Πολιτική

Συνέντευξη Μητσοτάκη για Βόρεια Μακεδονία, ΕΣΥ, γυναικοκτονίες, σχολική βία

Συνέντευξη Μητσοτάκη για Βόρεια Μακεδονία, ΕΣΥ, γυναικοκτονίες, σχολική βία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» με τον Δημήτρη Κοτταρίδη.

Με αναφορά στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

 

 

»Στο ζήτημα όμως του ονόματος υπάρχει ένα σαφέστατο πισωγύρισμα και θέλω για ακόμα μια φορά να στείλω ένα μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση, να αλλάξει από τώρα τη γραμμή της. Να σεβαστεί αυτή την κεντρική πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας, όταν γίνονται αναφορές στον βόρειο γείτονά μας.

»Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδος με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Μακεδονία. Διότι θέλω να καταδείξω εδώ ότι ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων της ελληνικής κυβέρνησης μέσα σε λίγες ώρες, αυτά δεν έγιναν από μόνα τους.

 



»Έκανα εγώ προσωπικά παρεμβάσεις για να ενημερώσω την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δηλώσεις της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. Υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις και από την Πρόεδρο της Επιτροπής και από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα θα ασκηθεί πιστεύω, μια συνολική πίεση στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να μην κάνουμε ένα σημαντικό πισωγύρισμα».

Δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν σκέψεις καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε:

«Αυτό το οποίο θα κάνουμε μετά βεβαιότητας είναι ότι δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια τα οποία απορρέουν από τη συμφωνία. Και τώρα δικαιώνεται απόλυτα και η δικιά μας στάση να καθυστερήσουμε αυτή την κύρωση.

»Διότι κύριε Κοτταρίδη, εμείς βλέπαμε εδώ και καιρό τι γινόταν στη Βόρεια Μακεδονία. Ακούγαμε αυτό το εθνικιστικό παροξυσμό του VMRO, ξέραμε το VMRO θα κερδίσει τις εκλογές και θέλαμε να διατηρήσουμε κι εμείς κάποια ουσιαστικά διαπραγματευτικά όπλα σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ενδεχομένως κάποιοι περίμεναν.

»Και θεωρώ αδιανόητο στα όρια του πολιτικού και διπλωματικού παραλογισμού να έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αυτός που μας φόρτωσε αυτή τη συμφωνία με τα προβλήματα και να ζητάει τώρα που βλέπουμε ότι τα Σκόπια ακολουθούν μια τελείως διαφορετική γραμμή, να κυρώσουμε τώρα τα μνημόνια. Τι λογική έχει αυτό; Πραγματικά δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ.

»Το δεύτερο το οποίο θα κάνουμε είναι ότι θα ήδη το έχουμε κάνει. Θα καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι καμία πρόοδος σε αυτήν την πορεία, τη μακρά πορεία των Σκοπίων προς την Ευρώπη, δεν μπορεί να συντελεστεί εάν δεν υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με τη συμφωνία των Πρεσπών στο ζήτημα του ονόματος».

Το ψηφιακό φροντιστήριο

Σε ότι αφορά το ψηφιακό φροντιστήριο και αντιδράσεις που εκφράστηκαν τόνισε μεταξύ άλλων :

«Πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά με αυτό το αντιπολιτευτικό μένος απέναντι σε μια πρωτοβουλία η οποία έχει βρει πρακτικά καθολική αποδοχή από τους μαθητές, από τους καθηγητές και από τους γονείς. Καταρχάς να θυμίσω ότι στη χώρα μας τα πολύ δύσκολα χρόνια του κορονοϊού πρωτοστατήσαμε στην τηλεκπαίδευση.



»Κάναμε κάτι το οποίο πολλές άλλες χώρες δεν το έκαναν. Δεν είπαμε ποτέ, προς Θεού, ότι η τηλεκπαίδευση θα υποκαταστήσει τη φυσική διδασκαλία. Ήταν όμως μια ανάγκη και ανταποκρίθηκε το εκπαιδευτικό σύστημα με απόλυτη επάρκεια. Ερχόμαστε τώρα και δημιουργούμε ένα συμπληρωματικό ψηφιακό βοήθημα, συμπληρωματικό[…]Για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου θα ξεκινήσει αυτό από τον Σεπτέμβριο.

