Eretiki Κριτική

Ίριδα Visions: Έφτασε νικηφόρα στο Θέρος!

Ίριδα Visions: Έφτασε νικηφόρα στο Θέρος!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Από τον Eretiko κριτικό Γιάννη Κρουσίνσκυ

Η διαδραστική παρουσία αυτού του τόσο αναγκαίου, παθιασμένου Φεστιβάλ, ξεπέρασε κάθε καλλιτεχνική προσδοκία! Δίνοντας ζωή στο κέντρο της πόλης & εκπληρώνοντας μια ανέλπιστη υπόσχεση.

Το Ίριδα Visions, μέσα σε έναν δικό του εποχιακό κύκλο αναζωογονητικών διοργανώσεων, ένωσε Τέχνες, Ηλικίες & Αξίες. Από το Νοέμβριο αισίως στον Ιούνιο.

Την Πέμπτη 15/6/2023 θα διεξαχθούν λοιπόν διάφορες υπαίθριες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους τομείς του Πολιτιστικού Ομίλου.

Οι Εκδηλώσεις

Το Φεστιβάλ “Ίριδα Visions – Μέρες Πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α.” αυτή τη φορά πραγματοποιεί μια τριπλή δράση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Στα Προπύλαια την Πέμπτη θα διεξαχθούν από τους αντίστοιχους Τομείς του Π.Ο.Φ.Π.Α., χορευτική παράσταση, κινηματογραφική προβολή και έκθεση φωτογραφίας.

Χορευτική Παράσταση

Αρχικώς, στις 20:30 ο Χορευτικός Τομέας παρουσιάζει τη σύντομη παράσταση “Ένας άλλος Κλήδονας.” Ίσως να έχει ενδιαφέρον, το αν θα αλλάξουν ή όχι τους ρόλους του μυσταγωγικού καλέσματος στο έθιμο. Και πώς θα διατηρηθεί η μαντική ατμόσφαιρα. Ακόμη, αν θα γίνει απαγγελία από προσομοιάζουσα ριζικάρισσα, ως είθισται στο “Κλειδώνουμε τον Κλήδονα…”, όπου εδώ εκτάκτως για την χορευτική εκδήλωση η παραδοσιακή φράση μεταμορφώνεται πλέον σε “Ανοίγουμε τον Κλήδονα…”

Κινηματογραφική Προβολή

Έπειτα στις 21:15 θα πραγματοποιηθεί από τον Κινηματογραφικό Τομέα υπαίθρια προβολή της ταινίας “Ας Περιμένουν οι Γυναίκες” (1998) του σκηνοθέτη Σταύρου Τσιώλη. Αξίζει να παρακολουθήσετε τη συγκεκριμένη ταινία για το απότομο, μα ωστόσο μεθοδικό χιούμορ της. Με στοιχεία σάτιρας από την πολιτική μέχρι και τα ανεμπόδιστα μπερδέματα, που προκύπτουν από το μυστηριώδες, αλλά σαγηνευτικό πλάσμα, Γυναίκα. Η σκηνοθεσία διαπερνά με το ύφος της τις κοινωνικές τάξεις, φλερτάροντας παροδικώς και με χρήση δραματικής προσέγγισης. Οι στρατηγικά τοποθετημένοι διάλογοι φέρνουν την κωμική εκρηκτικότητα, σε συνέργεια με τις οπτικές εξελίξεις ανάμεσα σε μοντάζ και σκηνοθεσία. Από την επιβλητική, ωμή λαϊκότητα των τραγουδιών η ταινία περνά σε αλλιώτικα στάδια, εμφανίζοντας μικρές δόσεις απρόβλεπτου ρομαντισμού και φιλοσοφίας.

Αυτό αποδεικνύεται επίσης από τα αντιφατικά παιχνίδια μουσικής/εικόνας. Φερειπείν, όταν χορεύουν σε στυλ μπλουζ οι σεναριακοί χαρακτήρες Αντώνης και Κλυταιμνήστρα (ακόμη και μέσα σε λαϊκά άσματα). Επιπλέον, τα σπάνια πλήκτρα μεταδίδουν σκοτεινή μουσική ατμόσφαιρα, ενώ το μοναχικό τσέλο γοητευτική μελαγχολία. Οι ερμηνείες παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην κωμικότητα! Η παρουσία του Αργύρη Μπακιρτζή, στο ρόλο του μπατζανάκη Μιχάλη, ενισχύει την απαραίτητη εκφραστικότητα του ειδικού κωμικού/δραματικού σύμπαντος. Ειδικά στο κομμάτι της “μαντικής υπερβολής” για τη μελλοντική δυστοπική κατάληξη του μπατζανάκη Πάνου, λόγω μιας εντελώς υποθετικής γνωριμίας με μοιραία ερωμένη…

Μα σίγουρα, το απολαυστικό ερμηνευτικό ντουέτο έντονων διαφωνιών των Γιάννη Ζουγανέλη (Πάνος) και Σάκη Μπουλά (Αντώνης) προσφέρει το κάτι παραπάνω. Αυτές οι ερμηνείες επιβεβαιώνουν ένα ενδιαφέρον χτίσιμο στις περσόνες από τους ταλαντούχους εν λόγω καλλιτέχνες, όπου κανονικά όφειλε να τους έχει δοθεί από κοινό και κριτικούς περισσότερη σημασία στην υπαρκτή, εύστοχα κοντρολαρισμένη κωμικότητά τους. Θυμηθείτε, μεταξύ άλλων στιγμιοτύπων, το τελικό ξέσπασμα μέσα στην ανεπανάληπτη λογομαχία: “Τι γράφει το διαβατήριό σου, κύριε;…Δεν μπαίνεις! Δεν μπαίνεις!” Φεύγει από το πλάνο ο Γιάννης Ζουγανέλης και ακούγεται πάλι η φωνή του, επιμένοντας με παρόμοια αγανάκτηση: “Δεν μπαίνεις!”

Έκθεση Φωτογραφίας

Στο χώρο, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνολικής εκδήλωσης, θα υπάρχει απόσπασμα της ετήσιας έκθεσης των μαθητών του Φωτογραφικού Τομέα.

Extra Εκδήλωση

Την Παρασκευή 16/6/2023 στις 20:30 θα πραγματοποιηθούν στην Ίριδα (Ακαδημίας 55) τα εγκαίνια για την ετήσια τελική έκθεση φωτογραφίας. Το θέμα, το ύφος, η φόρμα και το χρώμα δίνουν ένα πλούσιο αποτέλεσμα, που συνιστά τον καρπό των μελών του Φωτογραφικού Τομέα. Με την προσωπική ματιά του καθενός, αξιοποιώντας τις γνώσεις από τα ωφέλιμα σεμινάρια επάνω στο αντικείμενο της Φωτογραφίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X