Θέμα

Αλέξης Τσίπρας: Απολύτως αποτυχημένη και επικίνδυνη η κυβέρνηση, ζήτημα ζωής να φύγει

Αλέξης Τσίπρας: Απολύτως αποτυχημένη και επικίνδυνη η κυβέρνηση, ζήτημα ζωής να φύγει
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεννόησης με μια κυβέρνηση που έχει διχαστική ρητορική, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» στο Kontra.

Χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «επιταχυντή της κρίσης», ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές. Και αφού χαρακτήρισε την κυβέρνηση «απολύτως αποτυχημένη και επικίνδυνη», επεσήμανε ότι είναι ζήτημα ζωής, επιβίωσης και δημοκρατίας να φύγει.

«Το μεγάλο ζήτημα είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διχαστική ρητορική και λέγοντας πως «είναι πρωτάκουστα αυτά που κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, να μας συγκρίνει με τους ναζί και να λέει ότι ακολουθούμε τακτικές του Γκαίμπελς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο γιατί ζητά, πλέον, εκλογές. Γιατί, είπε, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές. «Από ευαισθησία απέναντι στην ανθρώπινη ζωή. Από την έγνοια να σωθούν όσες περισσότερες ζωές γίνεται ζητάμε εκλογές. Δεν μπορεί να βγαίνει ο πρωθυπουργός να λέει “τα πήγαμε περίφημα, το μόνο προβληματάκι όχι χάσαμε 16.000 ανθρώπους”. Σε ποια άλλη χώρα θα είχε σταθεί στη θέση του;», σημείωσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η χώρα μας «βρίσκεται στην χειρότερη θέση στους σκληρούς δείκτες, στους θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη και από τις χειρότερες στον κόσμο…» και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι άφησε απροστάτευτη την κοινωνία, δεν ύψωσε ασπίδα προστασίας από την πανδημία, δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας.

«Ζούμε μία τραγωδία που αντικατοπτρίζεται σε χαμένους ανθρώπους που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Αναφέρομαι όχι μόνο στον συνολικό αριθμό των νεκρών που είναι ο υψηλότερος, αναλογικά, στην Ευρώπη, αλλά και σε αυτό που υπέδειξε η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, ότι ένας μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που χάνονται θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν οι συνθήκες στο σύστημα υγείας ήταν διαφορετικές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Συμφωνώ με τον Μητσοτάκη, μας χωρίζει άβυσσος»

Υπάρχει, πάντως, κάτι στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: πως τους χωρίζει άβυσσος! «Εγώ ήμουν μαθητής στο πολυκλαδικό αμπελοκήπων κι εκείνος όλη του τη ζωή την πέρασε στα πούπουλα. Εγώ ήμουν και είμαι αυτοδημιούργητος, εκείνος μεγάλωσε για να γίνει πρωθυπουργός γιατί είχαν οικογενειακή παράδοση να κυβερνούν τη χώρα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κληθείς να απαντήσει στις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη πως ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί την οικογένειά του, ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε όσα είχε πει, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, στη Βουλή ο νυν πρωθυπουργός για τον πατέρα του, όταν τον είχε κατηγορήσει για σχέσεις με τη Χούντα. «Δεν δίστασε να έλθει στο κοινοβούλιο και να αναφερθεί με ψέματα τα οποία σπιλώνουν την μνήμη ενός ανθρώπου που δεν είναι εν ζωή για να του απαντήσει, του πατέρα μου και συνέδεσε την ιστορία μου με την οικογενειακή ιστορία που δεν ήταν γνωστή, με ψεύτικες αναφορές», είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εμείς δεν ασχοληθήκαμε με την οικογένειά του ποτέ, ασχοληθήκαμε όμως με αυτό που δικαιούμαστε ως αντιπολίτευση. Γιατί όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και καταθέτεις πόθεν έσχες και συμπεριλαμβάνεται και η σύζυγός σου, οφείλεις το πόθεν έσχες να ανταποκρίνεται στην νομιμότητα, οφείλεις να μην υποκρύπτεις εισοδήματα. Αυτό δεν είναι ότι ασχολούμαστε με την οικογένεια, αν είμαστε σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αυτό θα ήταν θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού… Η αντιπαράθεσή μου με τον κ. Μητσοτάκη είναι πολιτική, πολιτικά τον αντιμετώπισα και θα συνεχίσω να τον αντιμετωπίζω. Αλλά μιας και είπε ότι είναι άβυσσος αυτή που μας χωρίζει, ναι είναι άβυσσος, εγώ δεν ήμουν γόνος ούτε πλούσιας ούτε πολιτικής οικογένειας, να έχω πατέρα πρωθυπουργό ή να προέρχομαι από πολιτικό τζάκι. Εγώ ήμουν ένας μαθητής στο δημόσιο Λύκειο, στο Πολυκλαδικό Αμπελοκήπων. Εκείνος όλη του την ζωή πέρασε στα πούπουλα. Είχε σαν στόχο προσωπικό και οικογενειακό να γίνει πρωθυπουργός γιατί έχουν οικογενειακή παράδοση, να κυβερνάνε την χώρα. Εγώ είμαι αυτοδημιούργητος, εκείνος μας είπε ότι κόλλησε ένσημο όταν ο πατέρα του ήταν πρωθυπουργός, τα βρήκε όλα έτοιμα στην ζωή του».

