Θέμα

Ο πληθωρισμός της απληστίας ευθύνεται για την αλόγιστη ακρίβεια

Ο πληθωρισμός της απληστίας ευθύνεται για την αλόγιστη ακρίβεια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Τα εταιρικά κέρδη απασχολούν εδώ και αρκετό καιρό την ΕΚΤ, καθώς θεωρούνται μεγαλύτερος μοχλός αύξησης των τιμών απ’ ότι το κόστος εργασίας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει έναν κίνδυνο πληθωρισμού που αποδεικνύεται πολύ πιο ισχυρός από το σπιράλ μισθών-τιμών για το οποίο ανησυχούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν όλο και περισσότερο τη σημασία της εκτίναξης των κερδών στην τρέχουσα πληθωριστική κρίση της ευρωζώνης, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να προειδοποιεί στα τέλη Μαρτίου ότι τα διευρυνόμενα εταιρικά περιθώρια κέρδους ωθούν τους μισθούς και τις τιμές όλο και πιο ψηλά.

Ο λεγόμενος «πληθωρισμός της απληστίας» απειλεί να περιπλέξει τις προσπάθειες για τη συγκράτηση της αύξησης των τιμών καταναλωτή, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να κάνει περισσότερα για να επιτύχει τον στόχο του 2% – την ώρα που οι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι πλησιάζει το τέλος του πιο επιθετικού κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων τους.

«Υπάρχουν σαφείς κίνδυνοι η μείωση του πληθωρισμού να είναι πιο αργή απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, λόγω της αύξησης των εταιρικών περιθωρίων κέρδους», δήλωσε ο Πιτ Κρίστιανσεν, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank στην Κοπεγχάγη.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι εταιρείες τείνουν να αυξάνουν τις τιμές πιο γρήγορα για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος εισροών απ’ ό,τι τις μειώνουν όταν τα έξοδά τους μειώνονται, επιτρέποντάς τους να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είπε.

«Αυτές οι δυναμικές είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν από την ΕΚΤ», δήλωσε ο Κρίστιανσεν.

Τα εταιρικά κέρδη αποτελούν εδώ και αρκετό καιρό – από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με τη Μαέβα Κάζιν του Bloomberg Economics – μεγαλύτερο μοχλό αύξησης των τιμών απ’ ό,τι το κόστος εργασίας. Η ίδια υπολογίζει ότι τα διογκούμενα κέρδη παρήγαγαν περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθωρισμού στο τέλος του περασμένου έτους.

«Πολλές επιχειρήσεις κατάφεραν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους σε τομείς που αντιμετώπιζαν περιορισμένη προσφορά και αναζωπύρωση της ζήτησης», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν, υποστηρίζοντας ότι «οι μισθοί είχαν περιορισμένη μόνο επίδραση στον πληθωρισμό τα τελευταία δύο χρόνια και ότι η αύξηση των κερδών ήταν σημαντικά πιο δυναμική».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X