Οικονομία

Υποχωρεί ο πληθωρισμός αλλά η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι μεγάλη

Υποχωρεί ο πληθωρισμός αλλά η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι μεγάλη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο μπορεί να αυξήθηκε μόνο 3% τον Απρίλιο, ωστόσο τα τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ είχαν τετραπλάσια σχεδόν αύξηση σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η σταδιακή μείωση του επισήμως καταγραφόμενου πληθωρισμού οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι όλο και μεγαλύτερο μέρος της έκρηξης ακρίβειας που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2021 δεν περιλαμβάνεται πλέον στην 12μηνη καταγραφή.

Πάντως, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι μπορεί οι αυξήσεις να είναι μικρότερες, ωστόσο προστίθενται στις προηγούμενες και συνεπώς η ακρίβεια είναι εδώ μεγαλύτερη από προηγουμένως. Δεν μειώνονται οι τιμές.

Πάντως, στατιστική δεν καταφέρνει να αποκρύψει το ίδιο αποτελεσματικά την συνεχή κερδοσκοπία στην αγορά τροφίμων, ειδικά τον μήνα του εορτασμού του Πάσχα. Έτσι, ο δείκτης για τα είδη διατροφής αυξήθηκε σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο, κατά 11,4%, καταγράφοντας μεγάλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα που αναμενόταν να έχουν τον μεγαλύτερο τζίρο, όπως:

  • 19,1% σε Γαλακτοκομικά και Αυγά
  • 16,2% σε Έλαια και Λίπη
  • 14,6% στα Λοιπά Τρόφιμα
  • 13,8% σε Ψωμί και Δημητριακά
  • 12% στα Κρέατα

Η ανατίμηση κατά 29,6% στα Στερεά Καύσιμα με τα οποία ψήθηκε ο πανάκριβος οβελίας, ολοκληρώνει την πραγματική εικόνα, μαζί με τις τιμές στα καύσιμα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X