Επιλογές

Μητσοτάκης – Τσίπρας: Τώρα η κρίσιμη συνάντηση των δύο ανδρών!

Μητσοτάκης – Τσίπρας: Τώρα η κρίσιμη συνάντηση των δύο ανδρών!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σήμερα… κόσμο και κοσμάκη στο γραφείο του, στη Βουλή. Από τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά, ως τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιανη Βαρουφάκη, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συναντώνται με τον πρωθυπουργό για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η αρχή γίνεται με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συναντάται τώρα.

Ο eretikos.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα σας μεταφέρει το ρεπορτάζ από τις κρίσιμες συναντήσεις

Τι “ψάχνει” ο Μητσοτάκης

Η συναίνεση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ασφαλώς το ζητούμενο στις σημερινές συναντήσεις που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τι περιθώρια υπάρχουν, όμως, για κάτι τέτοιο; Είναι εφικτό το άθροισμα των 200 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για να κυρωθεί ο σχετικός νόμος που θα δώσει το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες;

Στα ερωτήματα αυτά καλείται ν’ απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα διαδοχικά τετ-α-τετ με Αλέξη Τσίπρα (11.00′), Φώφη Γεννηματά (12.15′), Δημήτρη Κουτσούμπα (16.00′), Γιάνη Βαρουφάκη (16.45′) και Κυριάκο Βελόπουλο (17.30′). Αν και η ατζέντα των συναντήσεων μοιραία θα επεκταθεί σε διάφορα θέματα, η ψήφος των αποδήμων είναι ασφαλώς το κυρίαρχο, αλλά η πρόταση με την οποία προσέρχεται στη συνάντηση ο κ. Τσίπρας και η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να την απορρίψει a priori ακόμη και ως βάση διαλόγου οδηγεί σε εναλλακτικές διαδρομές. Οι οποίες περνούν μέσα από τον… Περισσό, εννοώντας τη στάση του ΚΚΕ.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Με βάση πάντως τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία τα περιθώρια συναίνεσης είναι μάλλον μειωμένα καθώς όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «στόχος της κυβέρνησης ΝΔ δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια, αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων. Αυτό που τους ενδιαφέρει -επεσήμαιναν ακόμα- είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά».

Η πρόταση νόμου με την οποία θα προσέλθει σήμερα στην συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί την νομοτεχνική εξειδίκευση των απόψεων όλων των εθνικών και διεθνών θεσμικών φορέων που έχουν τοποθετηθεί για το θέμα, οι οποίες συγκλίνουν στην εισαγωγή ενός συστήματος «κλειστής» εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού ως τέτοιων, στην περίπτωση χωρών με μεγάλο αριθμό αποδήμων, όπως η Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι ίδιοι άνθρωποι η ιδέα της κλειστής εκπροσώπησης προτείνεται ως η καλύτερη λύση για τις χώρες με μεγάλο αριθμό αποδήμων, όπως η Ελλάδα, από την Επιτροπή της Βενετίας η οποία στις γνωμοδοτήσεις της αναφέρει ότι μια τέτοια λύση «αποτελεί εύλογο περιορισμό της αρχής της ισότητας της ψήφου κατά την πάγια νομολογία του Α.Ε.Δ.». Μάλιστα συντάκτης της εν λόγω Έκθεσης είναι ο σημερινός Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης.

Μητσοτάκης: Όλο το πρόγραμμα της ημέρας

  • Με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:00
  • Mε την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15
  • Mε τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00
  • Mε τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45
  • Kαι τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X