Πολιτική

Προυπολογισμός 2021 – Τσίπρας για Μητσοτάκη: Κυβερνάει την Ελλάδα ή το Λουξεμβούργο;

Προυπολογισμός 2021 – Τσίπρας για Μητσοτάκη: Κυβερνάει την Ελλάδα ή το Λουξεμβούργο;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2021 στη Βουλή.

«Είναι σοκαριστικό το πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκεστε εσείς, οι Υπουργοί σας και όσοι βουλευτές της συμπολίτευσης μίλησαν από βήματος.

Συμπεριφέρεστε σα να μη ζείτε σε αυτή τη χώρα, σα να κυβερνάτε άλλη χώρα.

Μιλάτε λες και συζητάμε τον προϋπολογισμό μιας άλλης χώρας. Ή τον προϋπολογισμό του 2001 κι όχι του 2021» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η χώρα μας έχει γίνει πλέον «παράδειγμα προς αποφυγή», ενώ ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

«Πήρατε όλα τα μέτρα, όταν έπρεπε και είχατε την ευκαιρία;

Τα κάνατε όλα τόσο καλά, ώστε να δικαιολογείται ο ενθουσιασμός των υπουργών σας για τον αριθμό των νεκρών μας;

Δεν είναι αλήθεια ότι επί έξι μήνες θαυμάζατε τον εαυτό σας για την πρώτη φάση, αντί να θωρακίσετε το ΕΣΥ, αντί να δώσετε δυνατότητα για μαζικά δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό, αντί να πολλαπλασιάστε τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Δεν είναι αλήθεια ότι ανοίξατε το τουρισμό επιπόλαια δίχως σχέδιο;

Δεν είναι αλήθεια ότι αγνοήσατε ακόμα και προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας, ακόμη και την επιστολή εννέα κορυφαίων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και του κου Δερμιτζάκη που παραιτήθηκε από τη Προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, που εσείς τον τοποθετούσατε;

Από τον Μάρτιο σας προειδοποιούσαν ότι θα έρθει και δεύτερο λοκνταουν και σας ζητούσαν να εκπονήσετε σχέδιο για εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο, σχέδιο για μαζικά τεστ και σκανάρισμα του πληθυσμού» τόνισε προσθέτοντας πως δεν υπήρξε ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Ακόμη κι όταν εσείς σε μια στιγμή ανεμελιάς ο ίδιος σπάσατε το lockdown, ακόμα και τότε δε σκεφτήκατε να ζητήσετε ούτε μια συγνώμη. Γι’ αυτό το μικρό, να πείτε μια φορά αναλαμβάνω κι εγώ την ευθύνη.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι κάνατε λάθος, αλλά πως τρέχατε να τηλεφωνείτε στα κανάλια για να κρύψουν το θέμα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε ποια χώρα βρίσκεστε;

«Κατηγορώ τον κ. Μητσοτάκη και για έλλειψη κατανόησης» είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως τον άκουσε σε διάγγελμά του να λέει «ότι κατανοεί πως υπάρχουν και ορισμένοι Έλληνες που είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους.

Και την άλλη τον άκουσα σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, να λέει πως είναι αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, ότι με τη πανδημία οι Έλληνες αποταμιεύουν.

Και αναρωτιέμαι:

Ποια χώρα κυβερνάει ο κ. Μητσοτάκης την Ελλάδα ή το Λουξεμβούργο;» είπε.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε στη συνέχεια για την προβλεπόμενη ύφεση της χώρας σημειώνοντας πως με την πρόβλεψη για ύφεση 10,5% το 2020 η χώρα μας θα βρίσκεται στις τελευταίες τάξεις της Ευρώπης, λέγοντας «όταν οι αριθμοί διαψεύδουν τις προβλέψεις σας, εσείς διαψεύδετε τους αριθμούς».

«Εγώ δε θα σας έλεγα κουβέντα αν πέφτατε έξω 1,2 μονάδες την ύφεση γιατί αυτό θα σήμαινε ότι μιλάμε στην ίδια τάξη μεγέθους και έχετε επίγνωση της κατάστασης.

Αλλά προσέξτε: Προβλέπατε ότι η Ελλάδα θα έχει ύφεση 4%.

Ξέρετε τι σήμαινε αυτό;

Μακράν τη μικρότερη ύφεση στην ΕΕ.

Γιατί το Μάϊο – πριν τις αναθεωρήσεις επί τα χείρω – η Κομισιόν εκτιμούσε ότι τη μικρότερη ύφεση θα την έχει το Λουξεμβούργο με 5,4.

Και εμάς μας υπολόγιζε στο -9,7%. Και θα κλείσουμε τελικά με ύφεση -10,5.

Δε γίνεται λοιπόν η Κομισιόν το Μάη να προβλέπει λογικά κι εσείς να είστε εκτός τόπου και χρόνου.

Να έχετε απόλυτη άγνοια του κινδύνου.

Γιατί το -10,5 δεν είναι απλά ύφεση, είναι καταστροφή. Δεν είναι ένα νούμερο» τόνισε.

«Το μόνιμο επιχείρημα σας είναι ότι κάνετε ό,τι κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αναφορικά με τα μέτρα στήριξης. Ψέμα και αυτό» σημείωσε ενώ παρουσίασε στοιχεία συγκρίσεων της χώρας μας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε διάφορους τομείς όπως τις δαπάνες για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και του συστήματος υγείας, τις δαπάνες για την υγεία μέσα στην πανδημία, την εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών, την επιστρεπτέα ενίσχυση, την επιδότηση της ανεργίας.