»Δίνουμε δωρεάν ένα ψηφιακό φροντιστήριο. Έμπειροι καθηγητές θα διδάσκουν τα μαθήματα[…] Και καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι μια τεράστια πρωτοβουλία, η οποία μειώνει τις ανισότητες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου σχολείου, μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες. Διότι υπάρχουν σήμερα συμπολίτες μας που δεν μπορούν να πληρώσουν φροντιστήρια[…] Και μεγάλες περιφερειακές ανισότητες.

»Εμείς πήγαμε στα Ριζώματα, τα Ριζώματα, για όσους δεν το γνωρίζουν, ένα πανέμορφο χωριό στην ορεινή Ημαθία, στα Πιέρια Όρη. Εκεί τα παιδιά για να πάνε φροντιστήριο πρέπει να πάνε στη Βέροια, 45 λεπτά, ένα λεωφορείο την ημέρα, κακές καιρικές συνθήκες. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι και για τα πιο απομονωμένα μέρη της πατρίδας μας, τα νησιά μας, τα μικρά νησιά, τα ορεινά χωριά, είναι ένα πολύ σημαντικό βοήθημα το οποίο παρέχεται δωρεάν στους μαθητές[…]».

Για τη σχολική βία

Για το θέμα της βίας στα σχολεία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

«Είναι βέβαια ότι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως και μετά την πανδημία έχουμε δει μία έξαρση παραβατικότητας, φαινομένων εκφοβισμού, αυτό που αποκαλούμε bullying και εντός και εκτός των σχολείων. Αλλιώς το αντιμετωπίζεις στην περίπτωση εντός σχολείου και αλλιώς εκτός σχολείου.

»Έχουμε κάνει μία ολόκληρη καμπάνια για το bullying, έχουμε μία τηλεφωνική γραμμή το 10201 όπως επίσης έχουμε και μία διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία έχει δεχτεί σημαντικό αριθμό καταγγελιών και μια διαδικασία για το πώς διαχειριζόμαστε με ευαισθησία και εχεμύθεια. Γιατί χρειάζεται μία διακριτικότητα σε αυτά τα περιστατικά εντός του σχολείου.

»Κατά συνέπεια δεν παρατηρούμε απλά το φαινόμενο. Έχουμε ήδη αντιδράσει και έχουμε ευαισθητοποιήσει και τη μαθητική και τη σχολική κοινότητα για το πώς αντιμετωπίζει κανείς τέτοια περιστατικά. Μία μεγάλη πτυχή αυτού του μπούλινγκ είναι και το διαδικτυακό.

»Αυτή η μεγάλη ευκολία με την οποία μπορεί να αναρτά κανείς περιεχόμενο το ποίο μπορεί να ασκεί πραγματική ψυχολογική πίεση σε ένα νέο παιδί και έχουμε δεχτεί συμβουλές από τους καλύτερους στην πατρίδα μας.

»‘Εχουμε συστήσει μία επιτροπή με ανθρώπους εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι μας συμβουλεύουν για το πως αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο αλλά φυσικά χρειάζεται ευαισθητοποίηση και της οικογένειας και του σχολείου, αλλά νομίζω ότι και τα ίδια τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να είναι σιωπηλοί παρατηρητές σε τέτοια φαινόμενα. Έχουμε και φαινόμενα εκτός σχολείου. Αυξήσαμε την αστυνόμευση και θα δημιουργήσουμε σύντομα ένα πανικ μπάτον για εφήβους με γεωεντοπισμό αν κάποιος αισθάνεται απειλή».

Οι γυναικοκτονίες

Για το θέμα των γυναικοκτονιών ο κύριος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Η περίπτωση της Κυριακής ήταν μία τραγωδία η οποία κατέδειξε πως ότι και να κάνουμε πρέπει πάντα να κάνουμε περισσότερα. Τίποτα δεν λειτούργησε σωστά όμως υπάρχουν χιλιάδες άλλες περιπτώσεις που τα πράγματα λειτουργούν σωστά. Αντιμετωπίζονται περιστατικά κακοποίησης άρα εμπιστεύονται το κράτος και την αστυνομία και πρέπει να είναι πιο άμεση η αντίδραση και από την αστυνομία και από τις δικαστικές αρχές οι οποίες και αυτές πρέπει να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο και να παρέχουν ένα πλέγμα προστασίας.

