Οικονομία

Γιατί οι επενδυτές ποντάρουν εκατομμύρια στην παρακολούθηση του bitcoin

Η παρακολούθηση των μυριάδων κρυπτονομισμάτων και ειδικά του bitcoin που εμφανίζονται ανά τον κόσμο μαζικά κάθε μέρα, δεν είναι απλή υπόθεση. Ζητήστε το από τον 27χρονο Βρετανό επιχειρηματία Jonathan Levin, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Chainalysis, μίας από τις πιο καυτές εταιρείες στην ανερχόμενη αγορά ψηφιακού εντοπισμού νομισμάτων.

Στο αρχικό της στάδιο, το 2014, η Chainalysis έκανε ό, τι ήταν δυνατό για να παρακολουθεί αναδρομικά τις συναλλαγές και να εντοπίζει το ύποπτο χρήμα στο blockchain, κυρίως προς όφελος των ερευνών της αμερικανικής κυβέρνησης που κυνηγούσε απατεώνες. Τώρα, ο Levin συνεργάζεται με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διαθέτουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και θέλουν να γνωρίζουν άμεσα με ποιον έχουν να κάνουν όταν αλληλεπιδρούν με εκατομμύρια ιδιοκτήτες κρυπτονομισμάτων καθημερινά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προέκυψε ένας πολλά υποσχόμενος νέος κλάδος, ο οποίος έχει στόχο να συντηρεί την εμπιστοσύνη στο Bitcoin και σε άλλα νομίσματα, παρακολουθώντας συνεχώς τα διάφορα blockchains του κόσμου.

Ενδεικτική της υπόσχεσης αυτής ήταν η ανακοίνωση της Chainalysis την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχει συγκεντρώσει 16 εκατ. δολάρια σε ένα γύρο χρηματοδότησης με επικεφαλής την Benchmark, το ίδιο venture capital του Σαν Φρανσίσκο που στοιχημάτισε χοντρά και κέρδισε από εταιρείες αντίστοιχες του eBay και της Uber. Η Benchmark ακολουθούσε στενά τα κρυπτονομίσματα ήδη από το 2014 όταν επένδυσε στο startup αποθήκευσης bitcoin, Xapo και ίδρυσε ένα επενδυτικό fund Bitcoin.

Κοιτούν ξανά οι αγοραστές τα ελληνικά ομόλογα! Στο 3,9% το 10ετές

Από το blockchain στους εγκληματίες

Το λογισμικό της Chainalysis ξεκίνησε ως ένα πρόγραμμα που στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στον ανθρώπινο παράγοντα για να κάνει συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών λογαριασμών Bitcoin και να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος για να αποκαλύπτει τους εγκληματίες που χρησιμοποιούσαν ψηφιακά μετρητά.

Σήμερα, είναι ως επί το πλείστον αυτοματοποιημένο και ικανό να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τους κινδύνους που απορρέουν από μεμονωμένους λογαριασμούς Bitcoin, εξετάζοντας το ιστορικό συναλλαγών τους, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στα κρυπτονομίσματα να μπορούν να είναι σίγουρες ότι συνεργάζονται με νόμιμους χρήστες και όχι με χρήστες που ξεπλένουν χρήμα ή άλλους απατεώνες. Η εταιρεία προσφέρει το πρώτο σκανάρισμα πορτοφολιού σε πραγματικό χρόνο, λέει ο Levin. “Εάν ετοιμάζεστε να λάβετε χρήματα μπορείτε να αποφασίσετε γρήγορα εάν θα τα επεξεργαστείτε ή όχι”.

Το bitcoin και η δαιδαλώδης αγορά

Υπάρχουν ορισμένοι μικροί ανταγωνιστές στην αγορά τα εργαλεία των οποίων προσπαθούν να κάνουν το ίδιο, αλλά καλύτερα, συμπεριλαμβανομένων των ομοίων της Neutrino.nu, που δημιουργήθηκε από τον πρώην επικεφαλής τεχνολογίας της εποπτικής εταιρείας Hacking Team. Η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια ωστόσο είναι η Elliptic, εταιρεία με έδρα το Ην. Βασίλειο που άντλησε 5 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση το 2016. Έλαβε έναν ακόμη γύρο πέρυσι, που περιλάμβανε την εταιρεία venture capital του Σαν Φρανσίσκο Signal Fire.

Η ΕΚΤ ψάχνει «καρφιά»! Δίνει κίνητρα σε πληροφοριοδότες και… περιμένει!

Ωστόσο, η Chainanalysis που κέρδισε μια θέση στη λίστα FinTech 50 του Forbes νωρίτερα φέτος, προκύπτει ως ο οδηγός της αγέλης. Αυτό χάρη στη διογκούμενη βάση πελατών της που περιλαμβάνει ορισμένους σημαντικούς πελάτες από την αμερικανική κυβέρνηση, όπως το FBI.

Άρθρο του Thomas Fox-Brewster που δημοσιεύεται στο capital.gr

Ολες οι Ειδήσεις