Πολιτική

Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν στον νέο Έλληνα πρέσβη: Υποστηρίζουμε σε όλα τους Τούρκους αδερφούς μας

Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν στον νέο Έλληνα πρέσβη: Υποστηρίζουμε σε όλα τους Τούρκους αδερφούς μας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, χώρας συμμάχου της Τουρκίας σε όλα τα πεδία, αντιμετώπισε την Ελλάδα και την Κύπρο ως χώρες εχθρικές, καθώς τις κατηγόρησε ότι συνεργάζονται με την Αρμενία. Υπογράμμισε ότι το Αζερμπαϊτζάν στηρίζει τις έρευνες της Τουρκίας στη Ανατολική Μεσόγειο.

“Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ενεργές επαφές με την Ελλάδα και πρέπει να σχεδιάσουμε τη συνεργασία μας για το μέλλον”, υποστήριξε αρχικά ο Αλίγιεφ και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι τα ενεργειακά θέματα έχουν αρνητική επιρροή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το δεύτερο θέμα που έθεσε Ιλχάμ Αλίγεφ ήταν η “στρατιωτική συνεργασία” μεταξύ Ελλάδας –  Κύπρου – Αρμενίας. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα συνεργάζεται στρατιωτικά και στηρίζει την Αρμενία “μια χώρα που καταλαμβάνει εκτάσεις μας, έχει διαπράξει γενοκτονία στο Χοτζαλί, έχει αφήσει άστεγους εκατομμύρια Αζέρους και καταστρέφει μνημεία του πολιτισμού και της θρησκείας μας”.

Αδελφική μας χώρα η Τουρκία

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε ότι η πολιτική του Αζερμπαϊτζάν ταυτίζεται απόλυτα σε όλα τα μέτωπα με εκείνη της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης και της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο ο φίλος και εταίρος μας, αλλά μια αδελφική χώρα για μας. Υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Τουρκία χωρίς κανέναν δισταγμό σε όλες τις υποθέσεις. Έχουμε την υποστήριξη σε όλα τα ζητήματα από τους Τούρκους αδερφούς μας και τους υποστηρίζουμε κι εμείς σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών τους στην Ανατολική Μεσόγειο”, είπε ο Αλίγεφ, επισημαίνοντας στον νέο Έλληνα πρέσβη ότι “θέλω να γνωρίζετε τη θέση μας. Η θέση αυτή έχει επισήμως γίνει γνωστή από την Αζερική κυβέρνηση με δικές μου οδηγίες”, ενώ για αποχαιρετιστήριο μήνυμα επανέλαβε τις “αδελφικές σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία” .

Ευχαριστήρια ανάρτηση από τον Τσαβούσογλου

Τις επιθετικές δηλώσεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν γρήγορα έσπευσε να συγχαρεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με ανάρτησή του στο Twitter.

“Ευχαριστούμε πολύ αγαπητέ Πρόεδρε της Δημοκρατίας! Ποτέ δεν αισθανθήκαμε αμφιβολίες για την στήριξη του Αζερμπαϊτζάν. Και η Τουρκία αταλάντευτα θα είναι πάντα δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν. Ένα Έθνος. Δύο κράτη” έγραψε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Είχαμε καλές σχέσεις, ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ για το ναυάγιο με ΔΕΣΦΑ

Κατά την προσφώνησή του στον Έλληνα πρέσβη ο Αζέρος πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση της πώλησης του διαχειριστή του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου ως ένα από τα θέματα που επηρέασαν αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν.

Ο κ. Αλίεφ υποστήριξε ότι η κρατική εταιρεία ενέργειας της χώρας του Socar συμμετείχε στο διαγωνισμό πώλησης του ΔΕΣΦΑ (για μερίδιο 66%) μετά από προσωπική παράκληση του τότε πρωθυπουργού Α. Σαμαρά. “Κάναμε την καλύτερη προσφορά και κερδίσαμε το δικαίωμα να αποκτήσουμε το ΔΕΣΦΑ” ανέφερε προσθέτοντας ότι ήταν σημαντικό καθώς υπήρχαν τότε σε εξέλιξη τα σχέδια για την κατασκευή της διασύνδεσης του Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη. Θεωρήσαμε ότι θα είναι καλό εάν πουλήσουμε αέριο στην Ελλάδα να έχουμε παρουσία και με μια εταιρεία μεταφοράς αερίου στην χώρα.

Δώσαμε προκαταβολή το 10% του τιμήματος (40 εκατ. ευρώ από τα 400 εκατ. ευρώ της προσφοράς) χρήματα που είχε στην κατοχή της η ελληνική κυβέρνηση για 4 χρόνια από το 2014 έως το 2018 ανέφερε ο Αζέρος πρόεδρος ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να χάσει η Socar το νόμιμο δικαίωμάτης.

“Για πολιτικούς λόγους και εξαιτίας της στάσης της προηγούμενης κυβέρνησης στερηθήκαμε το νόμιμο δικαίωμά μας και αυτό επηρέασε τις σχέσεις μας” τόνισε προσθέτοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν έθεσε το θέμα και στις Βρυξέλλες. Πώς μπορούμε να μιλάμε για νέο κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ ΕΕ και Αζερμπαϊτζάν όταν καθυστερεί η έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 4 χρόνια, ανέφερε.

Ο ίδιος τόνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν ήταν υποστηρικτικό στη δημιουργία δεσμών με την Ελλάδα, σημειώνοντας την επιλογή του TAP από τους επενδυτές και το Αζερμπαϊτζάν ως διαδρομή για τη σύνδεση της χώρας του με την Ευρώπη. “Κάναμε κινήσεις καλής θέλησης πριν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαμε καλές σχέσεις με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας” σημείωσε ο αζέρος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του διαχειριστή του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ που πραγματοποιήθηκε το 2012 η εταιρεία Socar ήταν η μοναδική που κατέθεσε προσφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ, υψηλότερη κατά 70 εκατ. ευρώ από την ανεξάρτητη αποτίμηση. Ωστόσο στη συνέχεια υπήρξαν προβλήματα με την έγκριση της συναλλαγής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς η εταιρεία Socar προερχόταν από τρίτη χώρα και δεν ήταν πιστοποιημένη με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την ανεξαρτησία των διαχειριστών ενεργειακών υποδομών. Ακολούθησαν άκαρπες διαπραγματεύσεις ακόμη και για την είσοδο ευρωπαίων διαχειριστών στο σχήμα που θα αναλάμβανε το ΔΕΣΦΑ χωρίς τελικώς να βρεθεί φόρμουλα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Αποτέλεσμα στα τέλη Νοεμβρίου του 2016 να αποσυρθεί η Socar και ο διαγωνισμός του 2012 να ναυαγήσει οριστικά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X