Θέμα

Οι «μπηχτές» του Τσαβούσογλου στον Κοτζιά στη Σμύρνη (vid)

Οι «μπηχτές» του Τσαβούσογλου στον Κοτζιά στη Σμύρνη (vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με νέες προκλητικές δηλώσεις υποδέχθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Σμύρνη τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

Δράττοντας την ευκαιρία, κατά την τελετή επανεγκατάστασης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο ανακαινισμένο ιδιόκτητο κτήριο Καπετανάκη, στη Σμύρνη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σύμφωνα με  το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ntv, έκανε έμμεση αναφορά στην υπόθεση του ασύλου που εδόθη στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ταγιπ Ερντογάν.

«Οι προδότες και οι πραξικοπηματίες που στοχεύουν την Ελλάδα δεν μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας. Δεν θα το επιτρέψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τσαβούσογλου έχει ως εξής: «Και οι δύο χώρες έχουν αμέτρητα πολιτιστικά μηνύματα. Στις γλώσσες μας υπάρχουν 5.000 λέξεις. Αυτέ φέρνουν κοντά τους λαούς μας. Υπάρχουν μέρες που δεν συμφωνούμε, φουρτουνιασμένες μέρες, αλλά βλέπουμε τον διάλογο ως λύση. Δεν είναι μυστικό το ότι διαφωνούμε. Οι προδότες και οι πραξικοπηματίες που στοχεύουν την Ελλάδα δεν μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Με τη σειρά του ο Νίκος Κοτζιάς σχολιάσε ότι «σταθήκαμε στην Τουρκία στο θέμα του πραξικοπήματος».

Σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ γίνονταν υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από την προκυμαία της Σμύρνης, ενώ όταν ρωτήθηκε σχετικά ο κ. Τσαβούσογλου αν πρόκειται για κάποια προγραμματισμένη άσκηση, δεν απάντησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η επανεγκατάσταση του Γενικού Προξενείου στο κτήριο Καπετανάκη στη Σμύρνη, πέραν της συμβολικής και ιστορικής της σημασίας για τον Ελληνισμό, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Προξενείου σε Έλληνες και Τούρκους πολίτες.

Το κτήριο Καπετανάκη βρίσκεται επί της παραλίας της Σμύρνης και αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς του Ελληνισμού. Διεσώθη κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελώντας ένα από τα λιγοστά διασωθέντα παλαιά κτήρια της πόλης. Από το 1924, που επαναλειτούργησε η Προξενική Αρχή της Ελλάδας στη Σμύρνη μέχρι το 1955, το Γενικό Προξενείο στεγαζόταν σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα επί της ιστορικής προκυμαίας της πόλης.

Το νεοκλασικό κτήριο κληροδότησε στο Ελληνικό Δημόσιο, το 1948, ο ομογενής Εμμανουήλ Καπετανάκης. Το 1955 παρεδόθησαν τα κλειδιά από τον Νομάρχη Σμύρνης. Διεκόπη, κατά αυτόν τον τρόπο η δικαστική διαδικασία για την αναγνώριση της ελληνικής κυριότητας του ακινήτου, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να κατευνάσει τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της για τα Σεπτεμβριανά. Έκτοτε, το κτήριο Καπετανάκη στέγασε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος έως το 2001, οπότε και κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω στατικών προβλημάτων.

Μετά από καθυστέρηση ετών, η σχετική σύμβαση ανακαίνισης-αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου υπεγράφη το 2015. Τον Οκτώβριο του 2016 έγινε η προσωρινή παράδοση του έργου από την ανάδοχο εταιρεία. Το κόστος της ανακαίνισης-αποκατάστασης καλύφθηκε από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Πηγές: ΕΡΤ/ΑΝΤ1

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X