Θέμα

«Κεραυνοί» Τσίπρα για το Πόθεν Έσχες Μητσοτάκη και το trafficking της Ηλιούπολης (vids)

«Κεραυνοί» Τσίπρα για το Πόθεν Έσχες Μητσοτάκη και το trafficking της Ηλιούπολης (vids)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της Προανακριτικής για τον Νίκο Παππά και τις τηλεοπτικές άδειες ενώ μετά τη λήξη της συνεδρίασης θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία.

«Σήμερα είναι μία ημέρα ντροπής για την κυβέρνηση, για τη Βουλή και για τον πρωθυπουργό», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας και εξαπέλυσε σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του πορίσματος για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Εστιάζοντας τα πυρά του στον πρωθυπουργό ανέφερε:

«Είναι ημέρα ντροπής για ένα πρωθυπουργό που έχει χτίσει την πολιτική του σταδιοδρομία πάνω στον διχασμό, στις προσωπικές επιθέσεις και τη δολοφονία χαρακτήρα των πολιτικών του αντιπάλων. Από τα Γερούν γερά, όταν η χώρα έδινε τη μάχη απέναντι στους δανειστές, μέχρι τα συλλαλητήρια για τη δήθεν προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, που σήμερα δηλώνει ότι τιμά… Μέχρι τα ψέματα και τις αθλιότητες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμη και αισχρά ψέματα που αμαυρώνουν τη μνήμη ανθρώπων που δεν βρίσκονται στη ζωή για να απαντήσουν, όπως αυτό για τον πατέρα μου».

Ακολούθως και αφού επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν στη Βουλή, του καταλόγισε πολιτική δειλία και προσέθεσε:

«Αλλά και παραδοχή της πολιτικής του ήττας στο θέμα της προανακριτικής. Όπου για πρώτη φορά στη ιστορία κυβερνητική πλειοψηφία αναγκάζεται να εξευτελιστεί, παραδεχόμενη ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο για τη βασική κατηγορία για την οποία αποπειράται να παραπέμψει σε δίκη τον πολιτικό της αντίπαλο».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στη διαχείριση τής πανδημίας και χρέωσε στον πρωθυπουργό ότι «απέτυχε οικτρά και για αυτό και κρύβεται πίσω από διαγγέλματα και διχαστικά τεχνάσματα». Ακολούθως σημείωσε ότι «δεν θα ακολουθήσω τον ολισθηρό δρόμο του κ. Μητσοτάκη, είμαι εδώ για να ενώνω και όχι για να διχάζω».

«H Novartis για τον κ. Μητσοτάκη είναι σκευωρία. Για όλο τον κόσμο είναι σκάνδαλο. Και είναι σκάνδαλο η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών για να φανεί αρεστός στους ιδιοκτήτες των καναλιών. Ο κ. Κώστας Καραμανλής τους είχε πει νταβατζήδες. Τους κάνει όλες τις εξυπηρετήσεις. Στήσατε προανακριτική χωρίς στοιχεία, επειδή σας το ζήτησαν αυτοί που ο ΣΥΡΙΖΑ τους άφησε χωρίς χάρες και τους ανάγκασε να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Επειδή ακριβώς αυτοί σας το ζήτησαν. Αυτοί που δεν μπορούν να χωνέψουν ότι τους έκλεισαν σε ένα δωμάτιο ο Παππάς και ο Κρέτσος. Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι τους υποχρεώσαμε να καταβάλουν στο κράτος αυτό που πρέπει. Τους υποχρεώσαμε να πληρώσουν» είπε μεταξύ άλλων ανεβάζοντας τους τόνους στην αίθουσα της Ολομέλειας», είπε.

