Διεθνή

Προκλητικός Ερντογάν: «Η Ελλάδα να μάθει τα όρια της στη Μεσόγειο -Δεν θα πάρουμε την άδειά σας να κάνουμε Τζαμί την Αγία Σοφία»

Προκλητικός Ερντογάν: «Η Ελλάδα να μάθει τα όρια της στη Μεσόγειο -Δεν θα πάρουμε την άδειά σας να κάνουμε Τζαμί την Αγία Σοφία»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ερωτηθείς στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT) το βράδυ της Δευτέρας ,για το αν η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης του Ανώτατου Συμβουλίου της χώρας.

«Οι ιδιοκτήτες της Αγίας Σοφίας είναι ξεκάθαροι. Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για το αν θα την κάνουμε τζαμί. Ο κ. Μπαχτσελί έκανε σχετική ανακοίνωση σήμερα. Περιμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου και τα βήματα που θα ληφθούν από εκεί και πέρα, θα αποφασιστούν ανάλογα».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι δεν πρόκειται καμία ελληνική ενέργεια να μείνει αναπάντητη, ενώ έφερε ως παραδείγματα τα περιστατικά με τα τζαμιά στην Κύπρο. «Στη νότια Κύπρο προσπάθησαν να κάνουν σαμποτάζ σε δύο τζαμιά μας και να τα κάψουν με μολότοφ. Μετά, από τη μια κρεμάνε μία ελληνική σημαία και από την άλλη κουρέλια. Όταν εσείς κάνετε τέτοια, θα μείνουν χωρίς απάντηση; Εσείς κάνετε ότι δεν ακούτε τις προειδοποιήσεις», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να συνέλθει στις 2 Ιουλίου, προκειμένου να εξετάσει αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Ερντογάν κάλεσε την Αθήνα «να μάθει τα όριά της» σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο TRT ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε για πρώτη φορά επίσημα και τον χάρτη με τα Οικόπεδα τα  οποία παράνομα έχει χαράξει η Τουρκία και στα οποία διεκδικεί άδεια ερευνών η ΤΡΑΟ, οικόπεδα τα οποία επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο ίδιος ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση στο θέμα των αδειών που έχει εκδώσει για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι πλέον η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι η Τουρκία έχει τα δικά της ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα

Προαναγγέλλει θερμό επεισόδιο η Τουρκία: Το τρυπάνι Kanuni πηγαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Τώρα έχουμε τρία τρυπάνια και δύο σεισμικά ερευνητικά πλοία. Συνεχίζουν τη δουλειά τους εδώ. Στείλαμε ένα στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτά τους ενοχλούν πάρα πολύ. Αν κάνουν το παραμικρό λάθος, θα τελειώσουν. Η Ελλάδα πέφτει στο κενό. Να μάθει τα όριά της».

Τονίζοντας, «σε αυτό τον πίνακα φαίνεται η περιοχή με τις ζώνες θαλάσσιες δικαιοδοσίας της Τουρκίας και της Λιβύης. Όποιος είναι έξυπνος γνωρίζει ότι η Τουρκία εδώ δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή υποχώρηση. Στο παρελθόν δεν είχαμε ούτε ερευνητικά πλοία ούτε γεωτρύπανα. Τώρα, δόξα τω Θεώ, έχουμε 3 πλωτά γεωτρύπανα και 2 ερευνητικά πλοία και τώρα όλα βρίσκονται και συνεχίζουν να δουλεύουν στην περιοχή εδώ. Όλα αυτά τους έχουν ανησυχήσει πολύ. Όταν έρθουν εδώ τα γεωτρύπανά μας, δεν θα έρθουν φυσικά για να κουνήσουν το μαντήλι. Θα τα συνοδεύουν φρεγάτες. Έρχονται εδώ προετοιμασμένα για το οτιδήποτε. Κοιτάξτε, εδώ έτσι και γίνει το παραμικρό λάθος, θα απαντήσουμε όπως πρέπει», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε το βίντεο:

Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Φωτιά σε διαμέρισμα στις Συκιές Θεσσαλονίκης: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένα άτομο

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X