Επιλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, θα καταθέσει σύντομα η αξιωματική αντιπολίτευση, επιχειρώντας να πάρει θέση στη σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει με αφορμή και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σε Συνέντευξη Τύπου του πρώην υπουργού και Συνταγματολόγου, Γιώργου Κατρούγκαλου, στη Βουλή, παρουσιάστηκαν οι βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση που είναι ουσιωδώς διαφοροποιημένη από εκείνη που είχε αρχικά καταρτιστεί προβλέπει δυνατότητα εκλογής 12 συνολικά βουλευτών από περιφέρειες του Εξωτερικού οι οποίοι όμως θα έχουν κομματική ταυτότητα, θα εκλέγονται δηλαδή υπό τη σκέπη των κομμάτων. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία θα πρέπει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους (ακόμα και αν είναι ήδη εγγεγραμμένοι) καθώς και να ανανεώνουν την εγγραφή τους σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Η ουσιώδης διαφορά πάντως με την πρόταση της ΝΔ, έγκειται στο γεγονός πως ο αριθμός αυτών που θα μπουν στη διαδικασία να ψηφίσουν από το εξωτερικό θα επηρεάζει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα μόνο ως προς τους 12 συνολικά βουλευτές. Σύμφωνα με την πρόταση αν ο αριθμός των κατοίκων του εξωτερικού που θα ψηφίσει στις εκλογές δεν ξεπεράσει τις 180.000 τότε οι βουλευτές που θα εκλεγούν θα περιοριστούν σε 3. Από κει και πέρα ο αριθμός τους θα αυξάνεται κατά 1 ανά 60.000 νέων εκλογέων. Με λίγα λόγια, για το αποτέλεσμα αυτό καθ’ αυτό είτε ψηφίσουν 5 εκατ. κάτοικοι εξωτερικού, είτε ψηφίσουν 720.000, η επίδραση στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι η ίδια.

Οι βουλευτές θα εκλέγονται με κομματική ταυτότητα και θα θεωρούνται μέλη της ΚΟ με την οποία εξελέγησαν. Στο σημείο αυτό υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά με την πρώτη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βάσει της οποίας οι βουλευτές θα επέλεγαν την κοινοβουλευτική τους ομάδα μετά την συγκρότηση της Βουλής σε Σώμα.

«Πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού αλλά σταθμισμένα γιατί μπορεί να μην βρίσκονται σε επαφή με τα πολιτικά πράγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος κάλεσε τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να δηλώσουν ανοιχτά ποια πρόταση θα υποστηρίξουν (ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ).

Αξίζει να σημειωθεί πως οποιαδήποτε τροποποίηση του καθεστώτος που ορίζει τον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουν οι Έλληνες του Εξωτερικού απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών (άρθρο51 του Συντάγματος). Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξουν ευρύτατες συναινέσεις και σχεδόν μοιραία τη συμφωνία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X