Παρασκήνιο

Η Αγαπηδάκη “έφαγε” τον Ζαούτη από τον ΕΟΔΥ – Το παρασκήνιο του αποκεφαλισμού

Η Αγαπηδάκη “έφαγε”  τον Ζαούτη από τον ΕΟΔΥ – Το παρασκήνιο του αποκεφαλισμού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ (του ΕΟΔΥ) η παραίτηση του Θεοκλή Ζαούτη, από τη θέση του προέδρου – και η αντικατάστασή του από τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου – δεν αποτελεί έκπληξη.

Ενδεικτικά, όταν πριν από μια εβδομάδα ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Στέλιος Ορφανός, ο κ. Ζαούτης έστειλε επιστολή στο Μαξίμου εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για αυτές τις αλλαγές.

Η σύγκρουση του εξ Αμερικής καθηγητή με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, από τις αρχές Ιουλίου κιόλας ήταν σφοδρή.

Ουσιαστικά η κυρία Αγαπηδάκη επιδίωξε να αναδιοργανώσει τον ΕΟΔΥ με τους δικούς της όρους και πολιτικούς στόχους και χωρίς να υπάρξει η παραμικρή συνεννόηση με τον κ. Ζαούτη. Ο τελευταίος αντιλήφθηκε τον πλήρη παραγκωνισμό του από την πρώτη στιγμή που η κυρία Αγαπηδάκη ανέλαβε την πολιτική εποπτεία του Οργανισμού.

Ο κ. Ζαούτης, που είχε επιστρατευτεί εν μέσω της πανδημίας να αναμορφώσει τον ΕΟΔΥ, είχε έτοιμο οργανόγραμμα για το σκοπό αυτό, ώστε να εξελιχθεί ο Οργανισμός στα πρότυπα του αμερικανικού CDC. Αλλά η κυρία Αγαπηδάκη αγνόησε πλήρως την προσπάθειά του και προώθησε ένα νέο πλαίσιο.

Μάλιστα η πρώτη κίνησή της να καταθέσει τροπολογία τον Ιούλιο για διευθύνοντα σύμβουλο στον ΕΟΔΥ (ως τότε υπήρχε μόνο θέση προέδρου), προκάλεσε την αντίδραση του συλλόγου εργαζομένων του Οργανισμού, που εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση.

Το σχέδιο της κυρίας Αγαπηδάκη, το οποίο ουσιαστικά παρέκαμπτε τον κ. Ζαούτη – εξ ου και το ασυμβίβαστο της «συγκατοίκησης», που έφερε την παραίτηση – προβλέπει ουσιαστικά ότι ο κρίσιμος ρόλος που επιτελεί ο ΕΟΔΥ μεταφέρεται σε ένα πανίσχυρο επιστημονικό συμβούλιο (κατά κύριο λόγο με νέες προσλήψεις) διορισμένο ουσιαστικά από την ίδια την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας.

Η κίνηση αυτή εκλήφθηκε ως προσπάθεια να υποβαθμιστεί και υποκατασταθεί το υπάρχον επιστημονικό δυναμικό του Οργανισμού, ενώ σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις θα δεσμεύει και το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΔΥ, επιβάλλοντας να λαμβάνονται οι αποφάσεις από κοινού – στην πραγματικότητα περιορίζει και το εύρος αρμοδιοτήτων της ίδιας της διοίκησης.

Όπως αναφερόταν επίσης ήδη από τον Ιούλιο, στην τροπολογία με την οποία θεσμοθετήθηκε τότε η θέση Διευθύνοντα συμβούλου, μετατρεπόταν σε διακοσμητική η θέση του προέδρου. Παράλληλα καταργήθηκαν με εκείνη την τροπολογία και οι θέσεις των δύο αντιπροέδρων εν αγνοία του κ. Ζαούτη, γεγονός που τον δυσαρέστησε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι σχέσεις της κυρίας Αγαπηδάκη και του κ. Ζαούτη ήταν κακές. Απόδειξη το γεγονός ότι οι καθημερινές ενημερώσεις από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, γίνονταν με την απουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι «δεν τον είχαν καλέσει το υπουργείο Υγείας, μετά από απόφαση της κ. Αγαπηδάκη να είναι μόνο η ίδια μαζί με τον Χρήστο Χατζηχριστοδουλου που τελικά αναλαμβάνει και τη θέση του προέδρου».

Αυτός ο παραγκωνισμός ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στη σημερινή παραίτηση τον κύριο Ζαούτη.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης, όπως είπαν στο topontiki.gr στενοί συνεργάτες του, επιθυμεί να επιστρέψει στα καθήκοντα του στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Το ΦΕΚ με τη νέα σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ, αναμένεται να βγει εντός της ημέρας, γεγονός που αποδεικνύει ότι όλα ήταν δρομολογημένα από καιρό.

Ο Θεοκλής Ζαούτης ανέλαβε πρόεδρος του ΕΟΔΥ, τον Οκτώβριο 2021, αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Αρκουμανέα και η θητεία του έληγε σε ένα χρόνο.

Πηγές πάντως από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι ο κ. Ζαούτης «έλειπε πολύ συχνά στο εξωτερικό».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X