Στην παρατήρηση ότι ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Προφανώς ψηφίστηκε, δεν υπάρχει αμφιβολία. Και ο Τραμπ ψηφίστηκε στις ΗΠΑ».

Επιταχυντής της κρίσης ο Μητσοτάκης

Στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού πως ο ΣΥΡΙΖΑ «υπονόμευσε την εθνική προσπάθεια», ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν έχει πια σημασία τι λέει ο κ. Μητσοτάκης διότι είναι αναξιόπιστος. Δεν έχω ξαναδεί κυβέρνηση που να μην ασχολείται με τίποτε άλλο παρά να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Δεν έχει καμία σημασία τι λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημασία έχει τι πράττει για να προστατεύσει τους πολίτες, να ισχυροποιήσει την ασπίδα απέναντι στην πανδημία. Δεν κάνει πράγματα, αντίθετα είναι επιταχυντής της κρίσης! Λίγη σημασία έχει τι λέει ο κ. Μητσοτάκης, είναι μία κυβέρνηση απολύτως αποτυχημένη και επικίνδυνη. Είναι επικίνδυνη για την δημόσια υγεία γιατί άφησε την κοινωνία απροστάτευτη και δεν ενίσχυσε το σύστημα υγείας. Είναι μία κυβέρνηση επικίνδυνη για το εισόδημα των εργαζόμενων, των νοικοκυριών, της μεσαίας τάξης. Είναι μία κυβέρνηση επικίνδυνη για την δημοκρατία. Γιατί σε συνθήκες κρίσης οικοδομεί το δικό της καθεστώς, δημιουργεί συνθήκες δίωξης των δημοσιογράφων της αντίθετης άποψης».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεννόησης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τώρα τι συνεννόηση να κάνουμε; Επάνω στα ερείπια; Τώρα η μόνη διέξοδος για την χώρα είναι η λαϊκή ετυμηγορία. Η μόνη διέξοδος είναι να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ήταν κυβέρνηση κυνική και αλαζονική, για να δει άσπρη μέρα και προοπτική ο τόπος…Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεννόησης απέναντι σε μία κυβέρνηση που έχει μία ρητορική διχαστική. Όταν βγαίνει ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και μιλά με όρους πρωτοφανείς ότι είμαστε ναζί, ότι ακολουθούμε την γραμμή του Γκέμπελς, τι συνεννόηση να υπάρξει σε αυτό το κλίμα;».

