Παρασκήνιο

Πυρκαγιές: Προσεχώς υπεύθυνος ο… Χατζηπετρής

Πυρκαγιές: Προσεχώς υπεύθυνος ο… Χατζηπετρής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγο η κυβέρνηση θα ανακαλύψει πως για τις φωτιές φταίει ο Χατζηπετρής. Πάντως, εκδηλώνεται αγωνιώδης προσπάθεια κάλυψης των πολιτικών ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται επί ημέρες στην επικράτεια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μετά την κήρυξη «ανένδοτου» αγώνα κατά των εμπρηστών από τον Βασίλη Κικίλια, αλλά και της μόνιμης επωδού που ακολουθείται σχετικά με αποκλειστική ευθύνη της κλιματικής αλλαγής, σειρά πήρε η αμφισβήτηση των στοιχείων για τις καμένες εκτάσεις που παρέχονται μέσω δορυφορικών εικόνων.

Ουσιαστικά, η νέα επιχείρηση υποβάθμισης των κυβερνητικών ευθυνών στρέφεται κατά των ευρωπαϊκών και εγχώριων επιστημονικών ιδρυμάτων, που αναλύουν τα δεδομένα και προχωρούν σε εκτιμήσεις για την τεράστια οικολογική καταστροφή. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ότι «η πραγματική αποτίμηση της έκτασης θα γίνει μετά την οριστική καταστολή των πυρκαγιών».

Μάλιστα, επικαλούνται τον «καπνό» και κάνουν λόγο για «χαμηλή ευκρίνεια» στις δορυφορικές εικόνες, σημειώνοντας ότι υπάρχει «σημαντικό περιθώριο λάθους». Φυσικά, στην ανακοίνωση δεν παραλείπεται να χαρακτηριστεί ως «διεθνές φαινόμενο» αυτό των πυρκαγιών, προκειμένου να στραφεί εντέχνως η προσοχή μακριά από τα εγχώρια γεγονότα.

Όλα αυτά ενώ η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus χαρακτήρισε το πύρινο μέτωπο του Έβρου ως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι από τις τελευταίες 22 φορές που ενεργοποιήθηκε για μεγάλες πυρκαγιές, οι 13 αφορούσαν την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, το Αστεροσκοπείο Αθηνών καταγράφει το μέγεθος της καταστροφής στην Πάρνηθα, όπου εκτιμάται ότι περισσότερα από 60.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X