Οικονομία

Εξωδικαστικός… τρέχει! Μειώθηκαν στο μισό τα δικαιολογητικά

Εξωδικαστικός… τρέχει! Μειώθηκαν στο μισό τα δικαιολογητικά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 60.000 εγγραφές έχουν πραγματοποιηθεί στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, από αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Κι όταν λέμε εξωδικαστικός, εννοούμε ρύθμιση των χρεών χωρίς οι οφειλέτες να περάσουν την πόρτα του δικαστηρίου.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 6.500 αιτήσεις για ρύθμιση επιχειρηματικών χρεών, εκ των οποίων οι 1.850 αιτήσεις έχουν καταλήξει σε ρύθμιση οφειλών, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν ρυθμιστεί περίπου 1 στις 3 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΓΔΙΧ.

«Κλειδί» για την εκκίνηση της πλατφόρμας ήταν, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του insider.gr, η αναμόρφωση του πλαισίου ώστε να είναι πιο φιλικό προς τον χρήστη και πιο απλό στη χρήση του. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν σταδιακά αφαιρεθεί κάποια σύνθετα κριτήρια που είχαν επιβάλλει οι Θεσμοί εν μέσω έντονων ανησυχιών για προστασία των στρατηγικών κακοπληρωτών όταν τέθηκε σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο το 2017.

Στο παρακάτω σχήμα απεικονίζεται η δομή του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων (4469/2017), πάνω στην οποία θα βασιστεί και ο νέος Νόμος Κατσέλη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:

Εξωδικαστικός- Ηλεκτρονική υποβολή για τα περισσότερα δικαιολογητικά

Ένας ακόμη παράγοντας που «ξεκλείδωσε» την πλατφόρμα του εξωδικαστικού ήταν η μείωση των δικαιολογητικών, από 27 σε 14 σήμερα. Εξ αυτών, μόνο τα τρία δικαιολογητικά πρέπει να προσκομιστούν από τον οφειλέτη, ενώ τα υπόλοιπα 11 μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά.

ΑΔΜΗΕ: «Βγήκαν» οι μειοδότες για τα έργα στην Πελοπόννησο

Σε αυτά που απαιτούνται ακόμη σε έντυπη μορφή περιλαμβάνονται το ποινικό μητρώο, η βεβαίωση περί μη υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη (για τους ελεύθερους επαγγελματίες) ή το πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης (για τις επιχειρήσεις) και το πιστοποιητικό βαρών λόγω μη ηλεκτρονικής μηχανογράφησης των υποθηκοφυλακείων.

Εξωδικαστικός – Αναλυτικά τα στοιχεία από την έναρξη της πλατφόρμας έως σήμερα:

  • Επιχειρήσεις και ομόρρυθμοι εταίροι (86 εβδομάδες λειτουργίας):

Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 2.892 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 245 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες και προμηθευτές.

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες (60 εβδομάδες λειτουργίας):

Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 3.334 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 1.395 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

  • Αγρότες (39 εβδομάδες λειτουργίας):

Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 356 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κλπ τράπεζες υπό εκκαθάριση) και εξ αυτών ήδη 204 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X