Ελλάδα

«Σφαλιάρα» από Βερολίνο: Η Ελλάδα απούσα από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη -Διπλωματικός «πυρετός» υπέρ της Τουρκίας

«Σφαλιάρα» από Βερολίνο: Η Ελλάδα απούσα από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη -Διπλωματικός «πυρετός» υπέρ της Τουρκίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Διπλωματικός «πυρετός» υπέρ της Τουρκίας- Και ο Τζουζέπε Κόντε στο πλευρό του Ερντογάν -«Παράθυρο ευκαιρίας η εκεχειρία στη Λιβύη» δήλωσε από την Τουρκία- Η Ιταλία, «εταίρος» της χώρας μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μετέχει στη Διάσκεψη -Η Ελλάδα απούσα!

Η Ελλάδα, μένει εκτός της διαδικασίας του Βερολίνου που στόχο έχει να προωθήσει την ειρηνική διευθέτηση της λιβυκής, εμφύλιας αντιπαράθεσης. Παρότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε παλαιότερα στο «Βήμα» ότι:

«Θέλουμε να έχουμε λόγο στις εξελίξεις στη Λιβύη. Ζήτησα, και θα το ζητήσω ακόμη πιο επιτακτικά, να συμμετάσχουμε και εμείς στη διαδικασία του Βερολίνου. Γιατί συμμετέχει η Τουρκία και όχι η Ελλάδα;».

Δεν τα κατάφερε όμως να είναι στο διεθνές αλισβερίσι –για μας χωρίς εμάς-, που επηρεάζει άρδην το σκηνικό γύρο από την χώρα μας,καθώς και αυτήν.

Η Μέρκελ, παρά τις κρούσεις του Έλληνα -φίλου της– Πρωθυπουργού, ήταν αρνητική και απαράδεκτη για τη συμμετοχή της Ελλάδας. Τα ίδια έπραττε και για τα Σκόπια, όπου, επίσης είχε αποκλείσει την Ελλάδα…

Αντίθετα όμως, επιβλήθηκε η παρουσία της Τουρκίας στη Διάσκεψη, η οποία σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Γερμανίδας καγκελαρίου, θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου.

Ενδιαφέρων έχει όμως ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ, αμέσως μετά την συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, στην Τουρκία, βάζοντας ανοικτά πλάτη στην πρωτοβουλία της Μέρκελ. Ανέφερε ότι η Μόσχα στηρίζει αναφανδόν τη διαδικασία του Βερολίνου, με την προϋπόθεση ότι σε αυτή θα μετάσχουν οι χώρες – γείτονες της Λιβύης.

Προφανές είναι ότι προέβη στη δήλωση, προκειμένου,να μπει η «πρωτοβουλία του Βερολίνου» ως «σφήνα» στις ΗΠΑ, αφετέρου να ενισχυθεί η συμμετοχής της Αιγύπτου, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στις λιβυκές υποθέσεις, καθώς και της Αλγερίας και της Τυνησίας

Η Γερμανία έχει έρθει σε επαφή για τη διάσκεψης εκτός της Τουρκίας, με τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Κίνα, την Γαλλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Η Τουρκία δημιουργεί σοβαρά τετελεσμένα και η Ελλάδα παραμένει θεατής…

Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη: 

Αιγαίο: Συνεχίζονται οι προκλήσεις! Τουρκικά μαχητικά πάνω από τα Λέβιθα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X