Οικονομία

Τσουνάμι παραιτήσεων από επιχειρήσεις αποκαλύπτει η “Εργάνη”

Τσουνάμι παραιτήσεων από επιχειρήσεις αποκαλύπτει η “Εργάνη”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το φαινόμενο των οικειοθελών παραιτήσεων αλλάζει την εικόνα της αγοράς εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί το «τσουνάμι» παραιτήσεων που εκδηλώνεται ήδη από το καλοκαίρι.

Με την ανεργία «κολλημένη» σε επίπεδα υψηλότερα του 12%, θα περίμενε κανείς πως η προσφορά εργασίας θα ήταν υψηλή. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, καθώς πολλοί κλάδοι διαμαρτύρονται για ελλείψεις προσωπικού (μεταποίηση, τουρισμός, τεχνολογία, κατασκευές κλπ.).

Οι εργαζόμενοι αναζητούν περισσότερο από ποτέ την ιδανική εργασία, έχοντας «κληρονομήσει» από την περίοδο της πανδημίας την ανάγκη για ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Ένας στους τρεις νέους προτιμά να μείνει χωρίς δουλειά εάν η προτεινόμενη εργασία δεν καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες (μισθούς κλπ), ενώ το 74% των Ελλήνων εργαζομένων είναι ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από την εταιρεία που εργάζονται αυτό το διάστημα.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος  “Εργάνη” , που δείχνουν πως στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.680.746, εκ των οποίων οι 726.666 ήταν οικειοθελούς χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ» την παραίτηση «αγαπούν» οι 20άρηδες, ειδικά εκείνοι που εντάχθηκαν στον εργασιακό χώρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με όλες τις επιπτώσεις που αυτή είχε στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ασαφών ορίων μεταξύ εργασίας και ζωής.

Οι μισές παραιτήσεις που υποβάλλονται κάθε μήνα, προέρχονται από εργαζόμενους του ηλικιακού γκρούπ 15 έως 29 ετών. Η γενιά αυτή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς εργασίας, θεωρεί πως έχει την δύναμη να ανατρέψει ότι μέχρι τώρα θεωρείται δεδομένο στην αγορά εργασία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X