Κοινωνία

Παράταση lockdown -Ελπίδα για το Πάσχα: «Κλείδωσε» το δραματικό σενάριο

Παράταση lockdown -Ελπίδα για το Πάσχα: «Κλείδωσε» το δραματικό σενάριο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με αυτή την εικόνα στα κρούσματα με τον ιό να πηγαίνει με σπασμένα τα φρένα και με αυτήν την κατάσταση στα νοσοκομεία πλέον του άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στις 29 Μαρτίου έχει αποκλειστεί και οι επόμενες πιθανές ημερομηνίες είναι η 5η ή η 12η Απριλίου με στόχο πια τουλάχιστον να μην χαθεί και το φετινό Πάσχα.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας δοκιμάζει άγρια το Εθνικό Σύστημα Υγείας και όλος ο προγραμματισμός για το άνοιγμα από το τρίτο και πιο μακρό lockdown μετατίθεται και πάλι. Η επιδημιολογική καμπύλη δεν έχει ακόμη αρχίσει να κατεβαίνει.

«Ίσως ήδη έχει αρχίσει η κάθοδος. Ελπίζω τα επιδημιολογικά δεδομένα να καλυτερεύσουν και να μπορέσει να γίνει αυτό το πράγμα χωρίς μεγάλο πισωγύρισμα.»

Η 29 Μαρτίου, ημερομηνία που θα άνοιγαν τα καταστήματα χάνεται

«Με τα δεδομένα που βλέπουμε σήμερα το θεωρώ αδύνατον. Θέλουμε σιγά σιγά να επανέλθουμε σε κάποια μορφή κανονικότητας, αλλά όχι θυσιάζοντας τη δημόσια υγεία.»

Κυβέρνηση και επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν αποκλείουν ΠΛΕΟΝ άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τα μέσα Απριλίου συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης σε ανοιχτούς χώρους με ορίζοντα τις γιορτές του Πάσχα το αργότερο αρχές Μαΐου.

Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μίλησε στο LIVE NEWS ο Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής πνευμονολογίας – Αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Ημέρες «πολιορκίας» συνεχίζει να διανύει η Αττική, η οποία παρά την έκτη εβδομάδα καθολικού lockdown, καταγράφει σταθερά υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο κ. Τζανάκης είχε προβλέψει ότι αυτή τη βδομάδα, μετά τις 25 στις 26 του μηνός θα έχουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα και εν συνεχεία θα έρθει η οριζοντίωση της καμπύλης.

Έκανε λόγο για δύσκολη κατάσταση, άλλα όπως ανέφερε τα πολλά κρούσματα είναι και αποτέλεσμα των πολλών τεστ που διενεργούνται.

«Να φανταστείτε 3,5 χιλιάδες κρούσματα τον Νοέμβριο είχαμε με 40.000 τεστ. Επομένως δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο αυτό το νούμερο λόγω του αριθμού των τεστ.», ανέφερε.

Ερωτηθείς για την ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ έδωσε την εξήγησή του: «Τον νοέμβριο ξεκινήσαμε με 70 – 80 κρεβάτια στις μονάδες. Άρα από τα 80 πήγαμε στα 630, είχαμε δηλαδή μια αύξηση 560 κρεβάτια. Αν τώρα βάλτε ότι εμείς ξεκινήσαμε από τα 250. Κανονικά έως ο απόλυτος αριθμός αύξησης των κρεβατιών από το προηγούμενο κύμα είναι μικρότερος. Αν φανταστούμε ότι ξεκινήσαμε με τα 200».

Σχετικά με την πορεία του τρίτου κύματος σημείωσε:

«Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση διότι δεν ξέρουμε πώς ακριβώς οι μεταλλάξεις του όμως οι εκτιμήσεις μας είναι ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση η οποία δυστυχώς θα διαρκέσει μερικές ημέρες και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση, ευελπιστούμε προς το τέλος του μήνα, αρχές Απριλίου.»

Ενώ κλείνοντας σχετικά με το μερικό άνοιγμα της αγοράς τόνισε ότι: «Εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια και οι εκτιμήσεις μας ότι πραγματικά έχει αρχίσει μια αποκλιμάκωση τότε με πολύ προσοχή, με πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, πάρα πολλά τεστ, ειδικά σε εργαζόμενους και στους εργασιακούς χώρους. Μπορούμε να ανοίξουμε τομείς της οικονομίας και τομείς της κοινωνίας».

Ελπίδα για το Πάσχα

Μιλώντας στο MEGA, η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι αυτή η αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων ήταν αναμενόμενη.

«Υπήρχε μεγάλη πιθανότητα ότι θα φτάσουμε και τα 5.000 κρούσματα».

Η κ. Γιαμαρέλλου σημείωσε ότι και την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι αυξημένα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ΕΣΥ, ενώ «άμα μπει ο Απρίλης και ζεστάνει ο καιρός θα αρχίσουν αργά αργά να πέφτουν».

Ερωτηματικό μπαίνει στο άνοιγμα της αγοράς, αφού οι αριθμοί της πανδημίας θέτουν νέα δεδομένα σε κυβέρνηση και ειδικούς.

«Υπάρχει η ελπίδα»

Σχετικά με τις διακοπές του Πάσχα, είναι άγνωστο ακόμη πώς θα γιορτάσουμε φέτος, καθώς μέχρι τότε «δεν ξέρουμε τι θα γίνει».

Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά με το περσινό Πάσχα είναι ότι φέτος υπάρχουν τα εμβόλια.

«Κάθε μέρα αυξάνει το ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάζεται, πλησιάζουμε στην ανοσία της αγέλης».

Ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης όμως βρίσκεται στο συρτάρι, καθώς οι βαλβίδες αποσυμπίεσης που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση φαντάζουν αρκετές για την ώρα, με το ΕΣΥ να βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας.

«Πρέπει να σφίξουμε τα ηνία και να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», κατέληξε η κ. Γιαμαρέλλου.

Δημοσκόπηση Intervieuw: Κλείνει η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-Μεγάλη πτώση κυβέρνησης για πανδημία και οικονομία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X