»Το panic button έχει σώσει εκατοντάδες ζωές γιατί έχει λειτουργήσει. Είναι μία κρυπτογραφημένη εφαρμογή που μπαίνει σε μία συσκευή τηλεφώνου αν τη δει κάποιος δεν θα ξέρει τι ακριβώς είναι αυτό ενεργοποιείται αν η γυναίκα αισθάνεται ότι εν δυνάμει μπορεί να απειληθεί και αμέσως έρχεται η αστυνομία στο σπίτι.

»Σχετικά με τις στέγες περίθαλψης κακοποιημένων γυναικών το πιο δύσκολο είναι να πάρει κάποιος την απόφαση όχι να καταγγείλει αλλά να φύγει από το σπίτι και το κακοποιητικό περιβάλλον και να αναζητήσει πραγματική προστασία και όσο δεν φεύγει από το σπίτι εν δυνάμει κίνδυνος μπορεί να ελλοχεύει, όσα μέτρα και να πάρουμε και εμείς και εκεί χρειάζεται ψυχολογική στήριξη. Ο αριθμός των καταγγελιών μου λέει δύο πράγματα: πρώτον ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν είχαμε στο παρελθόν τόσες καταγγελίες αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν αλλά ότι δεν τα γνωρίζαμε».

Οπαδική βία και εικόνα στα γήπεδα

Σχετικά με το φαινόμενο της οπαδικής βίας ο πρωθυπουργός τόνισε: «Μας ασκήθηκε κριτική από φιλάθλους γιατί κλείσαμε τα γήπεδα, μέχρι να μπει σε ισχύ το ψηφιακό εισιτήριο και να εγκατασταθούν οι κάμερες. Η εικόνα στα γήπεδα είναι τελείως διαφορετική,είναι εικόνα που μοιάζει περισσότερο με ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο οικογενειάρχης δεν φοβάται να πάει με το παιδί του στο γήπεδο.

Οι αυτοποιημένες ποινές έπαιξαν μεγάλο ρόλο. Πέφτει κροτίδα; Αυτόματη τιμωρία. Ξαναπέφτει; Διπλασιασμός της ποινής.

Ναι παρεμβαίνουμε στο ζήτημα αυτό επειδή αφορά θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Μετά την τραγική δολοφονία του Γ. Λυγγερίδη υπήρξε μια πάρα πολύ συστηματική δουλεία από την αστυνομία , για μια ουσιαστικά οργανωμένη συμμορία, η οποία ασκούσε συστηματικά βία και θα αποδοθούν ευθύνες και θα καταδικαστούν άνθρωποι, πιστεύω».

Για τον τελικό του κυπέλλου σχολίασε: «Δεν είχε καμία ανάμειξη η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό. Ήταν αποκλειστικά αρμοδιότητα της ΕΠΟ και των ομάδων. Εμείς θα διασφαλίζαμε την ασφαλή τέλεση του τελικού και με φιλάθλους, όπως το κάνουμε και για τον τελικό του Conference. Είναι μια επιχείρηση που έχει τις προκλήσεις της, αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην αστυνομία.

Κάτι που με ενόχλησε πολύ, θα το πω, για να δείτε και το επίπεδο του λαϊκισμού σε αυτή τη χώρα, μια ανάρτηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Γιατί ορίστηκε βάση του πρωτοκόλλου της UEFA, ένα νοσοκομείο, ο «Ευαγγελισμός», ως το νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση που οι επίσημοι, που θα έρθουν για τον αγώνα, χρειαστούν περίθαλψη και πάνω σε αυτό έσπευσαν κάποιοι να κάνουν κριτική, ότι δήθεν έχουμε νοσοκομεία δύο ταχυτήτων».

 Η κατάσταση στο ΕΣΥ

Αναφορικά με την κατάσταση του ΕΣΥ ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Το ΕΣΥ είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα, αλλά έχει και πολλά προβλήματα, τα οποία προέκυψαν από μια υπερδεκαετή υποχρηματοδότηση τα χρόνια της κρίσης και από το γεγονός ότι στην πανδημία, έμειναν πράγματα πίσω.

