kuwait Airways αναστέλλει όλες τις πτήσεις προς τη Βηρυτό

Kατ’ επέκταση, εκτιμούν ότι η πορεία της τιμής δεν θα εξαρτηθεί μελλοντικά. Ούτε από τη συμμόρφωση των χωρών εντός και εκτός καρτέλ με την απόφαση για πλαφόν στην παραγωγή, η οποία θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2018. Ούτε και από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τη ζήτηση.

Κώστας Νικολαΐδης

Ολες οι Ειδήσεις