Θέμα

Κωστής Χατζηδάκης: Παράταση market pass, αυξήσεις στο Δημόσιο και φορορυθμίσεις – Ολα τα μέτρα

Κωστής Χατζηδάκης: Παράταση market pass, αυξήσεις στο Δημόσιο και φορορυθμίσεις – Ολα τα μέτρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση του market pass για τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του οικονομικού νομοσχεδίου, που τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

«Παρουσιάζουμε μέτρα σοβαρά κοστολογημένα που αντέχει ο προϋπολογισμός και η οικονομία, πάντοτε στο πλαίσιο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της οικονομίας» σημείωσε αρχικά ο κ. Χατζηδάκης.

Το κόστος των μέτρων στήριξης ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ ετησίως.

Επίσης ο υπουργός ανακοίνωσε πως αυξάνεται το αφορολόγητο για φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα, θεσπίζεται το youth pass, απαλλάσσονται μόνιμα από φάρμακα οι πρώην δικαιούχοι ΕΚΑΣ, μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται, τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλει το δημόσιο για την στέγαση των υπηρεσιών του, θεσμοθετείται η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων πολιτικών κομμάτων από το ελληνικό δημοσιονομικό συμβούλιο.

«Ειδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι με τις νέες ρυθμίσεις θα έχουν όφελος που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και τον ένα μισθό».

Αυξήσεις για 663.000 υπαλλήλους – Οι πιο κερδισμένοι

-Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ το μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ενιαίου, αλλά και των ειδικών μισθολογίων

-Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών

-Αύξηση 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης

-Αύξηση επιδομάτων παραμεθορίου ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για ενστόλους, από 100, στα 130 ευρώ

-Εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής απόστασης για όλους

-Αυξήσεις στους πανεπιστημιακούς

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, τόνισε: «Τα μέτρα υλοποιούνται εντός των δημοσιονομικών στόχων. Η αναπροσαρμογή του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα ευνοεί τα χαμηλά εισοδήματα, τους νεοπροσληφθέντες, τις οικογένειες με παιδιά και όσους έχουν θέσεις ευθύνης».

Στα 4,4 δισ. ευρώ το κόστος σε εύρος 4ετίας

Ο ίδιος επισήμανε ότι το σύνολο των επτά παρεμβάσεων για ενίσχυση του εισοδήματος έχει συνολικό κόστος το οποίο ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ ετησίως από το 2024 και μετά. Δηλαδή σε 4,4 δισ. ευρώ σε εύρος τετραετίας ενώ ειδικά για φέτος υπάρχει ένα επιπλέον κόστος περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Περίπου 1,4 δισ. ευρώ είναι μικτά το συνολικό όφελος για τους δημοσίους υπαλλήλους. Από τα χρήματα αυτά τα 857.5 εκατομμύρια ευρώ συνδέονται με τις νέες παρεμβάσεις που τώρα θεσπίζονται.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X