Έχουμε προτάξει την αναμόρφωση του ΕΣΥ σε όλα του τα επίπεδα, ως κεντρική προτεραιότητα τετραετίας. Αυτή την στιγμή γίνονται μια σειρά από παρεμβάσεις στα νοσοκομεία μας και στα κέντρα υγείας, που δεν έχουν φανεί ακόμα, γιατί τώρα ολοκληρώνονται, θα φανούν όμως σε 18-24 μήνες. Ξαναφτιάχνονται:

  • 156 κέντρα υγείας
  • τα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία

Στο «Αττικό» επισκέφτηκα το εργοτάξιο. Το τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Αττικού» θα γίνει το πιο σύγχρονο στη χώρα, για να μπορεί να υποδεχθεί και τα πιο βαριά περιστατικά τραύματος. Τώρα είναι ένα εργοτάξιο, αλλά σε 12 μήνες θα είναι έτοιμο.

Επειδή όλα αυτά είναι έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι πολίτες θα τα δουν σε 12-18 μήνες. Κάποια τα βλέπουν ήδη.

Γίνονται προσλήψεις αυτή τη στιγμή, στην Υγεία. Έχουμε θέματα προσέλκυσης γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες (αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, νησιά και απομακρυσμένες περιοχές). Κοιτάμε να δούμε τι πρόσθετα κίνητρα μπορούμε να δώσουμε στους γιατρούς για να πάνε σε αυτές τις θέσεις.

Όμως είναι λάθος, να αφορίζουμε γενικά το σύστημα υγείας. Για κάθε παράπονο που ακούω, για κάθε προβληματική εικόνα εφημερίας, υπάρχουν και οι εφημερίες εκείνες, που καταφέρνουν και ανταποκρίνονται.

Δεν το λέω για δικαιολογία, αλλά δεν υπάρχει νοσοκομείο, παντού στον κόσμο, που σε κρίση εφημερίας, να μην έχει αναμονές και δυσκολία διαχείρισης.

Η Υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση και στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στις προληπτικές εξετάσεις.

Από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», μέχρι στιγμής, έχουμε εντοπίσει 20.000 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού, τον οποίο δεν γνώριζαν, επειδή το κράτος τους έστειλε ένα μήνυμα για προληπτικές εξετάσεις.

Επεκτείνουμε τα όρια, πάμε τώρα στις γυναίκες 45-50 και 70-74 και κάνω έκκληση στις γυναίκες που μας ακούν, αν λάβετε αυτό το μήνυμα, μην το αγνοήσετε.

Επεκτείνουμε το πρόγραμμα και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αγόρια και κορίτσια πρέπει να κάνουν το εμβόλιο αυτό. Μπορούμε να εξαφανίσουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που οφείλεται στον ιό HPV, αν επιμείνουμε στη διαδικασία του εμβολιασμού.

Προχωράμε σε προληπτικές εξετάσεις στον καρκίνο του παχέος εντέρου και μετά θα πάμε στον καρκίνο του πνεύμονα και στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Θα κάνουμε επίσης μια μεγάλη ενημέρωση για τα βασικά της υγιεινής ζωής (την άθληση, τη διαχείριση του βάρους, την υγιεινή διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ)».

 

Για τις Ευρωεκλογές

Για τις επερχόμενες ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Εγώ δεν έχω ακούσει κουβέντα ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ για την την Ευρώπη. Ακούω μόνο να στείλετε μήνυμα στην κυβέρνηση για να είναι πιο αδύναμη την επόμενη μέρα. Κουβέντα δεν έχω ακούσει για την Ευρώπη, ενώ οι ευρωεκλογές αφορούν την Ευρώπη.

Πρωτίστως καλούμε τον κόσμο να ψηφίσει για να έχουμε μια ισχυρή φωνή στην Ευρώπη.

Θέλω να είμαι σαφής σε αυτό και αν παρακολουθήσετε τις ομιλίες μου τα τρία τέταρτα του χρόνου μου, επεξηγώντας τι πετύχαμε στην Ευρώπη αυτά τα πέντε χρόνια και τι θέλουμε να πετύχουμε τα επόμενα 5 και γιατί μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη μπορεί, τελικά, να ωφελήσει τους Έλληνες πολίτες.

Οι διαδραστικοί πίνακες που έχουν μπει ήδη στα σχολεία, 20.000 σχολεία τους είδα και στα Ριζώματα, 36.000 σχολεία μέχρι το τέλος του χρόνου είναι πόροι από το ταμείο ανάκαμψης. Τα σετ ρομποτικής που πάνε στα σχολεία είναι πόροι από το ταμείο ανάκαμψης.

