Επιλογές

Υγεία: Αλλαγές σε φάρμακα και προσλήψεις

Υγεία: Αλλαγές σε φάρμακα και προσλήψεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Υγεία: Αλλαγές στον τρόπο συντονισµού των νοσοκοµείων, στη διαχείριση των άδειων κλινών, στις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, στα φάρµακα και στην εφαρµογή του αντικαπνιστικού νόµου φέρνει το νοµοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που αναµένεται να ψηφιστεί εντός των επόµενων ηµερών.

Το πρώτο νοµοσχέδιο διά χειρός Βασίλη Κικίλια περιλαµβάνει κυρίως ρυθµίσεις-εξπρές, αφού άλλωστε επρόκειτο να προωθηθούν ως τροπολογίες σε νοµοσχέδιο άλλου υπουργείου (Ανάπτυξης). ∆ίνουν ωστόσο το στίγµα που επιχειρεί να ακολουθήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου στον πολύπαθο τοµέα της Υγείας.

Το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ

Οι αλλαγές ξεκινούν µε τον φορέα που αντικατέστησε το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον Εθνικό Οργανισµό ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ). Ο φορέας µετατρέπεται από Νοµικό Πρόσωπο ∆ηµοσίου ∆ικαίου (ΝΠ∆∆) σε Νοµικό Πρόσωπο Ιδιωτικού ∆ικαίου (ΝΠΙ∆), κυρίως για να διευκολυνθούν οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δηµόσια νοσοκοµεία, αλλά και στις δοµές στήριξης προσφύγων και µεταναστών.

Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η διαδικασία για τις προσλήψεις-εξπρές ειδικά των γιατρών θα ξεκινήσει αµέσως µόλις ψηφιστεί το νοµοσχέδιο. Το ιατρικό προσωπικό που θα προσλαµβάνεται θα κατευθύνεται κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ώστε να ανοίξουν κρεβάτια που παραµένουν κλειστά.

Σήµερα ο διορισµός των γιατρών γίνεται µέσα από χρονοβόρες διαδικασίες και από τα συµβούλια κρίσεων των νοσοκοµείων, ενώ ο αριθµός τους καθορίζεται ανάλογα µε τις ανάγκες που έχει το κάθε νοσηλευτικό ίδρυµα. Σε ό,τι αφορά το µη ιατρικό προσωπικό, θα προσληφθεί µε συµβάσεις στα δηµόσια νοσοκοµεία µέσω του ΕΟ∆Υ και µέχρι να τεθεί σε εφαρµογή η ηλεκτρονική πλατφόρµα που ετοιµάζει το υπουργείο Υγείας µαζί µε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Με βάση τις επιδιώξεις του Βασίλη Κικίλια, όταν θα είναι έτοιµη η πλατφόρµα, οι προσλήψεις θα γίνονται εντός πέντε µηνών. Να σηµειωθεί ότι και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν Νοµικό Πρόσωπο Ιδιωτικού ∆ικαίου, έκανε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκοµεία µε συµβάσεις ορισµένου χρόνου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X