Πολιτική

Παναγιωτόπουλος… διαψεύδει Μητσοτάκη για τη «μη εμπλοκή» στο Σαχέλ

Παναγιωτόπουλος… διαψεύδει Μητσοτάκη για τη «μη εμπλοκή» στο Σαχέλ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να… βγήκε από τα ρούχα του για όσα υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ για το Σαχέλ και την εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων βάσει της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, αλλά φαίνεται δεν μίλησε με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο πρώτα.

«Επιτέλους, σταματήστε να διακινείτε σε αυτή την αίθουσα ψέματα. Γιατί μιλάτε για δήθεν μάχες, πιθανές μάχες, εμπλοκή των στρατιωτών μας στην Αφρική, όταν ένοπλη -το τονίζω- εμπλοκή προβλέπεται μόνο στο άρθρο 2, εάν απειληθεί η επικράτεια μιας εκ των δύο χωρών», εξοργίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν η αντιπολίτευση (κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ) είπε πως ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε μάχες εκτός συνόρων.

Και ενώ ο πρωθυπουργός έλεγε αυτά, λίγο καιρό πριν, στις 7 Μαΐου του 2021 συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ένας εκ των δυο που υπέγραψαν τη συμφωνία με τη Γαλλία, έλεγε… άλλα.

Τότε, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε απαντήσει σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχε αναφερθεί στη συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων σε μάχες.

«Η στρατιωτική επιχείρηση “TAKUBA” αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία με συμμετοχή συνασπισμού κρατών – μελών της ΕΕ, αποτελεί μέρος της επιχείρησης “BARKHANE” στην ευρύτερη περιοχή του LIPTAKO (ΒΑ της πρωτεύουσας της χώρας BAMAKO) στο Μάλι. Σκοπός της είναι η παροχή “Advise, Assist and Accompany (3A) at fight” προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι να αποκτήσουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή αυτονομία προς αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απειλούν τη σταθερότητα στη περιοχή του Σαχέλ».

Σημείωνε επίσης ότι «η διάθεση του προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις, αναμένεται να προσδώσουν σημαντική επιχειρησιακή εμπειρία».

«Είπατε με αλαζονεία ότι για το Σαχέλ δεν υπάρχει ζήτημα. Θα βγείτε κ. Μητσοτάκη με δήλωση ότι δεν θα συμμετάσχουν Έλληνες στρατιώτες σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση στο Σαχέλ; Γιατί οι υπουργοί σας σε ερώτηση που κάναμε στον υπουργό Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας το Μάρτιο του 2021 άλλα είπαν» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.

Ο Νίκος Δένδιας κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως έλεγε ανακρίβειες και ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κατρούγκλος, ανέβασε στο twitter την απάντηση της 7ηςΜαΐου για αν στηρίξει τα λεγόμενά του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X