Καιρός

Καιρός: SOS Μαρουσάκη για επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα και μεσογειακό αντικυκλώνα – Κίνδυνος και για την ανθρώπινη ζωή

Καιρός: SOS Μαρουσάκη για επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα και μεσογειακό αντικυκλώνα – Κίνδυνος και για την ανθρώπινη ζωή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από τη, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος προειδοποιεί για τους κινδύνους που εμπεριέχει η μεταβολή των φαινομένων, που θα περιλαμβάνουν ισχυρούς ανέμους, ακόμη και σε επίπεδο θύελλας, πτώση μεγάλων όγκων νερού, αλλά και πλημμυρικά φαινόμενα.

Όπως επισημαίνει στην ανάρτησή του στο Facebook, δεν αποκλείεται να σχηματιστεί μεσογειακός κυκλώνας (medicane), λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί ότι, λόγω βαρομετρικού χαμηλού, ο καιρός θα θυμίσει περισσότερο προχωρημένο φθινόπωρο παρά τέλη του καλοκαιριού, ενώ ο όγκος νερού που θα πέσει μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 70 τόνους ανά στρέμμα.

Σημειώνει ότι «ανάλογη ατμοσφαιρική κυκλοφορία τη συναντάμε προχωρημένο Οκτώβριο ή ακόμη και προς Νοέμβριο με μια μετατόπιση αερίων μαζών από τα βορειοανατολικά κι όχι από τα δυτικά βορειοδυτικά που θα ήταν σαφώς πιο συμβατό με αυτά που μας δείχνει το ημερολόγιο».

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι ο μεγάλος όγκος νερού που αναμένεται να πέσει σε μεγάλο μέρος της χώρας, με πολύ ενισχυμένους ανέμους, που ενδέχεται να προσεγγίσουν ακόμη και τα επίπεδα θυέλλης.

Πώς θα εξελιχθούν οι βροχές

Στον πρώτο χάρτη που παρουσιάζει σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν οι βροχές που θα συνοδεύουν αυτό το κύμα κακοκαιρίας, επισημαίνει ότι η η αντιστοίχιση των χρωμάτων με την κλίμακα στο κάτω μέρος του χάρτη σε αρκετά τρίωρα η κλίμακα τερματίζει. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε τιμές όγκου νερού που ίσως προσεγγίσουν ή και ξεπεράσουν τους 50 με 70 τόνους νερού ανά στρέμμα. Τέτοιες τιμές οδηγούν σε εκτεταμένα πλημμυρικά επεισόδια και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Η κακοκαιρία αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα και από τα βόρεια επηρεάζοντας σε πρώτη φάση τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο αλλά και το δυτικό και βόρειο Αιγαίο, ενώ Τρίτη – Τετάρτη φαίνεται να επηρεάζονται κυρίως τα ανατολικά και νότια τμήματα με τα ανατολικά προσήνεμα αλλά και το δυτικό – βορειοδυτικό Αιγαίο να βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο κινδύνου.

Ο μεσογειακός κυκλώνας

Καθώς είχαμε αρκετά θερμό καλοκαίρι, εξηγεί ο μετεωρολόγος, για το σύνολο της Μεσογείου, έχουν αποθηκευθεί μεγάλες ποσότητες θερμότητας στη Μεσόγειο και, σύμφωνα με τον άλλο χάρτη, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα απομακρυνθεί προς τον κόλπο της Σύρτης και αλληλεπιδρώντας με τα αυτά νερά θερμοκρασίας της τάξης των 28° με 29°, είναι δυνατόν να σχηματιστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (medicane).

Σημειώνει δε με μπλε βέλος το «μάτι» του κυκλώνα στους χάρτες του υετού όπου στην ουσία είναι μια περιοχή με επικράτηση ήπιου καιρού την ίδια στιγμή όπου γύρω από αυτό επικρατούν ιδιαίτερα επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

«Μπορεί ο σχηματισμός του Μεσογειακού Κυκλώνα να λαμβάνει χώρα προγνωστικά τουλάχιστον μακριά από την περιοχή μας, παρόλα αυτά η κατάσταση θέλει ιδιαίτερη παρακολούθηση μιας και σε δεύτερο χρόνο εφόσον αυτός αντέξει και δεν διαλυθεί στις ακτές της βόρειας Αφρικής, είναι δυνατόν να απασχολήσει τμήματα της χώρας μας ανάλογα με την τροχιά του. Αυτό όμως είναι κάτι που θα το εξετάσουμε σε δεύτερο χρόνο μιας και αυτή τη στιγμή δεν απειλούμαστε, εφόσον βέβαια αυτός σχηματιστεί», αναφέρει.

Προειδοποίηση για εκδήλωση ακραίων φαινομένων

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει δε ότι το ενδεχόμενο σχηματισμού Μεσογειακού Κυκλώνα έστω και μακριά από τη χώρα μας, δείχνει τη δυναμική της όλης κατάστασης και μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτική αστάθεια που με τη σειρά της μπορεί να παράξει τον ιδιαίτερα επικίνδυνο καιρό που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ανθρώπινη ζωή.

Προειδοποιεί για φαινόμενα όπως χαλάζι, υδροστρόβιλους, ανεμοστρόβιλους, κεραυνούς, υψηλό κυματισμό, επικίνδυνους ανέμους κ.λπ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X