«Η Ευρώπη κατάλαβε έγκαιρα τι συμβαίνει, σε αντίθεση με την οικονομική κρίση του 2009 και δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα, να δαπανήσουν χωρίς περιορισμούς, χωρίς σύμφωνο σταθερότητας, με πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης.

Και εσείς το αρνείστε.

Και γι’ αυτό φέρνετε διψήφια ύφεση.

Για αυτό σας λέμε ότι αποτύχατε δομικά» τόνισε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας πως πρόκειται για «ωρολογιακή βόμβα για το αύριο της οικονομίας και του τόπου. Γιατί όταν τελειώσει η πανδημία το χρέος φέτος θα αγγίξει το 210% του ΑΕΠ».

Χαρακτήρισε «ανοησία» ότι «ο κίνδυνος της χρεοκοπίας θα έρθει αν δαπανήσουμε».

«Γιατί ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα έρθει ξανά, αν κάποια στιγμή η ΕΚΤ σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα και αρχίσει και πάλι να ακριβαίνει ο δανεισμός.

Και τότε οι αγορές, όσο και να τις καλοπιάνετε με υποσχέσεις ή και με ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα, θα αρχίσουν πάλι να κοιτάνε τον λόγο χρέος προς ΑΕΠ.

Και ο παρονομαστής ξέρετε, το ΑΕΠ, είναι εξαιρετικά κρίσιμο μέγεθος» υποστήριξε, ενώ τόνισε πως τα 24 δις που υποστηρίζει η κυβέρνηση πως έχουν «πέσει στην αγορά», δεν «τα έχει δει κανείς».

Προδώσατε την μεσαία τάξη

Αναφερόμενος στους εμπόρους μίλησε για «νέα καταστροφή» τονίζοντας:

«Ο κόσμος της αγοράς υπολογίζει ότι κάθε χρόνο το 30% του τζίρου τους έρχεται τις μέρες των Χριστουγέννων.

Κι αυτό φέτος δε θα έρθει.

Ήταν η τελευταία τους ελπίδα να σώσουν κάπως την κατάσταση.

Εκτός αν θεωρείτε ότι η φοβερή πατέντα του click away μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

«Παρά το γεγονός ότι εκλεγήκατε στο όνομα της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, εσείς κυβερνάτε στο όνομα των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών» τόνισε.

«Που έχουνε φέτος δυνατότητα για πολύ μεγάλη ρευστότητα για δάνεια, αλλά οι επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη δανεισμού, δεν μπορούν να περάσουν ούτε απ’ εξω από τις τράπεζες» είπε προαναγγέλλοντας προτάσεις για το θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Φέρνετε έναν προϋπολογισμό που το 2021 προβλέπει 572 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τη Δημόσια Υγεία.

Εμείς σε περίοδο δημοσιονομικής στενότητας και χωρίς να έχουμε πανδημία, αυξήσαμε τις δαπάνες για την υγεία κατά ένα δις. Κάθε χρόνο.

Εσείς τώρα τις μειώνετε.

Αν αυτό δεν είναι ιδεολογική εμμονή, τι μπορεί να είναι;» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Φέρνετε ένα προϋπολογισμό που δεν απαντά στις αγωνίες μιας μεγάλης πλειοψηφίας που σήμερα είναι σιωπηρή.

Μιας κοινωνικής πλειοψηφίας που προσπαθεί μόνη της να τα βγάλει πέρα απέναντι στην πανδημία, στις υποχρεώσεις που τρέχουν, στη δουλειά, στο μαγαζί.

Αυτή είναι η μεσαία τάξη.

Που τάχα τόσο σας ενδιέφερε προεκλογικά είναι αυτοί που ζουν από το μισθό τους.

Αυτοί που ξυπνούν κάθε πρωί και δουλεύουν από το σπίτι, έχοντας στο νου τους και αν τα παιδιά τα βγάζουν πέρα με την τηλεκπαίδευση.

Αυτοί που έχουν βάλει λουκέτο στα μαγαζιά και το τηλέφωνο τους χτυπάει κάθε μέρα από προμηθευτές και τράπεζες.

Αυτοί που βγήκαν σε αναστολή και γκουγκλάρουν όλη μέρα μήπως βρουν καμιά δουλειά της προκοπής από Γενάρη.

Αυτοί που μάζεψαν οικονομίες μιας ζωής για να τα αφήσουν στα εγγόνια τους και τώρα πληρώνουν τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις των παιδιών τους.

Αυτοί είναι η μεσαία τάξη. Αυτούς προδώσατε κύριε Μητσοτάκη.

¨Αυτό που τους διακρίνει είναι οι ανάγκες τους.

Όχι αν φοράνε ή όχι γραβάτα στις γιορτές.

Κι όλοι αυτοί τώρα είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Και από ότι φαίνεται κανένα χορτασμένο από κρατικό χρήμα ΜΜΕ δεν έχει χρόνο στα δελτία ειδήσεων για τη φωνή τους».

Η «ατυχής» ατάκα του Μητσοτάκη στον Φίλη – Τον κάλεσε στο γραφείο του και ζήτησε «συγγνώμη»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X