Οικονομία

Ντράγκι: Πηγή ανησυχίας η μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.Ο ίδιος επανέλαβε πως το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως το Σεπτέμβριο του 2018 ή και αργότερα αν χρειαστεί.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ παρουσίασε μια θετική εικόνα της οικονομίας της ευρωζώνης. Όπως σημείωσε, οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαιώνουν έναν ισχυρό ρυθμό οικονομικής επέκτασης, ο οποίος επιταχύνθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν.

Το ισχυρό κυκλικό momentum και η διαρκής μείωση των οικονομικών αδυναμιών ενισχύουν την εμπιστοσύνη της κεντρικής τράπεζας πως ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς το στόχο του κάτω, αλλά κοντά, στο 2%. Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός και αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά μεσοπρόθεσμα.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ωστόσο πως η πρόσφατη μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες αποτελεί μια πηγή ανησυχίας, η οποία απαιτεί παρακολούθηση όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις για το μεσοπρόθεσμο outlook της σταθερότητας των τιμών.

Όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως η όλο και πιο ισχυρή και ευρεία ανάπτυξη ενισχύει την υπόθεση για την δημιουργία δημοσιονομικών μαξιλαριών, ειδικά σε χώρες όπου το χρέος παραμένει υψηλό.

Η ΕΚΤ δεν λειτουργεί υπέρ συγκεκριμένων κρατών στο πλαίσιο της αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σχολίασε ο επικεφαλής της ΕΚΤ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου. Αναλύοντας το ποσοστό συμμετοχής των επιμέρους κρατών στις αγορές τίτλων σημείωσε ότι η μεγαλύτερη «απόκλιση» με βάση τη συμμετοχή των κρατών στο μετοχικό κεφάλαιο της κεντρικής τράπεζας είναι η Ελλάδα, καθώς τα ομόλογά της δεν είναι αποδεκτά για αγορές στο πλαίσιο της QE.