«Δυο χρόνια μας ψάξατε κι από την καλή κι από την ανάποδη. Προσπαθήσατε να στήσετε σκάνδαλα και ειδικά δικαστήρια. Δεν βρήκατε ούτε ένα ευρώ διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Πάτε τον έναν στο δικαστήριο για το σκάνδαλο Novartis και τον άλλο θέλετε να τον πάτε επειδή ανάγκασε τους νταβατζήδες, όπως ο κ. Καραμανλής είχε πει να πληρώσουν. Είναι παράσημά μας αυτά τα δικαστήρια» συνέχισε.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις απευθείας αναθέσεις της κας. Νικολάου, τονίζοντας:

«Όσο και να ψάξετε κέρμα δεν θα πέσει κάτω. Στα καφενεία συζητιέται ότι τα δικά μας στελέχη δεν έστησαν offshore. Αυτό σας πονάει. Το ερώτημά μου είναι μπορείτε να πείτε το ίδιο και για σας; Θέλετε να πούμε για το πάρτι των απευθείας αναθέσεων σε μια σειρά υπουργείων; Τα έχω καταθέσει στη Βουλή και έχει κατατεθεί και μηνυτήρια αναφορά. Είχαμε και μια ευχάριστη έκπληξη. Η κα. Νικολάου από τότε δεν έχει ξοδέψει ούτε για να ένα στιλό BIC».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην υπόθεση της Ηλιούπολης και στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία του αστυνομικού που εμπλέκεται.

«Θέλω να θέσω δυο θέματα που η κυβερνητική εκπρόσωπος αποφεύγει ν’ απαντήσει. Το ένα για την Ηλιούπολη, το άλλο για το Πόθεν Έσχες της συζύγου του πρωθυπουργού. Μπράβο στην κοπέλα από την Ηλιούπολη. Η κοπέλα αυτή είναι η ηρωίδα της διπλανής πόρτας και έκανε αυτό που έπρεπε για να σώσει ένα κορίτσι. Την ώρα που κυκλοφορούν πλέον καταγγελίες και για άλλες φυλακισμένες κοπέλες από το κύκλωμα trafficking, τέσσερις μέρες μετά τη σύλληψη του επίορκου αστυνομικού, δεν έχουν δοθεί ακόμα τα στοιχεία και η φωτογραφία των εμπλεκομένων στη δημοσιότητα, όπως κάνουν οι Αρχές σε κάθε, μα κάθε αντίστοιχη περίπτωση.

Το ερώτημα είναι γιατί;

Η δημοσιοποίηση είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η εξιχνίαση του εγκλήματος και ν’ αναγνωριστούν κι από άλλα θύματα οι δράστες. Δεν είναι προσωπικά δεδομένα ούτε κουτσομπολιό. Καταλαβαίνετε ότι το μήνυμα που στέλνετε με αυτή τη στάση είναι «μην μιλάτε»; Καταλαβαίνετε ότι φαίνεστε σαν να θέλετε κάποιους να καλύψετε; Όπως φαίνεται κάποιοι έκαναν, όταν για 12 ώρες απαγόρευαν στο θύμα να μιλήσει με τους δικηγόρους της και της συμπεριφέρονταν σαν να ήταν η ίδια ο εγκληματίας. Και την πίεζαν να πάρει δικηγόρους που θα της συστήσουν οι ίδιοι.

Σας ρωτώ λοιπόν ευθέως, την κυβέρνηση αλλά σίγουρα παρακολουθεί, και απαιτώ μια απάντηση τώρα: Είναι ή δεν είναι ο συλληφθείς αστυνομικός μέλος της Νέας Δημοκρατίας κύριοι; Είναι; Αν όχι πείτε το καθαρά. Ή νομίζετε ότι θα το περάσετε και αυτό στα ψιλά, όπως επιχειρήσατε να κάνετε με έναν εκλεκτό σας που έκανε εγκλήματα στον χώρο του πολιτισμού; Δώστε μια απάντηση στα ερωτήματά μου κι αφήστε το κουκούλωμα. Σας εκθέτει ακόμη περισσότερο».

