Πολιτισμός

Γλυπτά Παρθενώνα: Εκτός εθνικής γραμμής οι προτάσεις των Βρετανών

Γλυπτά Παρθενώνα: Εκτός εθνικής γραμμής οι προτάσεις των Βρετανών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

H Βρετανία βρίσκεται σε συζητήσεις για μία νέα συμφωνία με την Ελλάδα, στην οποία τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να εκτίθενται ταυτόχρονα στο Λονδίνο και στην Αθήνα, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Ο Τζόρτζ Όσμπορν, μιλώντας στο BBC, χαρακτήρισε αυτή την περίπτωση ως «win-win» κατάσταση.

Ωστόσο, μία τέτοια συμφωνία συμφέρει τη Βρετανία, αλλά είναι εκτός εθνικής θέσης της Ελλάδας για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας. Αποκαλύπτει επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπραγματευόταν εν κρυπτώ μία συμφωνία η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αφού θα παραβίαζε την εθνική θέση που είχε διαμορφωθεί από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη.

Ο Τζορτζ Οσμπορν επανέλαβε πως το Μουσείο έχει εποικοδομητικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των δύο χωρών για αιώνες.

«Είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα», ανέφερε ο Όσμπορν στο BBC. «Αλλά πιστεύω πως υπάρχει ένας δρόμος μπροστά για να μπορέσουμε να δούμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Και αυτό θα ήταν κάτι θετικό και για την Ελλάδα, αλλά και για εμάς».

Σε ερώτηση για το εάν αυτό σημαίνει «δάνειο», ο ίδιος απάντησε πως «συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση για αυτό, για μία νέα συμφωνία και αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να πιέσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θα θεωρούσαν αδύνατα και αντίστοιχα, από ελληνικής πλευράς να μην μας πιέσουν για πράγματα που εμείς θεωρούμε αδύνατα».

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Όσμπορν έχει αποκλείσει το σενάριο να δοθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα μόνιμα στην Ελλάδα, διότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε αλλαγή του νομικού πλαισίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εάν θέλαμε να επιστρέψουμε όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αυτό θα απαιτούσε κοινοβουλευτική πράξη, και αυτό είναι εκτός της δικαιοδοσίας μου», τόνισε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου. Η φράση αυτή προκαλεί ερωτηματικά για το περιεχόμενο της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιώργου Γεραπετρίτη.

«Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το Μουσείο είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μία νέα σχέση με την Ελλάδα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X