Δεν τον νοιάζει πως θα ζει ο κόσμος

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και επανέλαβε την πρότασή του για αύξηση του κατώτατου μισθού. «Και εδώ οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πολύ σημαντικές. Γιατί λειτουργεί σαν επιταχυντής της κρίσης και δεν έχει κάνει τίποτε για να ενισχύσει το εισόδημα και τα νοικοκυριά. Όταν ξεπουλάει την ΔΕΗ και τα δίκτυα μεσούσης της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης, τι είναι, δεν είναι επιταχυντής; Οι αυξήσεις στην χώρα μας είναι εξωφρενικές, και εδώ είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη. Εκτός από την ιδιωτικοποίηση δεν ενισχύει την επιτροπή ανταγωνισμού ώστε να σπάσει τα καρτέλ. Όταν θέλεις να στηρίξεις την κοινωνία απέναντι σε ένα φαινόμενο που δεν είναι παροδικό, αυξάνεις τον κατώτατο μισθό. Εμείς μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό 11% και τον υποκατώτατο 24%.

Κάτω από τη δική μας πίεση η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε εξαγγείλει ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό σε ποσοστό διπλάσιο από τον ρυθμό ανάπτυξης. Και πέρασαν δύο χρόνια και είδαμε μηδενική αύξηση και τον Ιανουάριο έκανε 2% αύξηση. Ενώ σε όλη την Ευρώπη είχαμε αυξήσεις εκτός από την Ελλάδα και την Εσθονία. Και όταν του είπαμε ότι κάνεις μία τρύπα στο νερό βγήκε και είπε ότι θα κάνει αυξήσεις το Μάιο. Και πως θα ζήσει ο κόσμος με 20% αυξήσεις στις τιμές και 2% στον κατώτατο μισθό. Αλλά δεν τους ενδιαφέρει πώς θα ζήσει ο κόσμος, αυτή είναι η απάντηση. Ο ΣΕΒ, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες δεν θέλουν αυξήσεις μισθών και δεν θέλει να τους στεναχωρήσει ο κ. Μητσοτάκης. Είναι μία κυβέρνηση των deals και μία κυβέρνηση επικίνδυνη για τους πολλούς».

Απλή αναλογική – Πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος

Επανέλαβε το αίτημα για πρόωρες εκλογές και απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Προφανώς και δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε τις εκλογές, δεν θα καταλύσουμε το πολίτευμα και το Σύνταγμα… Και στην Γερμανία γίνανε εν μέσω πανδημίας και στις ΗΠΑ και στην Πορτογαλία θα γίνουν. Ζητάμε να γίνουν εκλογές για να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Στο ερώτημα για την κυβέρνηση συνεργασίας που προτείνει μετά τις εκλογές με απλή αναλογική απάντησε: «Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι αυτές που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και στα μνημόνια… Οι κυβερνήσεις συνεργασίας αν γίνονται σε προγραμματική βάση μπορούν να είναι σταθερότατες… Είναι προϋπόθεση πολιτικά και ηθικά να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να αθροίσουν μεγαλύτερο ποσοστό από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Βελόπουλο». Ο κ. Τσίπρας είπε «όχι σε κυβέρνηση μειοψηφίας» και πρόσθεσε: «Οι εκλογές με απλή αναλογική που θα γίνουν για πρώτη φορά οφείλουν να μας βάλλουν σε μία διαφορετική λογική σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, να δούμε την επόμενη ημέρα την δυνατότητα να κυβερνηθεί ο τόπος με σταθερή κυβέρνηση, με σχέδιο, με προγραμματικές συγκλίσεις».

Ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να είναι πρωθυπουργός και εξήγησε: «τους πρωθυπουργούς ο λαός τους αποφασίζει. Όποτε αποφασίσανε να βάλουν πρωθυπουργούς με παρασκηνιακές διαδικασίες ή βάλανε τραπεζίτες ή άλλες προσωπικότητες ήταν βραχύβιες».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, ρωτήστε τον κ. Μητσοτάκη αν παραμείνει στην ηγεσία»

Στο ερώτημα για το αν θα παραμείνει στην θέση του αν χάσει τις εκλογές απάντησε: «Δεν θα χάσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κερδίσει, γιατί ήταν και παραμένει τέκνο της ανάγκης και γιατί έχει αποδείξει ότι τα βγάζει πέρα στα δύσκολα και να προστατεύει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Θα τις κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάντε αυτό το ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη που θα τις χάσει και έχει και πολλούς δελφίνους στο κόμμα του».