Στη συνέχεια στάθηκε στο Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού, χωρίς όμως να κάνει εκτενή αναφορά, καθώς θα περιμένει τη στιγμή, όπως είπε, να πει ό,τι θέλει όταν είναι μπροστά ο κ. Μητσοτάκης. «Το δεύτερο θέμα που δεν απαντάτε είναι το πόθεν έσχες. Δε πρόκειται για θέμα παραπολιτικής. Πρόκειται για θέμα που αφορά τη λειτουργία του ίδιου του πολιτεύματος. Και το ερώτημα είναι μόνο ένα. Είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο σε αυτόν το τόπο, σε αυτή τη χώρα; Ή είναι όλοι εκτός από τον κ. Μητστοτάκη. Δε θα πω περισσότερα παρά το ότι έχω να πω πολλά. Θα περιμένω να τα πω όταν θα είναι μέσα στην αίθουσα ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης για τον κοιτάω και να με κοιτάει στα μάτια και θα του ζητήσω απαντήσεις και εξηγήσεις», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια είπε:

«Σε κάθε περίπτωση να ξέρετε ότι ο κόσμος καταλαβαίνει με όλα αυτά είναι ένα: Εσείς ρίξατε τη χώρα στα μνημόνια, εμείς τη βγάλαμε. Εσείς δημιουργήσατε το τεράστιο χρέος, εμείς το ρυθμίσαμε. Εσείς ρημάξατε τα δημόσια ταμεία, εμείς αφήσαμε στην επόμενη κυβέρνηση 37 δισεκατομμύρια. Να κοιμάστε ήσυχοι. Εσείς δημιουργήσατε το πλέγμα των νόμων και των προβλέψεων που ευνοούν την πολιτική διαφθορά και τη διαπλοκή, εμείς ορθώσαμε μέτωπο για το ξήλωμά τους. Στον δικό σας κήπο άνθισαν η διαπλοκή, η εκτεταμένη διαφθορά, η Siemens και η Novartis. Εμείς σταθήκαμε απέναντι στην σήψη με καθαρό μέτωπο και στόχευση, παρά το πολιτικό κόστος. Δεν είμαστε ίδιοι. Εσείς διχάζετε εμείς ενώνουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιστός στο ραντεβού του με την ιστορία, όποτε και αν αναγκαστείτε να στήσετε κάλπες. Και δε κρυφτείτε.

Εκεί θα είναι οι εργαζόμενοι του δεκάωρου, της ανεργίας. Η μεσαία τάξη στην οποία τάξατε όσα τάξατε και τώρα της γυρίσατε την πλάτη. Οι νοικοκυραίοι, οι νέοι. Δώστε μας λοιπόν σήμερα ένα ακόμη παράσημο. Στήστε ένα ακόμη ειδικό δικαστήριο με μοναδικό κατηγορητήριο ότι προασπίσαμε το δημόσιο συμφέρον. Την τελική ετυμηγορία έτσι κι αλλιώς θα τη δώσει ο ελληνικός λαός».

Δείτε την ομιλία του :

https://www.facebook.com/12224403053/videos/338687464578000

Παππάς στην Ολομέλεια: «Οι ίδιοι οι κατήγοροι απέσυραν το κατηγορητήριο που έστησαν»

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Νίκος Παππάς με δήλωσή του επεσήμανε ότι σήμερα επισφραγίζεται το γεγονός ότι η ίδια η Νέα Δημοκρατία κατεδαφίζει το κατηγορητήριο, το οποίο έστησε εναντίον μου και εναντίον μας, επεσήμανε με δήλωσή του ο Νίκος Παππάς.

Όπως υπογράμμισε «για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, οι ίδιοι οι κατήγοροι αποσύρουν το θεμέλιο, αποσύρουν τον πυρήνα του κατηγορητηρίου.

Είναι μία μέρα δικαίωσης, μια μέρα κατά την οποία το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του πρέπει να βγάλει συμπεράσματα».

