Διεθνή

Ο Τραμπ θέλει να γονατίσει τον Ερντογάν

Ο Τραμπ θέλει να γονατίσει τον Ερντογάν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία άρχισε να παζαρεύει την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, αλλά ο Τραμπ αρνείται να πληρώσει οτιδήποτε για την απελευθέρωσή του. Και όπως γίνεται αντιληπτό η κατάσταση είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη.

Οσον αφορά στην απόφαση της Τουρκίας για παζάρια, την αποκαλύπτει το Middle East Eye επικαλούμενο Τούρκο διπλωμάτη. Η στάση των Αμερικανών από τις δηλώσεις Τραμπ, Πενς (αντιπρόεδρος) και Μνούτσιν (υπουργός Οικονομικών).

Νέες απειλές Τραμπ κατά Τουρκίας: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια

«Γνωρίζουμε πως πρέπει να επιλύσουμε την κρίση, τουλάχιστον για το καλό της οικονομίας μας, και πρακτικά είναι δυνατή η απελευθέρωση του Μπράνσον» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που φέρεται να γνωρίζει για τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

«Πρέπει όμως να πάρουμε κάποιο αντάλλαγμα έπειτα από την ανταλλαγή όλων αυτών των σκληρών δηλώσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία» πρόσθεσε.

Η Άγκυρα έθεσε την πρότασή της στο τραπέζι την περασμένη εβδομάδα, όταν τουρκικό κλιμάκιο επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον για συνομιλίες. Η αντιπροσωπεία, λέει ο αξιωματούχος, πρότεινε την απελευθέρωση του Μπράνσον σε αντάλλαγμα με παύση των δύο ερευνών που εκκρεμούν κατά της Halkbank, κρατικής τουρκικής τράπεζας που φέρεται να παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν –ένα άλλο σημείο τριβής ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία και στην οποία ίδιος ο Ερντογάν, ο γιος του, ο γαμπρός του και γενικότερα η οικογένειά φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Όμως η κυβέρνηση Τραμπ απάντησε ότι το δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση είναι ανεξάρτητο και ότι δεν μπορούσε να υποσχεθεί οτιδήποτε».

Η Τουρκική πλευρά προσφέρθηκε τότε να ανταλλάξει τον Μπράνσον με τον Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, υποδιευθυντή της Halkbank, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 32 μηνών στις ΗΠΑ για τη βοήθεια που προσέφερε στο Ιράν προκειμένου να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Οι Αμερικανοί απάντησαν όμως ότι η διαδικασία έκδοσης του Αττίλα θα απαιτούσε τουλάχιστον δύο μήνες.

«Τους είπαμε ότι θα θέλαμε να δούμε τουλάχιστον μια ένδειξη καλής θέλησης, ότι έπρεπε να μας υποσχεθούν κάτι. Ζητήσαμε χρόνο προκειμένου να βρούμε μια λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές» αναφέρει ο διπλωμάτης.

«Ήταν όμως ξεκάθαροι στη στάση τους. Μας είπαν να απελευθερώσουμε τον Μπράνσον αμέσως, τον θέλουν πίσω στις ΗΠΑ χωρίς παζάρια. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλουν νέες κυρώσεις. Έτσι η αντιπροσωπεία επέστρεψε, αλλά η επικοινωνία ποτέ δεν σταμάτησε.

Ως προς το πότε μπορεί κανείς να περιμένει εξελίξεις,  ο διπλωμάτης επισήμανε ότι η νέα ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση Μπράνσον προγραμματίζεται για τις 12 Οκτωβρίου.

«Οι δικαστές μπορεί να τον αφήσουν τότε, περιμένω όμως κάποια θετική εξέλιξη και για τις δύο φορές πριν από αυτή την ημερομηνία».

«Ακόμα κι αν δεν λάβουμε τίποτα για αντάλλαγμα, πρέπει τουλάχιστον να είμαστε βέβαιοι για τις καλές προθέσεις τους».

Σχόλιο: Από τις δηλώσεις του Τούρκου διπλωμάτη, γίνεται αντιληπτό ότι η υπόθεση έχει ξεφύγει πλέον από τη συνήθη διπλωματική οδό και οι Αμερικανοί θέλουν να γονατίσουν τον Ερντογάν και τους Τούρκους. Εξάλλου ο Τραμπ το είπε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν τίποτα για να απελευθερώσει η Τουρκία τον Μπράνσον. Συνεπώς το μπρα ντε φερ θα συνεχιστεί μέχρι οι Τούρκοι να υποκύψουν…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X