Για να μην νομίζουμε ότι το ταμείο ανάκαμψης αφορά μόνο κάποιους λίγους, όπως ισχυρίζεται ψευδώς η αντιπολίτευση. Θα έχουμε λοιπόν επόμενο ταμείο ανάκαμψης; Κι αν ναι, ποιος θα το διαπραγματευτεί; Ποια ευρωομάδα;

Και ποια ισχυρή κυβέρνηση με ισχυρή νομιμοποίηση; Θα έχουμε ένα κοινό αμυντικό ταμείο όταν έχουμε μεγάλες προκλήσεις, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ζητήματα, απολύτως γεωπολιτικά κρίσιμα, για την Ευρώπη;

Εγώ έχω καταθέσει την πρόταση και θα την εξειδίκευσε κιόλας περισσότερο, ότι ένα κοινό αμυντικό ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έπρεπε να ξεκινήσει χρηματοδοτώντας μια κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα, το οποίο προφανώς και θα ωφελήσει πολύ την Ελλάδα.

Ποια θα είναι η πολιτική δύναμη που θα τα διαπραγματευτεί όλα αυτά έχοντας το κύρος και τις γνώσεις;

«Δεν βλέπω ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων στη χώρα μας»

Στο αν τον προβληματίζει το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει μια μεγάλη αύξηση των ποσοστών που παίρνουν τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός επισήμανε:

« Εγώ δεν το βλέπω σε σχέση τουλάχιστον με τις εθνικές εκλογές του 23. Είχαμε πολλά κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, τρία συγκεκριμένα τον αριθμό. Το ένα δεν υπάρχει πια ουσιαστικά. Το δεύτερο νομίζω, αναφέρομαι στη Νίκη, αποκαλύφθηκε αυτή η χυδαία εργαλειοποίηση της πίστης, την οποία έκανε. Για την Ελληνική Λύση δεν έχω να πω πολλά.

»Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η εργαλειοποίηση του πατριωτισμού και οι υψηλές κορώνες συγκρούονται με την σκληρή γεωπολιτική πραγματικότητα και με μια κυβέρνηση η οποία έχει υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να υπηρετήσει τον υπεύθυνο πατριωτισμό και όχι τον φτηνό λαϊκισμό» ενώ πρόσθεσε:

«Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε στις εκλογές του 2023 να κάνει μια μεγάλη σύνθεση και θα έλεγα να καλύψει παραδοσιακούς ψηφοφόρους και θα έλεγα ενδεχομένως και πιο πατριωτικές ευαισθησίες. Γιατί το έκανε αυτό; Ενίσχυσε τις ένοπλες Δυνάμεις, φύλαξε τα σύνορα, διαχειρίστηκε μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις με επάρκεια, ενίσχυσε το κύρος της χώρας στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα όμως υπηρέτησε και μια φιλελεύθερη οικονομικά πολιτική αλλά και φιλελεύθερη κοινωνικά πολιτική.

»Και δεν το κρύβουμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη η οποία θέλει να εκφράσει σήμερα τους ψηφοφόρους οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, αλλά αυτό δεν έρχεται κατ’ ανάγκη σε καμία σύγκρουση με παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι εξακολουθούν να μας στηρίζουν[…]».

Σε άλλο σημείο είπε: « Να σας μεταφέρω και την εμπειρία μου από τις περιοδείες που έκανα στο βορρά. Βρέθηκα στη Θράκη πριν από τέσσερις μέρες και χθες στην Ημαθία, στην Πιερία και στην Πέλλα. Τη Δευτέρα θα είμαι πάλι στη Θεσσαλονίκη και στη Δυτική Μακεδονία. Το κλίμα το οποίο εγώ εισπράττω είναι ένα πολύ καλό κλίμα, γιατί για τη Νέα Δημοκρατία βλέπω μια συσπείρωση των ψηφοφόρων μας καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές και είμαι αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα».

