Θέμα

Μπρα ντε φερ δημοσκοπήσεων για μέτρα, οικονομία και πρόθεση ψήφου

Η μια δημοσκόπηση δείχνει πτώση της ΝΔ, η άλλη άνοδο τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι διαφωνούν με τα μέτρα και 4 στους 10 θέλουν εκλογές.

Δυο δημοσκοπήσεις είδαν σήμερα (12.05.2022) το φως της δημοσιότητας. Δυο έρευνες που δείχνουν να έγιναν σε… διαφορετικές χώρες. Η μια, της RealPolls για την εφημερίδα «Δημοκρατία», έδειξε δημοσκοπική πτώση της Νέας Δημοκρατίας κατά 1,5 μονάδα. Η δεύτερη, της Pulse για τον ΣΚΑΙ, έδειξε άνοδο 0,5% τόσο για τη Νέα Δημοκρατία όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη μεταξύ τους διαφορά στο 8,5% (με αναγωγή).

Στην πρώτη δημοσκόπηση, το 55% των πολιτών κρίνει μη ικανοποιητικά τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός για τους λογαριασμούς ρεύματος. Η δεύτερη δείχνει ότι το 51% των πολιτών λέει ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με ένα 40% εξ αυτών να ζητά περισσότερα. Το δε 41% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι λάθος.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Στη δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για τον ΣΚΑΙ, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 14,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜέΡΑ25 3%.

Στη δε πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, όλοι… κερδίζουν! Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ από 0,5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, τον Μάρτιο, το ΠΑΣΟΚ επίσης!

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 55% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 26%, ενώ «κανένας από τους δύο» απαντά το 32%.

Το 2023 θέλει να γίνουν εκλογές το 46% των ερωτηθέντων, μέσα στο ’22 προτιμά το 41%.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο διάστημα από τις 9 έως 11 Μαΐου σε δείγμα 1.206 πολιτών.

Τα μέτρα

Για τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την ακρίβεια που σαρώνει εδώ και μήνες, το 51% των ερωτηθέντων κρίνει ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, με το 40% εξ αυτών να θεωρεί, πάντως, ότι χρειάζονται κι άλλα μέτρα.

Το 41% των ερωτηθέντων απάντησε πως τα μέτρα κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση.

Αρνητικό είναι το κλίμα για την οικονομία, καθώς το 55% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει «μάλλον απαισιόδοξα» (31%) και «σίγουρα απαισιόδοξα» (24%) την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες. «Σίγουρα αισιόδοξα» και «μάλλον αισιόδοξα» βλέπει την πορεία της ελληνικής οικονομία το 36%.

Η δημοσκόπηση της RealPolls

Νωρίτερα, από τη δημοσκόπηση της RealPolls για την εφημερίδα «Δημοκρατία» είχαν προκύψει εντελώς… διαφορετικά ευρήματα!

Το 55,6% των πολιτών θεωρεί πως τα μέτρα δεν είναι ικανοποιητικά και μόνο το 17,6% τα θεωρεί ικανοποιητικά. Ένα ποσοστό 22,1% τα κρίνει ικανοποιητικά, αλλά θεωρεί πως ελήφθησαν καθυστερημένα.

Ένα επιπλέον στοιχείο που φανερώνει τη δυσαρέσκεια του κόσμου από τα μέτρα για το ρεύμα είναι η αποδοχή από το 72,9% της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ (η οποία καταψηφίστηκε από τη Ν.Δ.) να μην πληρώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι να κριθεί δικαστικά.

Επίσης, η ΝΔ, παρά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας χάνει 1,5% και από το 29% υποχωρεί στο 27,5%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 22,6% από το 24,4% και φαίνεται να πληρώνει εκτός των άλλων την εικόνα διχασμού που παρουσίασε στο πρόσφατο συνέδριό του.

Ολες οι Ειδήσεις