Fragilemag

Σαμ Σέπαρντ – Ο γοητευτικός αντιήρωας

Σαμ Σέπαρντ – Ο γοητευτικός αντιήρωας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σαμ Σέπαρντ: Ηθοποιός και συγγραφέας. Ο νικητής του βραβείου Πούλιτζερ αποτύπωσε το σπασμένο αμερικανικό όνειρο. Ένα είδωλο της αμερικανικής αντικουλτούρας, έγραψε για το θέατρο και τον κινηματογράφο και περιέγραψε την παρακμή του μύθου της Δύσης.

Ο Σέπαρντ γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1943 και πέθανε το 2017 σε ηλικία 73 ετών από επιπλοκές της νόσου του κινητικού νευρώνα. Η καριέρα του ως ηθοποιού, θεατρικού συγγραφέα, σεναριογράφου και σκηνοθέτη διήρκεσε περισσότερα από 50 χρόνια. Δημιούργησε πολλά έργα με οδηγό την ευφυία και το ένστικτό του αντλώντας έμπνευση από μια ετερόκλητη γκάμα επιρροών. Ένας από τους πιο αναγνωρισμένους δραματουργούς των ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια, ο Σέπαρντ μπόλιασε τα μεγάλα του έργα – όπως The Tooth of Crime (1972), Curse of the Starving Class (1976), Buried Child (1978), True West (1980) και Fool for Love (1979) – με έναν σκεπτικισμό ως προς τα αμερικανικά όρια, μια ενασχόληση με τα οικογενειακά τραύματα και με εμπνεύσεις από τις εικαστικές τέχνες, τον χορό, το rock’n’roll και τις παραισθήσεις.

Χαρακτηρίστηκε ως πειραματικός και οξυδερκής συγγραφέας από την πρώτη του κιόλας εμφάνιση στις Off-Off Broadway σκηνές, και στη συνέχεια ως κινηματογραφικός αστέρας με μια τραχιά γοητεία και αυθεντικότητα, ο Σέπαρντ έγινε ένα αμερικανικό πρότυπο – ο γήινος, σιωπηλός ποιητής καουμπόη – μολονότι το έργο του αποδομεί σταθερά τα στερεότυπα.

Ο Σέπαρντ έφερε το ρομαντισμό της υπαίθρου στις πόλεις του κόσμου, όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1962 από ένα αγρόκτημα της Καλιφόρνια για να ανακαλύψει καλύτερα την τζαζ και τον Σάμουελ Μπέκετ. Μια διασύνδεση με την Ιρλανδία διατρέχει το έργο του Σαμ Σέπαρντ σε συμβολισμούς και αναφορές, η οποία αναπτύχθηκε μέσα από τη μακροχρόνια συνεργασία του με τον ηθοποιό Stephen Rea και, αργότερα, μέσω της σταθερής σχέσης με το Θέατρο Abbey.

Ο Σέπαρντ όταν ήταν 21 ετών

Ο Σέπαρντ μεγάλωσε σε μια αγροτική οικογένεια, όπου ο πατέρας κατείχε μια φάρμα αβοκάντο που υπήρξε το σκηνικό για το έργο του “Curse of the Starving Class “, μια οικογενειακή τραγωδία. Ο αλκοολικός πατέρας και ο ιδεαλιστής γιος αγωνίζονται για τον έλεγχο της φάρμας και του μέλλοντός τους. Πρόκειται για το ξεκίνημα του Σέπαρντ στο νατουραλιστικό δράμα και είναι πολύ κοντά στην αυτοβιογραφία: ως νεαρός άνδρας συγκρούστηκε συχνά με τον αλκοολικό πατέρα του και έφυγε από το σπίτι.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X