«Αύξηση των μισθών η απάντηση στην ακρίβεια»

Ερωτηθείς για την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

« Καταρχάς να πούμε ότι η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα. Είναι το πρώτο πράγμα το οποίο απασχολεί σήμερα τους Έλληνες πολίτες, ειδικά τα ασθενέστερα νοικοκυριά. Το ξέρουμε, το καταλαβαίνουμε, προσπαθούμε να το διαχειριστούμε. Μπορεί όχι πάντα να καλύπτουμε τις προσδοκίες των πολιτών
»Εκεί είναι όμως στραμμένη όλη μας η προσοχή. Δεν αναφέρομαι μόνο στους ελέγχους, τα πρόστιμα, στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, στο πώς θα απλοποιούμε τις τιμές στο σούπερ μάρκετ. Και αυτή είναι μια διαρκώς θα έλεγα προσαρμοζόμενη πολιτική. Να δώσω ένα παράδειγμα διότι δυστυχώς οι εταιρείες δεν συνεργάζονται πάντα[…]».

Νομίζω ότι σε ένα βαθμό αποδίδει (αυτή η πολιτική). Με ποια έννοια; Ότι έχουμε φρενάρει τις αυξήσεις και βλέπουμε κάποιες μειώσεις. Αλλά ακόμα, ειδικά στα τρόφιμα, μην κοροϊδευόμαστε η βάση των τιμών πια είναι πολύ υψηλότερη από ότι ήταν πριν από τρία χρόνια και οι μισθοί είναι υψηλότεροι όμως. Τι βλέπουμε, τι αρχίζουμε και βλέπουμε ότι κάνουνε πολλές εταιρείες; Αλλάζουν συσκευασίες το ίδιο προϊόν εκεί που ήταν 200 γραμμάρια, τώρα 180. Αυτό είναι καινούργια πρακτική σχετικά. Θα παρέμβουμε με ακόμα πιο έντονο τρόπο. Αλλάζει η συσκευασία, θα μου το λες με μεγάλη ένδειξη στο ράφι.

»Να ξέρει ο καταναλωτής ότι αυτό το οποίο φαίνεται ότι είναι το ίδιο με αυτό το οποίο αγόραζε, αγοράζει τελικά λιγότερο. Άρα η πραγματική τιμή μονάδας έχει αυξηθεί. Γι’ αυτό και λέω ότι είναι μια συνεχής μάχη αυτή διότι και η αγορά προσαρμόζεται στα μέτρα τα οποία εμείς λαμβάνουμε. Όμως η πραγματική απάντηση στην ακρίβεια δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση των μισθών. Έχουν αυξηθεί οι μισθοί στη χώρα και οι συντάξεις; αναντίρρητα έχουν αυξηθεί.
Αρκεί αυτό για να καλύψει τον πληθωρισμό; Όχι πλήρως, αλλά είναι σίγουρα ένα σημαντικό ανάχωμα».

«Το να τάζουμε χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν είναι ο ορισμός του λαϊκισμού»

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι φόροι έχουν μειωθεί και ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί. Και να πω και κάτι. Το σημαντικό είναι να αυξάνεται όχι μόνο κατώτατος μισθός, αλλά και ο μέσος μισθός. Και να μιλήσουμε και για κάτι για το οποίο δεν μιλάμε αρκετά συχνά και αυτό είναι η μείωση της ανεργίας.

»Ήταν η πρώτη ερώτηση που είχαμε θέσει το 2019. Η ανεργία από το 17% προσεγγίζει το 9%. Αυτό είναι τετρακόσιες και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν άνεργοι με επίδομα ανεργίας και τώρα έχουν ένα μισθό, καλό μισθό κατά κανόνα. Έχει βελτιωθεί πολύ η θέση τους σε σχέση με το πού βρισκόντουσαν. Και όσο μειώνεται η ανεργία τόσο αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων. Ακούω γκρίνια από πολλούς εργοδότες στον τουρισμό δεν βρίσκουμε εργαζόμενους. Ε, αυξήστε τους μισθούς και θα βρείτε. Υπάρχουν ουκ ολίγοι ξενοδόχοι που το έχουν κάνει και προσελκύουν τους καλύτερους εργαζόμενους.

»Έτσι δουλεύει και η αγορά εργασίας στα ζητήματα των μισθών. Άρα δεν λέω ότι οι αυξήσεις των μισθών καλύπτουν όλες τις αυξήσεις. Αλλά και για τις αυξήσεις να θυμηθούμε ότι τώρα βασικά μιλάμε για το σούπερ μάρκετ πρωτίστως και τα τρόφιμα. Δεν μιλάμε για την ηλεκτρική ενέργεια γιατί το λύσαμε το θέμα και οι λογαριασμοί της ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότεροι από ό, τι ήταν μερικές φορές και από τα προ κρίσης επίπεδα. Όμως το νοικοκυριό έχει δαπάνες σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Δεν είναι μόνο το σούπερ μάρκετ».