Τα δύσκολα για τον Ανδρουλάκη είναι μπροστά

Για το πώς κρίνει τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Θέλω να είμαι έντιμος απέναντι του. Δεν του έχει δοθεί ακόμη η δυνατότητα, είναι στα πρώτα του βήματα, μετράει τις πατημασιές του. Περνάει μία περίοδο μέλιτος, και εγώ το έχω περάσει αυτό. Όταν εκλέχτηκα πρόεδρος εκτοξεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18% και ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν στο 17%. Η δυσκολία είναι όταν θα βρεθείς αντιμέτωπος με τα προβλήματα, οι θέσεις που θα πάρεις επάνω σε αυτά. Την δική μου ιστορία την γνωρίζετε, λίγο μετά γίναν ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο 4% και το ΠΑΣΟΚ στο 40%. Για τον κ. Ανδρουλάκη και το ΚΙΝΑΛ τα δύσκολα είναι μπροστά».

Σε ερώτηση για το αν ο Νίκος Ανδρουλάκης ανήκει στην κεντροαριστερή πολυκατοικία όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι λίγο αμήχανος καθώς οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κόσμου. Ψάχνει να βρει που θα συναντήσει τον κ. Ανδρουλάκη. Καταλαβαίνω την ανησυχία του, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ που είχαν πάει μαζί του, επαναπατρίζεται. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν βλέπω ούτε με ανησυχία ούτε με φόβο τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν θεωρώ αυτόν τον χώρο αντίπαλο. Εμείς δεν έχουμε αντίπαλο στον χώρο της αριστεράς ή της κεντροαριστεράς, ούτε στο ΚΚΕ, ούτε στο ΜέΡΑ25, ούτε στο ΚΙΝΑΛ. Εμάς ένας είναι ο αντίπαλος, η δεξιά και η πολιτική της και ο κ. Μητσοτάκης. Ένα κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης είναι ή με την δεξιά ή με την δημοκρατική παράταξη. Δεν μπορείς να είσαι και με την δεξιά και με την δημοκρατική παράταξη. Αν δεν απαντάς στο πως θα κυβερνηθεί ο τόπος κινδυνεύεις να γίνεις όπως έλεγε ο Βαγγέλης Βενιζέλος ΚΚΕ του κέντρου. Μόνο ένα σχόλιο θέλω να κάνω: Το ΠΑΣΟΚ έχασε ένα πολύ μεγάλο μέρος της εκλογικής του δύναμης, όχι γιατί δεν είχε άξιους αρχηγούς -όχι γιατί δεν ήταν ικανός ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ήταν ικανότατος, όπως και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά-, αλλά γιατί ταυτίστηκε, συνεργάστηκε και συγκυβέρνησε με τη ΝΔ. Αυτό ας το έχουμε στο μυαλό μας. Ιδίως τώρα που η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία θεωρεί ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή».

Στο ερώτημα για το αν θα ζητήσει συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη απάντησε: «Όχι γιατί να ζητήσω συνάντηση; Είναι νέος αρχηγός, δεν έχει βρει ακόμη τα βήματά του, δεν έχω κανέναν λόγο να προσπαθήσω να κηδεμονεύσω έναν νέο αρχηγό. Οι συγκλίσεις οι πολιτικές φαίνονται από τον τρόπο που αντιπολιτευόμαστε και διαμορφώνουμε τις θέσεις μας».

Οι δημοσκοπήσεις είναι καμπανάκι για τον κ. Μητσοτάκη

Για τις δημοσκοπήσεις είπε: «Αν ήμουν στο Μέγαρο Μαξίμου θα είχα χτυπήσει καμπανάκι. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης πριν από έναν χρόνο ήταν στο 42% και τώρα σε κάποιες δημοσκοπήσεις είναι στο 27% -28% στην πρόθεση ψήφου χωρίς την αναγωγή. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων το 2019 έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ 24% και πήρε 32%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία ιδιαιτερότητα ως, είναι καταγεγραμμένο ένα φαινόμενο υποεκπροσώπησης στις δημοσκοπήσεις που έχει να κάνει με το ότι πολλοί ψηφοφόροι δεν αισθάνονται ότι έχουν την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι τον ψηφίζουν εδώ και μία δεκαετία. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις τάσεις που είναι τάσεις ραγδαίας φθοράς της ΝΔ και τάσεις μείωσης της ψαλίδας».

Αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ

Για την πρότασή του για αλλαγή του καταστατικού με την απευθείας εκλογή: «Δεν οδηγήθηκα τώρα σε αυτή την απόφαση. Είναι μία πολύ μελετημένη προσπάθεια να αλλάξουμε το μοντέλο της κομματικής λειτουργίας. Και δεν είναι απόφαση της στιγμής, είναι μία απόφαση που την επεξεργάζομαι και την συζητώ εδώ και αρκετούς μήνες σε σχέση με τις εξελίξεις στο κομματικό φαινόμενο και στην πολιτική εκπροσώπηση στην Ευρώπη και στη Αμερική. Οι αλλαγές που προτείνουμε είναι πολύ καινοτόμες και τολμηρές. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά την εκλογή του αρχηγού και της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και στο θέμα της ψηφιακής λειτουργίας του κόμματος, στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων. Πού σημαντική τομή είναι η ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας. Τα μέλη να μην είναι απλά χειροκροτητές αλλά συνδιαμορφωτές των αποφάσεων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική. Το δικό μας μοντέλο δίνει αξία και δύναμη στα μέλη του κόμματος, στην άμεση δημοκρατία και στην συμμετοχή. Το να πηγαίνει ο ψηφοφόρος της ΝΔ και να ψηφίζει για αρχηγό στο ΚΙΝΑΛ ή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δημοκρατία, είναι παραβίαση της δημοκρατίας. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κόμμα που τα μέλη θα είναι ισχυρά, θέλουμε να απλοποιήσουμε την διαδικασία εγγραφής μελών και να αυξήσουμε τον αριθμό των μελών. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ένα κόμμα πολύ πιο μαζικό και με ποιότητα δημοκρατίας.

Όχι αρχηγικό κόμμα

Για την αντίδραση που βρήκε η πρότασή του από αρκετά στελέχη και τις αιτιάσεις για αρχηγικό κόμμα είπε: «Αν ήθελα να κάνω το κόμμα αρχηγικό, δεν θα δημιουργούσα συνθήκες αναβάθμισης της Κεντρικής Επιτροπής. Θα έλεγα ο πρόεδρος από τον λαό και η ΚΕ από ένα στενό όργανο. Δεν κάνω αυτό. Δεν πιστεύω στα αρχηγικά κόμματα. Πιστεύω στην αξία και στην σημασία των ηγετών όσο αυτοί παίρνουν δύναμη από την ίδια τη βάση της κοινωνία, από τον λαό. Δεν πιστεύω στους ηγέτες που επιβάλλονται με διατάγματα. Αν ήθελα κάτι τέτοιο σας διαβεβαιώνω ότι θα το είχα κάνει. Όσο για το αν θέλω να διώξω κάποιους από δίπλα μου και αυτό αν ήθελα θα το είχα κάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο κόμμα αριστεράς και κεντροαριστεράς στην Ευρώπη. Και είναι κόμμα πρότυπο, γιατί κυβέρνησε… Για να πείσουμε την κοινωνία ότι θα κυβερνήσουμε ξανά και θα αλλάξουμε την χώρα, θα πρέπει να αλλάξουμε εμείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται αν μείνει κλεισμένος σε μία γυάλα και αποκοπεί από τις διαδικασίες στην κοινωνία… Θεωρώ φυσιολογικές τις αντιδράσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι νεκροταφείο, είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα… Αν συνειδητοποιήσουν το βάθος της πρότασής μου θα αλλάξουν θέση. Στο τέλος αυτός που θα αποφασίσει είναι τα στελέχη του κόμματος στο συνέδριο».

