Πολιτική

Η κυβέρνηση συζητά την αποστολή κι άλλων όπλων στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση συζητά την αποστολή κι άλλων όπλων στην Ουκρανία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Φαίνεται πως η κατακραυγή που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να στείλει όπλα στην Ουκρανία δεν πτοεί τους κυβερνώντες.

Έτσι, οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο να σταλούν κι άλλα όπλα στην Ουκρανία, φαίνεται πως συνεχίζονται, παρά τις αντιδράσεις και τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή», η Αθήνα βολιδοσκοπήθηκε από την ουκρανική πλευρά σχετικά με την πιθανότητα αποστολής αντιαεροπορικών συστημάτων παλιάς σοβιετικής τεχνολογίας, Ωστόσο, επίσημο αίτημα δεν κατατέθηκε.

Συζητήθηκε από ουκρανικής πλευράς η δυνατότητα αποστολής κάποιων από τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς τύπου TOR-Μ1 ή OSA-AK που διαθέτουν η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς, αντιστοίχως.

Αν και τα συγκεκριμένα συστήματα έχουν ανάγκη αναβάθμισης, εξακολουθούν να εξυπηρετούν κάποιες ανάγκες αεράμυνας της χώρας, ως εκ τούτου η εξαγωγή τους μάλλον αποκλείεται, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Αρμόδιες πηγές στην Αθήνα αναφέρουν πως, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν έχει τεθεί ζήτημα αποστολής των πυραύλων S-300 της Πολεμικής Αεροπορίας που είναι αποθηκευμένοι στην Κρήτη.

Πάντως, το διαφαινόμενο «όχι» της κυβέρνησης στη νέα αποστολή όπλων στην Ουκρανία δεν είναι τυχαίο. Πριν από λίγες μέρες είχε κάνει σχετική παρέμβαση ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας εξηγήσεις. Στις 9 Μαρτίου, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας σημείωναν ότι «δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι, εκτός από τα καλάσνικοφ, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει ή ετοιμάζεται να στείλει στην Ουκρανία και άλλα οπλικά συστήματα, κυρίως αντιαρματικά και αντιαεροπορικά».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο τομεάρχης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούσαν την «ελληνική κυβέρνηση και ειδικά τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει την πληροφορία και να ενημερώσει υπεύθυνα τον ελληνικό λαό. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση επιβεβαίωσης, να απαντήσει σχετικά με το εάν η αποστολή τέτοιων οπλικών συστημάτων υποβαθμίζει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, ειδικά στα σύνορα και στα νησιά μας. Περιμένουμε άμεσα, σαφείς απαντήσεις».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X