Θέμα

Ο Θάνος Πλεύρης ομολογεί ότι με εντολή Μαξίμου διαλύουν τα νοσοκομεία

Ο Θάνος Πλεύρης ομολογεί ότι με εντολή Μαξίμου διαλύουν τα νοσοκομεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή στο σχέδιο συρρίκνωσης και υποβάθμισης του ΕΣΥ παραμένει η κυβέρνηση, καθώς δια στόματος του Θάνου Πλεύρη ξεκαθαρίστηκε ότι το σχέδιο να είναι εκτός εφημεριών το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και να παραμείνει ως παιδιατρικό εμβολιαστικό κέντρο ενάντια στον κορονοϊό προσωρινά, δεν αλλάζει.

Δηλαδή, εν μέσω επιδημικού κύματος και την ώρα που τα νοσοκομεία πιέζονται ασφυκτικά και κανονικά θα έπρεπε να σταματήσουν να λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα και να αναλάβει η ΠΦΥ το μαζικό εμβολιασμό των πολιτών, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να απαξιώσει ένα από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής για να προσθέσει 6 εμβολιαστικές γραμμές (στις 4 που ήδη λειτουργούσαν).

Παράλληλα, ο Θ. Πλεύρης παραδέχθηκε, απαντώντας στη σχετική κριτική του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Ξανθού, ότι «το Μαξίμου εμπλέκεται στον σχεδιασμό και την επιδημιολογική επιτήρηση».

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σημερινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, καταλόγισε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι αυτό που «κάνει την επιδημιολογική επιτήρηση» και «κάνει κινήσεις που είναι αλλοπρόσαλλες» δημιουργώντας «δικαιολογημένα αντανακλαστικά και των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών».

Ο ίδιος επανέλαβε σε σχέση με τις κυβερνητικές επιλογές που αφορούν στο ΕΣΥ, ότι «αυτά δεν είναι τυχαία αλλά είναι σχέδιο που σιγά – σιγά απαξιώνουν κρίσιμες δομές» ετοιμάζοντας τον «νέο χάρτη του ΕΣΥ».

Ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε σχετικά με όσα του καταλόγισε ο Αν. Ξανθός για την «επιδημιολογική επιτήρηση από το Μέγαρο Μαξίμου», ότι «ναι, έχουμε κεντρικό σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς και δεν θεωρώ κακό να εμπλέκεται και το Μέγαρο Μαξίμου για τα θέματα της πανδημίας. Είναι δυνατόν να μην ασχολείται το Μέγαρο Μαξίμου σε ένα τέτοιο κεντρικό θέμα; Και προφανώς με τον πρωθυπουργό έχουμε δύο και τρείς φορές την εβδομάδα συσκέψεις εάν χρειαστεί για θέματα πανδημίας».

Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο για την υποβάθμιση των περιφερειακών νοσοκομείων είχε αποκαλυφθεί από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη ο οποίος σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην ΕΡΤ είχε περιγράψει, επί της ουσίας, τη διάλυσή τους και τη μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας.

Ο ίδιος είχε περιγράψει ότι το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ προβλέπει να υπάρχει ένα και μόνο νοσοκομείο το οποίο θα διαθέτει όλες τις υπηρεσίες ενώ τα άλλα περιφερειακά νοσοκομεία που θα βρίσκονται σε απόσταση 25-30 χλμ από αυτό, θα διατηρήσουν τις πολύ απαραίτητες δομές.

Ωστόσο, οι κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας με ευθύνη της κυβέρνησης, εδράζονται και στο γεγονός της μυστικής συνάντησης μεταξύ 12 γιατρών – βουλευτές της ΝΔ με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, για την οποία δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση.

Η Μίνα Γκάγκα στη μυστική διαβούλευση παρουσίασε στους 12 γιατρούς – βουλευτές τα βασικά σημεία του σχεδίου για τα δημόσια νοσοκομεία το οποίο στηρίζεται στο λεγόμενο σύστημα «hub and spoke», δηλαδή το σύστημα «κόμβου και ακτίνας». Η ίδια έκανε λόγο για διασύνδεση των μικρών περιφερειακών νοσοκομείων με τα μεγαλύτερα των αστικών κέντρων και βάζοντας στο κάδρο και συμπράξεις με ιδιωτικά νοσοκομεία.

Σημειώνεται ότι την απόφαση για αναστολή των εφημεριών στο Παίδων Πεντέλης ο υπουργός Υγείας προσπάθησε να επιβάλλει με ακραίο αυταρχισμό, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη για να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η 24ωρη απεργία των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Επιπλέον, για το ίδιο θέμα, μετά τις μαζικές αντιδράσεις των εργαζομένων αλλά και της κοινωνίας, η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ απέστειλε επείγον έγγραφο προς τη Μίνα Γκάγκα ζητώντας την επιστροφή σε λειτουργία πλήρους εφημέρευσης

Ως εκ τούτου, η υπόθεση της μετατροπής του Παίδων Πεντέλης σε εμβολιαστικό κέντρο και της συνεπαγόμενης αναστολής των εφημεριών, εξελίσσεται σε άλλο ένα διαχειριστικό φιάσκο του Υπουργείου Υγείας.

Ο Ανδρέας Ξανθός από την πλευρά του τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τελεί υπό καθεστώς πανικού μπροστά στην απώλεια ελέγχου της πανδημίας και το συνακόλουθο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Και ότι οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας δεν πείθουν κανένα, ειδικά όταν έγινε ταυτόχρονα προσπάθεια μετακίνησης ειδικευομένων από τα υπόλοιπα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία για να στελεχωθεί το mega-εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι και όταν διακινούνται αυτήν την περίοδο σενάρια συγχωνεύσεων και αναστολής λειτουργίας δημόσιων δομών του ΕΣΥ στο όνομα του «νέου υγειονομικού χάρτη».

Η απαξίωση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης στο Λεκανοπέδιο είναι «τροχειοδεικτική βολή» για τη στρατηγική της συνολικής υποβάθμισης του Ε.Σ.Υ. από την κυβέρνηση, η οποία είναι προσηλωμένη στο νεοφιλελεύθερο δόγμα και με τις επιλογές της ευνοεί τους κλινικάρχες.

«Παρόλα αυτά ο υπουργός Υγείας επιμένει σε μια απόφαση που «ακρωτηριάζει» το δημόσιο σύστημα υγείας, ταλαιπωρεί και επιβαρύνει τα παιδιά και τις οικογένειές τους».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X