Σχετικά με το θέμα των φόρων απάντησε:

« Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια πρόταση για μειώσεις φόρων παντού. Επειδή κατέθεσε πρόταση νόμου αυτή η πρόταση θα πάει στο Γενικό Λογιστήριο και το Γενικό Λογιστήριο θα την κοστολογήσει. Για να δούμε λοιπόν πόσο στοιχίζουν όλα αυτά τα οποία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι θα το πω με πολύ απλά λόγια λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στη χώρα, δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε περιβάλλον δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με εμένα πρωθυπουργό.

»Το να τάζουμε χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν είναι ο ορισμός του λαϊκισμού που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία. Τώρα λοιπόν που κατέθεσαν την πρόταση δεν μπορούν να κρυφτούν».

«Να πει η αντιπολίτευση ποια επιδόματα θέλει να κόψουμε»

Για το αν πρέπει να κοπούν επιδόματα ο πρωθυπουργός εξήγησε αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι « Να έρθει να μας το πει η αντιπολίτευση αν θέλει να κόψουμε στοχευμένα επιδόματα τα οποία δίνουμε για να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, να έχει το θάρρος να το πει.

»Δε νοείται σήμερα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής αυστηρότητας από την Ευρώπη να συζητούμε για οποιαδήποτε περικοπή φόρων αν δεν μας πει η αντιπολίτευση ποιους άλλους φόρους θα αυξήσει ή ποιες δαπάνες θα περικόψει. Και τώρα μας έκαναν την χάρη θα έλεγα να καταθέσουν πρόταση νόμου.

»Τώρα αυτή η πρόταση νόμου θα πάει στο Γενικό Λογιστήριο, θα κοστολογηθεί για να δούμε όλοι το επίπεδο, το μέγεθος του λαϊκισμού, ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του, ο οποίος εμφανίζει τον εαυτό του ως δήθεν ειδικό στα θέματα της οικονομίας, αλλά στα θέματα των δημόσιων οικονομικών προφανώς φαίνεται να μην έχει ιδέα του τι προτείνει ή αν έχει ιδέα, τότε είναι παντελώς ανεύθυνος».

«Η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι μια τετραετία μεγάλων αλμάτων»

Στο αν σκέφτεται ότι πρέπει να αλλάξουν ορισμένα πράγματα στην κυβέρνηση τόνισε:

« Πάντα θέλω να γινόμαστε καλύτεροι. Μπορούμε καλύτερα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά αυτή ήταν η αρχή μου πάντα δεν συμβιβάζομαι με το καλό, θέλω το καλύτερο. Αναμετριέμαι κάθε μέρα με αυτό που έχω κάνει, με τα λάθη μου και σκέφτομαι τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε για να γίνουμε καλύτεροι. Γιατί το λέω αυτό; Η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι μια τετραετία μεγάλων αλμάτων. Δεν συμβιβάζομαι με την εκλογική νίκη.

»Δεν κάθομαι πίσω θα έλεγα να απολαύσω τα καλά της εξουσίας. Είναι εντολή ευθύνης για εμένα αυτό το 41% το οποίο πήραμε. Και βεβαίως πιέζω κι εγώ τους υπουργούς και όλη την κυβερνητική μηχανή μονίμως να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα. Αλλά θέλω να βάλω όμως και ένα πλαίσιο ως προς την υλοποίηση αποφάσεων. Δεν πατάμε ένα κουμπί και αλλάζει η Ελλάδα. Είδατε οι παρεμβάσεις στην Υγεία για τις οποίες σας μίλησα, αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών σε ένα νοσοκομείο, θέλουμε 18 μήνες. Δεν μπορεί να πατήσουμε ένα κουμπί και να γίνει αύριο. Γι’ αυτό και μιλάω πάντα για ορίζοντα τετραετίας.

»Τρέχουν πολλά πράγματα και η κυβέρνηση είναι συντονισμένη σε μια μεταρρυθμιστική λογική μεγάλων αλλαγών, χωρίς να λογαριάζουμε το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος».