Για Παύλο Πολάκη

Για τον Πολάκη και αν κάνει κακό με τις παρεμβάσεις του είπε: «Η ΝΔ παράγει περισσότερο Πολάκη από όσο μπορούμε να καταναλώσουμε. Ο κ. Πολάκης είναι ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάποια που κάνει συμφωνώ σε κάποια διαφωνώ, κυρίως στην εκφορά του λόγου. Όσο βρίσκεται σε ένα συντεταγμένο πλαίσιο λειτουργίας δεν έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή όχι. Δεν έχει νόημα αυτό που κάνει η ΝΔ και μου ζητάει να πάρω μέτρα για τον κ. Πολάκη. Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης ας πάρει μέτρα για τον Κύρτσο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, υπάρχει και ο Πολάκης και ο Δραγασάκης, υπάρχει και ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος. Στόχος μου είναι να γίνει ακόμη πιο πολυσυλλεκτικός».

Ανησυχία για την εξωτερική πολιτική

Για τα εθνικά θέματα και για την Βόρεια Μακεδονία είπε: «Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει και ο κόσμος που ψήφισε ΝΔ ότι η διαμαρτυρία και η αντίσταση της ΝΔ στην Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το συναίσθημα του κόσμου και ήταν μία προσπάθεια ακραίας πολιτικής εξαπάτησης… Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι αν η χώρα ωφελήθηκε ή όχι από αυτή την Συμφωνία. Το ότι ο κ. Μητσοτάκης κράτησε μία στάση απαράδεκτη, μία στάση εργαλειοποίησης ενός ζητήματος για να βγει πρωθυπουργός, έχει καταγραφεί».

Εξέφρασε την ανησυχία του για την εξωτερική πολιτική λέγοντας ότι η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη, ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλητικές του ενέργειες, ενώ η χώρα μας δεν έχει στρατηγική. Για την συμφωνία με την Γαλλία είπε ότι «τόσο με την Γαλλία όσο και με την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ τα δώσαμε όλα για πρώτη φορά, όσα μας ζητήσανε και όσα δεν μας ζήτησαν χωρίς ανταλλάγματα. Και έρχεται ο σύμμαχος και αντί να μας επιβραβεύσουν βγάζουν το non paper για τον East Med και το δικαιολογούν με το ότι δημιουργεί εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Είναι μία μεγάλη ήττα».

Ξεκαθάρισε ότι την συμφωνία με τις ΗΠΑ που παραχωρεί για αόριστο χρόνο εθνικό έδαφος για τις βάσεις δεν θα την ψηφίσει.

Κιτς και κομματική εκμετάλλευση για τα Rafale

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για την τελετή παραλαβής των Rafale και απάντησε στην κυβέρνηση που τον κατηγόρησε για μικροπρέπεια: «Αυτό που έγινε χθες ήταν πρωτοφανές. Μικροπρέπεια, είναι η εθνική καπηλεία και όχι να αντιδρά ο πολιτικός κόσμος στην καπηλεία. Μικροπρέπεια είναι να βγάζεις σποτάκι για τα Rafale με το σήμα της ΝΔ. Είναι ένας συνδυασμός κιτς αισθητικής με την προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης σε ένα εθνικό θέμα».

Η χώρα δεν έχει εθνική στρατηγική

Συνολικότερα είπε ότι η εθνική στρατηγική πρέπει να απαντήσει στο τι θέλουμε στις σχέσεις με την Τουρκία. «Θέλουμε να πάμε σε έναν διαρκή ανταγωνισμό εξοπλισμών δίχως τέλος ή να έχουμε αξιόμαχο στράτευμα αλλά και το σθένος και την αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα;». Θύμισε «την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί ένα τρίμηνο από το Oruc Reis όταν η κυβέρνηση έλεγε τη μία ότι το πήραν τα κύματα, την άλλη ότι δεν έκανε έρευνες και έστελνε λάθος μηνύματα… Δεν έφταιγε ότι δεν είχαμε Rafale ή Belharra. Όταν έκανε το ίδιο το Barbaros επίσης δεν είχαμε Rafale και Belharra αλλά είχαμε ψυχή και οι φρεγάτες ήταν εκεί και απέτρεψαν την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Κλείνοντας είπε ότι «κομμάτι της χρεοκοπίας της χώρας που οδήγησε στα μνημόνια ήταν τα εξοπλιστικά… Άρα ναι στην επαρκή άμυνα, στην ορθολογική στήριξη αλλά όχι σε μία αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, που θα οδηγήσει σε μία διεύρυνση του ελλείμματος με εξοπλισμούς που δεν αντέχει η χώρα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X