Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας: Ο εφιάλτης της ακρίβειας στα τρόφιμα θα συνεχιστεί-Αισχροκέρδεια καταγγέλλουν οι καταναλωτικές οργανώσεις

Χρήστος Σταϊκούρας: Ο εφιάλτης της ακρίβειας στα τρόφιμα θα συνεχιστεί-Αισχροκέρδεια καταγγέλλουν οι καταναλωτικές οργανώσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές στο φυσικό αέριο πέφτουν, το ίδιο συμβαίνει με το πετρέλαιο και τη βενζίνη, ο πληθωρισμός υποχωρεί, ωστόσο τα τρόφιμα συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμούς από 15% ως και 22% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,   για τον Φεβρουάριο.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η άνοδος των τιμών δεν θα σταματήσει και πρόσθεσε πως απλά θα κατεβάσει ρυθμούς.

«Δεν θα δούμε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίηση, αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό» δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κ. Σταϊκούρας, χωρίς όμως να εξηγήσει ούτε γιατί, ούτε να δώσει χρονικό ορίζοντα που αυτό συμβαίνει. Πρόσθεσε δε τη διαπίστωση ότι η ακρίβεια φεύγει από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε πως καταναλωτικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι υπάρχει αισχροκέρδεια και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας.

Οι συνέπειες γνωστές και οι κίνδυνοι υπαρκτοί: Μειώνεται η αγοραστική δυνατότητα των νοικοκυριών, δημιουργούνται συνθήκες για περιορισμό της ζήτησης, και έτσι δεν απομακρύνεται το ενδεχόμενο της ύφεσης. Ακόμα και η τελευταία αύξηση στον κατώτατο μισθό ήταν μικρότερη από τον πληθωρισμό.

Ενδεικτική η τιμή του μπακαλιάρου, που φέτος πωλείται κυριολεκτικά «χρυσάφι» και φτάνει τα 23 ευρώ το κιλό! Πέρσι, η τιμή στο φιλέτο του μπακαλιάρου έφτανε τα 14,90 ευρώ το κιλό, ενώ με το κόκκαλο ήταν μόλις στα 8,90 ευρώ το κιλό!
Αύριο, πάντως, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ξανά ότι επιχειρεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, για μια ακόμη φορά, με «καλάθι του νοικοκυριού». Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ετοιμάζεται να διευκρινίσει ποια προϊόντα θα είναι στο «πασχαλινό καλάθι» για τα τρόφιμα. Μέχρι στιγμής, βέβαιο είναι το αρνί, το κατσικάκι το τσουρέκι, τα σοκολατένια αυγά, ενώ δεν αποκλείεται να φτιαχτεί «καλάθι» και για τη Βαρβάκειο.

Έρευνες και της ΕΚΠΟΙΖΩ και του ΙΕΛΚΑ έχουν διαπιστώσει σε πρόσφατες έρευνές τους, ότι το «καλάθι» δεν φτάνει. Πιο αναλυτικά, το ΙΕΛΚΑ σε έρευνά του στις αρχές Φεβρουαρίου, διαπίστωνε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών -σχεδόν 9 στους 10 (85%)- τόνιζαν ότι το μέτρο αυτό δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ζητούσαν μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα (84%).

Από την πλευρά της, η ΕΚΠΟΙΖΩ, στα τέλη Ιανουαρίου διαπίστωνε πως το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των καταναλωτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα βασικά αγαθά. Η έρευνα είχε διεξαχθεί στο διάστημα από 14 Δεκεμβρίου 2022 έως και 22 Ιανουαρίου 2023. Σύμφωνα με αυτήν, το 40,2% δήλωσε καθόλου, το 37% λίγο, ενώ πολύ ή πάρα πολύ δηλώνει μόλις το 12,7%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X