Στην ερώτηση του Δημήτρη Κοτταρίδη αν ξεκινούσε από την αρχή έχοντας την εμπειρία κι έχοντας βιώσει αυτά που έχει βιώσει ως πρωθυπουργός, τι θα έκανε διαφορετικό ανέφερε:

«Είναι δύσκολο να σας το πω γιατί κανείς δεν εισέρχεται στο πρωθυπουργικό γραφείο γνωρίζοντας κατ’ ανάγκη αυτό που μπορεί να γνωρίζω σήμερα. Όμως η εμπειρία έχει μια αξία.

»Γι’ αυτό και θεωρώ ότι και σήμερα είμαι σίγουρα πιο αποτελεσματικός από ό,τι ήμουν πριν από πριν από πέντε χρόνια.
Θα έλεγα ακόμα καλύτερη προτεραιοποίηση στόχων, μεγαλύτερη επιμονή στην παρακολούθηση των πολιτικών.
Δεν αρκεί μερικές φορές να ψηφίζεται κάτι πρέπει να είναι κανείς από πάνω για να είναι σίγουρος ότι αυτή η πολιτική τελικά θα υλοποιηθεί μεγαλύτερη λογοδοσία των θα έλεγα των υπουργών, αλλά και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους υπουργούς, άπαξ και δίνεται μια κατεύθυνση να μπορούν να υλοποιούν την πολιτική και στη συνέχεια το κυβερνητικό επιτελείο να παρακολουθεί το αποτέλεσμα[…]».

«Προσπαθώ πάντα να μαθαίνω από τα λάθη μου»

Για το αν έκανε λάθη αυτά τα πέντε χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

« Προφανώς. Δεν το έχω κρύψει και μερικές φορές κατηγορήθηκα γιατί ζήτησα συγγνώμη για λάθη ζήτησα συγγνώμη, δεν ζήτησα συγγνώμη για κάτι το οποίο κάναμε καλά. Αλάνθαστος είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα, αλλά θα έλεγα πρόχειρος είναι αυτός που δεν μαθαίνει από τα λάθη του. Προσπαθώ πάντα να μαθαίνω από τα λάθη μου και να μην τα επαναλαμβάνω».

Σε άλλο σημείο ερωτηθείς για το αν θα εξαντλήσει τη δεύτερη θητεία κι αν θα επιδιώξει και τρίτη τόνισε:

«Θα εξαντλήσω τη δεύτερη θητεία και ως ΝΔ θα επιδιώξουμε και τρίτη θητεία και στον βαθμό που είμαι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και εν ενεργεία πρωθυπουργός, η απάντηση είναι γιατί όχι; αλλά γιατί να μας απασχολεί το ζήτημα αυτό τώρα; γιατί με βλέπετε διστακτικό να μιλήσω για κάτι το οποίο μπορεί στην πορεία να είναι απολύτως προφανές, γιατί το βρίσκω και λίγο αλαζονικό δέκα μήνες μετά τις εκλογές να συζητούμε για το τι θα κάνει Μητσοτάκη του 2027[…]».

Σε συμπληρωματική ερώτηση για το αν έχει να κάνει με το αν έχει θέσει κάποιους στόχους και σε προσωπικό επίπεδο και σε πολιτικό και αν θεωρεί πως θα κλείσει έναν κύκλο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Έχει να κάνει με το πόσο χρήσιμος και δημιουργικός αισθάνομαι. Είναι μια κουραστική δουλειά και δύσκολη δουλειά. Δεν παραπονιέμαι γι’ αυτό. Είναι για μένα η πιο τιμητική θέση που μπορούσα ποτέ να φανταστώ και γι’ αυτό και απέκρουσα από την πρώτη στιγμή οποιοδήποτε σενάριο με ήθελε να μετακινούμαι στην Ευρώπη.

»Δεν πρόκειται να γίνει αυτό, διότι τιμώ την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν οι Έλληνες πολίτες. Τιμητικό είναι να ακούγεται το όνομα ενός Έλληνα πρωθυπουργού για μια μεγάλη ευρωπαϊκή θέση, αλλά δεν με αφορά το θέμα αυτό. Θα παραμείνω εκεί που με έταξαν οι Έλληνες πολίτες, αλλά το 2027 είναι ακόμη μακριά. Και αυτή τη στιγμή η προσοχή μου είναι εστιασμένη στο πως θα υλοποιήσουμε το έργο για το οποίο μας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες».

Πηγή: ertnews

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X