Οικονομία

Σαρώνουν η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια

Σαρώνουν η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέο σφοδρό κύμα ακρίβειας αναμένεται να πλήξει την ελληνική αγορά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τροφίμων, κάτι που προκαλεί τεράστια ανησυχία στους καταναλωτές, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι τα εισοδήματά τους ολοένα και μειώνονται. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φαίνεται να προκρίνει τη χρονική επέκταση του market pass μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που όμως προφανώς και δεν αρκεί, καθώς η ακρίβεια είναι εκτεταμένη και συνεχής.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο, κάτι που αποτυπώνεται και στους αριθμούς, καθώς από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι και σήμερα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ξεπερνάει σταθερά το 10% και συνεχίζει ανοδικά με διψήφια ποσοστά. Συνολικά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κινείται θετικά επί 26 συνεχόμενους μήνες, ήτοι από τον Ιούνιο του 2021.

Κύκλοι του λιανεμπορίου τροφίμων αναφέρουν ότι μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται νέος γύρος αυξήσεων, οι οποίες εκτιμάται να φθάσουν έως και 10% σε αρκετά είδη, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους πολίτες.

Χειρότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη

Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι χειρότερη από την Ευρώπη, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat. Η εκτίμηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας αναφορικά με τον πληθωρισμό του Ιουλίου έδειξε άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, κόντρα σε ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ εμφανίζει την Ελλάδα ως τη χώρα με την υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών, στο 24,5%, με δεύτερη χώρα την Εσθονία, όπου οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 7,2%. Ενδεικτικό είναι ότι τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα που βρέθηκε στο 12,2%, ήτοι 1,4 μονάδες υψηλότερος από αυτόν της Ευρωζώνης, ο οποίος ήταν στο 10,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση μεταξύ των κρατών-μελών, της τάξης του 3,5%, και αποτελεί αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με τον Μάιο.

Στην Ελλάδα, σε σύνολο 60 κατηγοριών τροφίμων και ποτών, οι τιμές μέσα σε ένα εξάμηνο αυξήθηκαν σε 52 κατηγορίες, ενώ μόνο σε 8 κατηγορίες καταγράφηκαν μειωμένες τιμές της τάξης 2%-4%. Οι ανατιμήσεις των τροφίμων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κυμάνθηκαν από 5% έως 17% και με αύξηση ρεκόρ 41% στα φρούτα.

Ανησυχητικές εξελίξεις

Τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας είναι ιδιαιτέρως αποθαρρυντικά σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο οι τιμές παραγωγού στα κρέατα κατέγραψαν αύξηση 13,5% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ στα υπόλοιπα προϊόντα της ζωικής παραγωγής, όπως είναι για παράδειγμα τα τυροκομικά και τα γαλακτοκομικά, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν αύξηση 29,5%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία-κτηνοτροφία, στον οποίο αποτυπώνονται οι τιμές παραγωγού, αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2023 κατά 30,6%, ενώ τον Ιούνιο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021 είχε αυξηθεί κατά 9,8% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικά ο υποδείκτης τιμών φυτικής παραγωγής αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2023 κατά 34,1% και διαμορφώθηκε στις 157,3 μονάδες.

Πέρα από το ελαιόλαδο, η λιανική τιμή του οποίου προβλέπεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 10 ευρώ ανά κιλό, και την εκτόξευση των τιμών σε φρούτα και λαχανικά, οι τιμές παραγωγού σε σειρά άλλων προϊόντων αποτελούν προάγγελο υψηλών πληθωριστικών πιέσεων. Η τιμή του πρόβειου γάλακτος (πρόκειται για τιμές χωρίς επιδοτήσεις) είναι κατά 34% υψηλότερη σε σύγκριση με το 2022, κάτι που συνεπάγεται πολύ υψηλές τιμές στη φέτα και σε άλλα τυριά, στα κτηνοτροφικά φυτά οι αυξήσεις είναι της τάξης του 10,6%, έπειτα από μια αύξηση 29,9% το 2022, στα αυγά 18,4% και στις πατάτες 27,2%.

Ανησυχητικές ενδείξεις υπάρχουν και από την πλευρά των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων. Αν και σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία υποχώρησε τον Ιούνιο κατά 19,4%, εμφάνισε οριακή αύξηση 0,5% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023, την πρώτη αύξηση έπειτα από 7 μήνες συνεχόμενης πτώσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X