Οικονομία

Yψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά ομολόγων

Το ΔΝΤ στην έκθεση World Economic Outlook, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του, από -3% σε -4,9% για την παγκόσμια, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι και η ανάκαμψη του 2021 θα είναι ασθενική και αβέβαιη. Τονίζεται, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι αυτή η κρίση θα έχει κόστος άνω των 12 τρισ. δολ. για την παγκόσμια οικονομία.

Τον Ιανουάριο, πριν κάνει την εμφάνισή του ο κορονοϊός και αρχίσουν τα περιοριστικά μέτρα, το Ταμείο ανέμενε φέτος ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 3,3%.

Για την ευρωζώνη, το Ταμείο προχωρά σε αναθεώρηση εκτιμήσεων για την ύφεση κατά -2,7% και εκτιμά πλέον ότι το ποσοστό της συρρίκνωσης θα είναι -10,2%

Στην εγχώρια αγορά εκδηλώθηκε σήμερα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον και οι αποδόσεις των περισσοτέρων ομολόγων κινήθηκαν σταθεροποιητικά. Έτσι, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε οριακά στο 0,52% από 0,53% χθες, του 10ετούς διατηρήθηκε στο 1,26%, ενώ του 15ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,32% από το 1,35%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 126 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 104 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,26% έναντι 0,416% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,67% από 1,66%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου καθώς διαπραγματεύονταν νωρίς το απόγευμα στο 1.1277 δολ. από το επίπεδο του 1,1307δολ. που άνοιξε η αγορά.

Οι επενδυτές στρέφονται στο δολάριο, ως νόμισμα που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, καθώς διεθνώς αυξάνονται τα κρούσματα του κορονοϊού και το ΔΝΤ διαβλέπει δραματική συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1280 δολ.

Με πτώση 1,63% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ολες οι Ειδήσεις