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Νίκος Παππάς επεσήμανε απευθυνόμενος προς τη ΝΔ ότι «Γνωρίζατε ότι θα οδηγηθείτε σε φιάσκο. Γι’ αυτό είχατε συμπεριλάβει και την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος ως “αερόσακο” στη σύγκρουσή σας με την αλήθεια». «Τώρα προσπαθείτε να μας αποδώσετε πολιτικές ευθύνες για μία υπόθεση που περιγράφεται με την παροιμία “εκοιλοπόνα το βουνό και γέννησε έναν ποντικό”».

Ο Νίκος Παππάς, επεσήμανε ότι το κατηγορητήριο «κατέρρευσε» και το μόνο που απέμεινε είναι το αίτημα της πλειοψηφίας να ασκηθεί φορολογικός έλεγχος στις εταιρείες του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο η πλειοψηφία της Προανακριτικής αρνήθηκε να καλέσει ως μάρτυρα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην νέα υπόθεση με το ανακριβές Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνοντας: ότι «Η νομοθεσία απαγορεύει την κατοχή μετοχών αλλοδαπής. Εύχομαι οι εξηγήσεις, που καλείται να δώσει ο κ. Μητσοτάκης να είναι επαρκείς. Το να μη δίνει εξηγήσεις γεννά ερωτηματικά, όταν στοχοποιείται ο εκδότης (Βαξεβάνης), τον οποίο εκ των υστέρων καλείτε για φορολογικό έλεγχο».

Επισημαίνεται ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Προανακριτική ήταν ομολογία φιάσκου αφού δεν υπάρχουν ούτε ενδείξεις για την τέλεση αδικήματος.

Η Προανακριτική κατέληξε σε κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία καθώς κατά τη διάρκεια των εργασιών απεδείχθη ότι καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων στην Επιτροπή, τα έγγραφα που κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία ή είδαν το φως της δημοσιότητας την ίδια περίοδο «αποκάλυψαν το σαθρό των επιχειρημάτων της Ν.Δ., καθώς και την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη», επισημαίνουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απόρριψη του πορίσματος εναντίον του Ν. Παππά θα είναι πράξη εκκίνησης της δημοκρατίας»

Ο Νίκος Βούτσης κάλεσε το Κοινοβούλιο να απορρίψει την πρόταση του πορίσματος για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, «ως πράξη εκκίνησης της Δημοκρατίας» από το βήμα της Βουλής.

«Η απόρριψη, από τη Βουλή, της πρότασης του πορίσματος κατά του Νίκου Παππά μπορεί να αποβεί καθαρτήρια. Μπορεί να συμβάλει στην αποστασιοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου από πρακτικές ποινικοποίησής της. Η συζήτηση που γίνεται σήμερα έχει να κάνει με το μέλλον. Με το τι μηνύματα θα στείλει η Βουλή προς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που είναι ο πυρήνας της ασύδοτης λειτουργίας», τόνισε ο Ν. Βούτσης.

«Πώς είναι δυνατόν να εγκαλούν τον Νίκο Παππά πολιτικές δυνάμεις για επηρεασμό των μέσων ενημέρωσης, ιδιαίτερα των ηλεκτρονικών μέσων, όταν είναι σαφές ότι έδωσε τέλος σε ένα καθεστώς που λειτουργούσε ασύδοτα επί 25 χρόνια με κερδοφορία και άνετη δανειοδότηση σε κομβικές στιγμές. Υπάρχει επιβεβαίωση της διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΕΣΡ, το οποίο όμως εδώ και ενάμιση μήνα “ποιεί την νήσσαν” στα ανομολόγητα πάθη που γίνονται με τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και συμπλήρωσε: «Ευθέως το λέω. Υπάρχει ζήτημα υπαγόρευσης και ομηρίας της πολιτικής ζωής του τόπου και προσπάθεια κοινής συνιδιοκτησίας και επέλασης ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Είναι σαφές ότι επιχειρείτε προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου και πολιτικού ελέγχου της».

«Ευθέως σας καλώ να απορριφθεί η πρόταση του πορίσματος. Θα είναι μία πράξη εκκίνησης της δημοκρατίας μας» κατέληξε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X