Σχόλια

Ανασχηματισμός: Τι καταλάβαμε από την μη υπουργοποίηση Αποστολάκη – Οι εκτεθειμένοι

Ανασχηματισμός: Τι καταλάβαμε από την μη υπουργοποίηση Αποστολάκη – Οι εκτεθειμένοι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εξαρχής οι πληροφορίες έλεγαν πως θα πάμε σε δομικό ανασχηματισμό, όμως οι αλλαγές ήταν τελικά περιορισμένες και αφορούσαν κυρίως τα Υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη που εκεί φάει το μεγάλο «χαστούκι» η κυβέρνηση.

Του Παναγιώτη Φάκου

Το Μαξίμου είχε κάνει λόγο πως αυτός ο ανασχηματισμός «δεν ήταν τιμωρητικός αλλά προωθητικός» όμως αυτό που είδαμε δεν έχει καμία σχέση με αυτό το επιχείρημα, αφού στελέχη που βρίσκονταν στην ηγεσία των δύο υπουργείων άλλαξαν θέση.

Κικίλιας και Χαρδαλιάς μετακινήθηκαν σε θέσεις που δεν της λες και θέσεις αναβάθμισης, ενώ από την άλλη ο Χρυσοχοΐδης και ο Κοντοζαμάνης πέρασαν την πόρτα της εξόδου.

Με πολύ απλά λόγια, ο Μητσοτάκης, παρά τις δηλώσεις του για επιτυχημένη διαχείριση των δύο μεγάλων κρίσεων, έκρινε τουλάχιστον ανεπαρκείς τους χειρισμούς στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης και τις πυρκαγιές του Αυγούστου.

Επίσης το υπουργικό συμβούλιο συνεχίζει να είναι υπεράριθμο, γεγονός που δεν συνάδει με τις συνεχιζόμενες εξαγγελίες για ευέλικτα σχήματα και επιτελικό κράτος.

Ακόμα, είναι εμφανής η ενίσχυση της σκληρής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς μετά τους Γεωργιάδη, Βορίδη και Βούλτεψη, στο τραπέζι του υπουργικού θα κάθεται και ο Θάνος Πλεύρης.

Τέλος είδαμε ξανά μόνο μία γυναίκα και το τονίζουμε αυτό γιατί ο περιορισμένος αριθμών γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα αποτέλεσε εξαρχής ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και παρά το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει δύο ανασχηματισμοί, δεν έχει κατορθώσει να το επιλύσει.

Τι καταλάβαμε από την μη υπουργοποίηση Αποστολάκη

Ας πάμε λοιπόν στο ψητό και στην περίπτωση του Ευάγγελου Αποστολάκη!

Η περίπτωση Αποστολάκη έχει ξεσηκώσει το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον αλλά και δημιούργησε εξαιρετικά υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Στην φάση που βρίσκετε η χώρα μας που καλείται να αντιμετωπίσει πανδημία, φωτιές, το γεγονός ότι η συζήτηση για τον ανασχηματισμό έφτασε να εξαντλείται στο παρασκήνιο της συγκεκριμένης υπουργοποίησης ή μη, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι κατώτερο των περιστάσεων.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ένας πρώην ναύαρχος που από τη θέση του υπουργού Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ έφτασε να προειδοποιεί την Τουρκία με πόλεμο, έγινε «μπαλάκι» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Από τη άλλη αυτό που καταλάβαμε είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε, με αυτές τις κινήσεις του πριν και μετά τις ανακοινώσεις, ότι το ενδιαφέρον του για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεών της, στις οποίες διαρκώς αναφερόταν τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν περισσότερο επικοινωνιακού παρά πραγματικού χαρακτήρα.

Και δεν το βγάζουμε από το μυαλό μας αυτό… Η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται με ανακοίνωση του Μαξίμου ότι δεν ήταν στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να συστήσει Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αλλά προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, προκειμένου να αποδεχθεί τις προϋποθέσεις που έθετε ο κ. Αποστολάκης.

Άρα για τον Μητσοτάκη η σύσταση ενός τόσο σημαντικού Υπουργείου εξαρτιόταν από το πρόσωπο που θα ήταν επικεφαλής και όχι από την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Αυτό φαίνεται άλλωστε και από την επιλογή να διατηρήσει τελικά τις αρμοδιότητες του εν λόγω Υπουργείου στο Προστασίας του Πολίτη και όχι να ορίσει άλλον υπουργό.

Τέλος αναρωτιέται κανείς με ποια κριτήρια κρίθηκε ότι ένας απόστρατος ναύαρχος είναι ο καταλληλότερος να ηγηθεί ενός Υπουργείου που προϋποθέτει εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις και τεχνογνωσία επί του πεδίου, καθώς και πολιτική εμπειρία, προκειμένου να ξεπεραστούν δυσκολίες και δυσκαμψίες των μηχανισμών.

Και τέλος μπόνους μια ακόμη κωλοτούμπα του Κυριάκου Μητσοτάκη που τον εκθέτει επίσης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X